Operă a sculptorului Ion Irimescu, bustul lui Ion Luca Caragiale se află în parcul cu același nume din Cluj – Napoca.

imagine-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Amplasat discret, bustul lui Caragiale are totuşi o panoramă splendidă, o adevărată bucurie a vieţii, care se rispeşte dinspre genialul dramaturg peste întreaga lume.

imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Caragiale a fost și director al Teatrului Național din București. În vârstă de numai 36 de ani, a deschis stagiunea, la 1 octombrie 1888, cu comedia „Manevrele de toamnă”, o localizare făcută de Paul Gusty, în care interpreții au obținut succese remarcabile.

Nefiind sprijinit de câțiva mari actori dramatici ai timpului (Aristizza Romanescu, Grigore Manoilescu și Constantin Nottara) și „sabotat” de unele ziare bucureștene, Caragiale s-a văzut nevoit să demisioneze în 1889, înainte de începerea stagiunii următoare, după ce dovedise evidente resurse de organizator și o nebănuită energie.

prim-plan-cu-bustul-lui-ilcaragiale-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Operele sale, în special comediile, sunt exemple excelente ale realismului critic românesc.

Amplasat strategic în centrul unui parc vibrant, bustul lui Caragiale atrage nu doar admiratori ai literaturii, dar și pe cei interesați de istoria culturală a Clujului. Acesta nu doar că îmbogățește peisajul urban, dar oferă și un spațiu de reflecție și admirație pentru vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.