Compozitor, bariton şi regizor de operă, Nicolae BRETAN s-a născut la 25 martie 1887, la Năsăud, şi a decedat la 1 decembrie 1968, la Cluj-Napoca. A făcut studii la Conservatorul „Gh. Dima” din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) şi la Magyar Király Zeneakadémia din Budapesta (1912).

bustul-lui-nicolae-bretan-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Este, de asemenea, licenţiat al Facultăţii de Filologie din Cluj (1916). A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj şi director al Operei Române din Cluj-Napoca. S-a afirmat şi ca prim-bariton al Operei din Bratislava.

Vorbea, alături de limba sa maternă, maghiara şi germana.

A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, maghiari şi germani, precum şi cinci opere. Este autor, de asemenea, a numeroase lucrări religioase şi a unui „Requiem pentru voce solo (sau cor) şi orgă”. Dintre operele sale amintim: „Luceafărul” (1921), „Golem”(1924), care a avut premiera în Elveţia în 1990, „Arald” (1939), „Eroii de la Rovine”(1935) şi o operă în trei acte, „Horia”(1934).

prim-plan-cu-bustul-lui-nicolae-bretan-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Este autorul studiului „Romantismul în muzică”. Din 1993, Academia de Muzică „Gh. Dima” patronează Festivalul Concurs „Nicolae Bretan”, iniţiat de Fundaţia Culturală condusă de fiica compozitorului, Judit Bretan din SUA.

Citește și:  Casa Taraneasca de la Oprisenesti din Ianca : Obiective turistice Brăila

Prin admirabilul devotament al fiicei compozitorului, Judit Bretan Le Bovit, a fost donat municipalităţii un bust, operă a sculptoriţei Ana Rus.

imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-nicolae-bretan-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Odată cu dezvelirea bustului său în Parcul Central, alături de cel al confraţilor săi, Antonin Ciolan şi Sigismund Toduţă a fost prezentată şi cartea fiicei compozitorului, intitulată „Uraganul”. Memoriile doamnei Iudit Bretan evocă, într-un stil fermecător, personalitatea lui Nicolae Bretan şi Clujul natal, dar şi eforturile făcute de autoare pentru a impune creaţia unui compozitor puţin cunoscut în propria ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.