Monumentele memoriale sunt expresia recunoștintei unui popor, în general și a unei colectivități, în special, pentru eroii săi. Prin ridicarea unor monumente, se găsește cea mai elocventă formă de exprimare a nemuririi memoriei celor ce-și merită recunoștința urmașilor.

Prin aceste însemne, sunt imortalizate faptele, dar și luptele eroilor, indiferent de simbolul armei pe care l-a purtat, fie ca infanterist, vânător de munte, artilerist, tanchist, marinar sau fie ca aviator. Și locuitorii orașului Vișeu de Sus au ridicat, prin edilii lor și prin persoane de acțiune, monumente memoriale pentru eroii acestei comunități .

imagine-cu-bustul-nicolae-dunca-din-viseu-de-sus-judetul-maramures.jpg

În parcul orașului, în partea sa de vest, a fost ridicat monumentul memorial „Bustul Nicolae Dunca”, a cărui dezvelire a avut loc la data de 24 octombrie 1999 , așa cum se află din inscripția săpată în placa din marmură neagră. Bustul a fost ridicat în memoria căpitanului Nicolae Dunca, simbol al jertfei pentru unitate și demnitate umană.

stativ-si-bustul-nicolae-dunca-din-viseu-de-sus-judetul-maramures.jpg

Ofițer al lui Alexandru I. Cuza, Giuseppe Garibaldi și Abraham Lincoln, a căzut eroic în războiul civil american, în ziua de 8 iunie 1862, în bătălia de la Cross-Keys și înmormântat în cimitirul Național al eroilor din orașul Stanton-Virginia, Statele Unite ale Americii.

Bustul lui Nicolae Dunca este un centru de adunare în momente de comemorare și celebrare a istoriei locale. El contribuie la întărirea sentimentului de mândrie locală și la promovarea valorilor naționale, devenind un simbol al identității comunitare în Vișeu de Sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.