Bustul Reginei Maria din Timișoara, amplasat în centrul Parcului Regina Maria, reprezintă nu doar un omagiu adus personalității istorice a reginei cu un rol crucial în realizarea Marii Uniri din 1918, dar și un punct de interes în peisajul cultural și turistic al orașului. Realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu în 2009, bustul se înscrie în patrimoniul local ca simbol al respectului și admirației față de Regina Maria.

poza-cu-bustul-reginei-maria-din-timisoara.jpg

Parcul Regina Maria, cel mai vechi parc din Timișoara, a fost inițial cunoscut sub numele de Parcul Coronini, după numele contelui Johann von Coronini-Cronberg. În 2011, a fost începută restaurarea și consolidarea parcului, iar în centrul său a fost amplasat bustul Reginei Maria, devenind astfel un loc de reculegere și apreciere a contribuției regale la formarea României moderne​.

prim-plan-cu-bustul-reginei-maria-din-timisoara.jpg

Cu toate acestea, amplasarea bustului Reginei Maria nu a fost lipsită de controverse. În 2019, Primăria Timișoara a fost sancționată cu o amendă de 20.000 de lei pentru amplasarea ilegală a bustului, aceasta fiind una dintre situațiile în care autoritățile locale nu au obținut toate avizele necesare pentru instalarea acestuia​.

Citește și:  Orașul Lugoj: oază de cultură și istorie în inima Banatului

bustul-reginei-maria-din-timisoara-partea-de-sus.jpg

Bustul Reginei Maria și parcul în care este situat oferă locuitorilor și vizitatorilor orașului o fereastră spre trecutul istoric și cultural al Timișoarei, fiind nu doar un obiectiv turistic, ci și un mijloc educațional prin care se promovează cunoașterea și aprecierea istoriei naționale.

bustul-reginei-maria-din-timisoara.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.