Cabana Omu se află în Munţii Bucegi, pe Vârful Omu, de unde şi denumirea. Cabana se lauda cu două recorduri: este prima cabană construită din piatră în Munţii Bucegi (anul 1888) şi cabana aflată la cea mai mare altitudine din Munţii Carpaţi (2505 m). Cabana este un punct de referinţă important pentru cei pasionaţi de drumeţii.

Cabana Omu a fost ridicată prima dată de Siebenbürgischer Karpaten Verein (Asociaţia Carpatină Ardeleană a turiştilor), asociaţie care există şi astăzi şi care se ocupă cu promovarea turismului ecologic şi educativ.

Iniţial, cabana a primit numele „Casa de piatră de la vârful Omu”, fiind inaugurată cu mult fast pe data de 2 septembrie 1888.

În 1900, Soecietatea Carpatină Sinaia decide să mai construiasca o cabană, de data aceasta de lemn. Cele două cabane au funcţionat simultan o perioadă îndelungată, având în vedere afluxul de turişti. Însă din cauza faptului că era făcută din lemn, cea de-a doua cabană a fost pusă la pământ de un incendiu.

cabana-omu.jpg

Cu toate că au existat mai multe iniţiative de reconstruire a celei de-a doua cabane, ele nu s-au concretizat. În anul 1924, gruparea “Hanul drumeţilor” (ai căror membri au făcut parte din Societatea Carpatină Sinaia) a luat decizia să refacă fosta cabana arsă, pe care voiau să o intituleze „Casa Zorilor”.

Planurile păreau să fie bine puse la punct: materialele trebuiau produse în Buşteni şi apoi ridicate, până la Piatra Arsă, cu telecabina, iar de acolo duse pe vârful Omu. Deşi se aştepta cu mult interes noua cabană, gruparea s-a desfiinţat în 1925, iar planurile membrilor săi au fost preluate de Turing Clubul României. Asociaţia a reuşit să ridice cabana, aceasta fiind deschisă în anul 1926.

Astăzi, Cabana Omu se prezintă într-o formă extinsă, menită să găzduiască zeci de turişti care urcă pe Vaful Omu. Accesul la această cabană este posibil din mai multe puncte, după cum urmează:

  • Din Buşteni se urcă la Cabana Babele şi apoi se urmează traseul marcat cu galben până pe Vârful Omul (durata Cabana Babele – Cabana Omu este de aproximativ 2 ore);
  • Din Sinaia se urcă până la Cabana Poiana Stanei (banda albastră), apoi până la Cabana Piatra Arsă, Cabana Babele (banda galbenă), Vârful Omu. Durata acestui traseu este de aproximativ 8 ore.
  • Din Bran se urcă spre Clincea şi Şaua Ţigăneşti, pe traseul marcat cu banda roşie. Durata: 6-7 ore. Tot din Bran se poate lua prin Ciobotea şi apoi pe Vârful La Scara, pe traseul marcat de un triunghi galben, traseu care durează 7-8 ore.

Cabana Omu nu este doar un loc de cazare, ci un veritabil punct de referință pentru drumeții și exploratori. Datorită poziționării sale, cabana servește ca punct de plecare pentru multe trasee de drumeție care explorează frumusețile naturale ale Munților Bucegi, oferind acces la peisaje montane spectaculoase și faună variată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.