Cabernet Sauvignon este un vin rosu sec, denumit si “regele vinurilor rosii”, situandu-se pe pozitia a doua, in topul celor mai consumate vinuri, alaturi de Merlot si Syrah (Shiraz). Vita de vie Cabernet sauvignon este cultivata in toate podgoriile lumii, in conditii de crestere si in climate foarte variate, de la zona Vaii Okanagan, din Canada, si pana in Valea Beqaa, din Liban. Vinul si-a castigat recunoasterea internationala datorita podgoriilor din regiunea Bordeaux (Franta), renumita pentru soiurile de vita de vie nobila, cel putin la fel de apreciate ca si cele din Burgundia, unde se produce inconfundabilul vin Chardonnay. Din Franta, acesti struguri s-au raspandit in toata Europa si, mai apoi, in toata lumea. Vinul Cabernet sauvignon este unul dintre cele mai premiate, abia in 1990 fiind devansat de Merlot.

Strugurii Cabernet Sauvignon

Prepararea vinului, Foto: brooksonwine.com
Prepararea vinului, Foto: brooksonwine.com

Vita-de-vie Cabernet Sauvignon este relativ recenta, ca varietate, fiind produsul incrucisarii dintre Cabernet alb si Sauvignon rosu, in secolul al XVII-lea, in sud-vestul Frantei, asa cum au aratat analizele ADN facute, in 1990, la Universitatea Davis, din California. Originea ei a fost multa vreme incerta. Se pare ca denumirea “sauvignon” vine de la cavantul frantuzesc “sauvage” (“salbatic”), care face referire la o specie salbatica de Vitis vinifera, din care ar fi evoluat. In documente, vinul Cabernet Sauvignon este mentionat pentru prima data in 1783, dupa cum s-a descoperit in arhivele localitatii Pauillac, din Franta. Popularitatea vitei-de-vie Cabernet sauvignon este atribuita usurintei cresterii si cultivarii si faptului ca este foarte rezistenta la inghet si la putrezirea radacinilor.

Strugurii au coaja groasa, tare, neagra-albastrie, sunt dulci si aromati, boabele sunt dispuse in ciorchini compacti si se coc repede. Coaja groasa a acestor struguri este cea care contribuie la nivelul ridicat de tanin, care se imblanzeste si dispare pe masura ce vinul imbatraneste. In regiuni ca Bordeaux, in prezent, din pricina incalzirii globale, strugurii sunt culesi mai devreme decat ar fi cazul si sunt combinati cu alte soiuri. In zonele cu temperaturi mai scazute, vinul va pastra aroma data de boabele inca necoapte, in timp ce in climatele calde, vinul va capata o aroma de vin fiert.

Cele mai cunoscute zone in care se cultiva vita-de-vie Cabernet Sauvignon sunt:

  • Regiunile Coonawarra, Margaret River, din Australia
  • Bordeaux (Franta)
  • Valea Napa (California, Statele Unite ale Americii)
  • Tinutul Sonoma (California, Statele Unite ale Americii)
  • Regiunea Toscana (Italia)
  • Rio Aconcagua (Chile), Mendoza (Argentina), din America de Sud

Aromele vinului Cabernet Sauvignon

Moleculele simetrice de pirazina sunt cele care contribuie la aroma inconfundabila, de ardei verde, a vinului. Acestea depasesc in concentratie alte molecule, in cazul strugurilor inca necopti. Aroma de ardei  nu este considerata ca fiind iesita din tiparele caracteristicilor acestui vin, insa nu foarte multi consumatori o si apreciaza. Degustatorii de vinuri identifica in Cabernet Sauvignon si aroma de iarba verde, eucalipt, menta, mure, afine, zmeura, prune, esente de fructe uscate, in unele cazuri tutun si coacaze negre.

Sticla de Cabernet Sauvignon, Foto: weeklywinejournal.com
Sticla de Cabernet Sauvignon, Foto: weeklywinejournal.com

Cabernet Sauvignon este un vin consistent si foarte potrivit pentru a fi consumat la cativa ani de la momentul producerii, dupa imbatranire, pentru ca savoarea acestuia se va imbunatati odata cu timpul. Vinul poate fi lasat sa imbatraneasca pana la 10, chiar 15 ani, dobandind, in acest fel, si alte arome (cedru, piele, chiar violete), pe langa cele deja existente. Una dintre caracteristicile remarcabile ale vinului Cabernet Sauvignon este afinitatea cu lemnul de stejar. Butoaiele din lemn de stejar reduc, in mod natural, cantitatea de tanin si adauga arome de vanilie, de condimente, de cafea prajita.

In California se produc cele mai multe varietati ale acestui vin, printre podgoriile de renume numarandu-se Valea Alexander, din tinutul Sonoma, regiunea Paso Robles si renumita vale Napa. In aceste zone, atat de popularul vin este combinat cu Merlot, pentru a se obtine savoarea specifica. In statul Washington, din nord-vestul Statelor Unite ale Americii, unde via se planteaza pe platourile  insorite din regiunea numita Columbia, se bucura de deosebita apreciere, din partea consumatorilor, un vin Premium – Boudreaux cabernet – care, in functie de anul de productie, poate avea preturi care depasesc cateva sute de euro.

Acum cativa ani, Cabernet Sauvignon a inlocuit termenul de “burgundy” folosit pentru caracterizarea generica a vinurilor rosii. Aroma indrazneata a acestui tip de vin este potrivita pentru mancaruri ca – friptura la gratar, branza cu arome foarte puternice, friptura de miel, friptura de vita etc. Temperatura de servire a acestui vin trebuie sa fie usor mai scazuta decat temperatura camerei, iar paharele vor fi umplute numai pana la jumatate, pentru ca vinul sa aiba suficient de mult loc pentru a se amesteca cu oxigenul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.