Cadourile de sărbători, atmosfera feerică din decembrie, cu brazi împodobiţi, lumini, decoraţiuni de tot felul, cu febra cumpărăturilor, planuri de petrecere a Crăciunului şi a Anului Nou, poate şi un peisaj hibernal – toate conferă sfârşitului de an o anume strălucire şi emoţie.
Trăim în interiorul unor arhetipuri, mai vechi sau mai noi, respectăm tradiţii, repetăm aproape ritualic gesturi, cum este şi cel al oferirii darurilor, care să ne facă să simţim bucuria acestor zile şi pentru a-i face fericiţi şi pe cei din jurul nostru.
În pofida diferenţelor dintre culturi, astăzi, ca şi în trecut, cadourile de sărbători au rolul de a păstra tradiţia (până la urmă, obiceiurile specifice au contribuit la diversitatea și frumusețea tradițiilor de sărbători din întreaga lume), dar, mai ales, de a aduce bucurie celor dragi, de a consolida legăturile familiale, de prietenie sau sociale. Cadourile de sărbători ne pot face să redescoperim generozitatea, altruismul şi bucuriile simple.
Fie că este vorba de cadourile de Moş Nicolae, aşteptat cu atâta nerăbdare mai ales de copii, de cadouri de Crăciun sau de Anul Nou, ar trebui să avem în vedere că gestul de a dărui transmite un mesaj vechi de când lumea, legat de empatie, de ataşament, de recunoştinţă, de sentimentul că nimeni nu este singur.
Într-o celebră lucrare de la începutul secolului trecut – “Eseu despre dar”, a antropologului francez Marcel Mauss – autorul subliniază impactul profund pe care l-a avut obiceiul de a dărui asupra relațiilor umane din perspectivă culturală și istorică. “Amestecăm suflete în lucruri, spunea Mauss, amestecăm vieți și așa oamenii și lucrurile amestecate ies din propria lor sferă și se combină într-un mod inedit”.
Ce reguli trebuie respectate când oferim cadourile de sărbători?
Cadourile de sărbători pot fi o experiență minunată atât pentru persoana care oferă, cât și pentru cea care primește. Pentru a face acest moment special și plăcut pentru ambele părți, iată câteva reguli generale de respectat:
Nu alege un cadou ca și cum ar fi pentru tine!
„A dărui este o modalitate de a-i vedea pe ceilalți așa cum sunt cu adevărat și de a înţelege ce își doresc” – spune sociologul american Allison Pogh. Trebuie să alegem daruri pe care le considerăm reprezentative pentru destinatar, nu ceva care să fie neapărat pe placul nostru, ci al celuilalt, pentru că, altfel, riscăm să dezamăgim.
Fii în consens cu aşteptările celuilalt!
Încearcă să înțelegi interesele, gusturile și preferințele persoanei căreia îi oferi cadoul. Un cadou care reflectă personalitatea sau pasiunile sale va fi mai apreciat și va arăta că ai pus efort și gândire în alegerea lui. În plus, pentru a nu transforma perioada sărbătorilor în zile obositoare de shopping şi pentru a nu alege la întâmplare, poţi apela la site-uri care oferă, în scurt timp, produse de calitate pentru cadouri de Crăciun, de Anul Nou, şi pentru cei mari şi pentru cei mici.
Cadourile de sărbători – Nu aștepta nimic în schimb!
Atunci când oferi un cadou, fă acest lucru fără a aștepta ceva în schimb. Darul ar trebui să fie un gest sincer de apreciere sau de afecțiune și nu o obligație pentru a primi ceva înapoi.
Nu exagera cu valoarea cadoului!
Un cadou costisitor l-ar putea face pe cel care primeşte darul să se simtă obligat să întoarcă gestul, ceea ce s-ar transforma, pentru el, într-o corvoadă. Nu trebuie să cheltui mai mult decât îți permiți și nu valoarea cadoului contează cel mai mult, ci gândul și atenția pe care le-ai pus în alegerea acestuia.
Despre cei care oferă cadouri exagerat de scumpe, psihologii spun că exprimă, de fapt, o nemulţumire emoţională a respectivei persoane în raport cu sine, proiectându-şi aspiraţiile în astfel de daruri sau că este vorba de persoane preocupate mai mult de aparenţe şi de ceea ce s-ar spune despre ele.
Este ca şi cum i-ai transmite destinatarului cadoului un mesaj de felul: “Vezi câtă generozitate!“, ceea ce îl poate incomoda pe celălalt, mai ales dacă acesta nu poate întoarce gestul la aceeași înălțime cu cel primit.
Nu ezita să pui “în scenă” momentul în care oferi cadourile de sărbători!
Fii atent la gesturi, atitudine, cuvinte, astfel încât destinatarul cadoului să se simtă “onorat”. În plus, un ambalaj atent ales, un mesaj care să exprime sentimente sincere şi să însoţească darul ar putea adăuga valoare gestului.
Respectă tradițiile culturale!
În unele culturi, există tradiții sau obiceiuri specifice legate de daruri. Este important să fii conștient de acestea și să le respecți atunci când oferi un cadou.
Evită cadourile ofensatoare sau riscante!
Anumite cadouri pot fi considerate nepotrivite sau ofensatoare. Încearcă să eviți astfel de situații oferind cadouri care să nu creeze disconfort sau să fie inadecvate în vreun fel.
Fii recunoscător pentru cadou!
Dacă tu eşti cel care primește un cadou, fie că îți place sau nu, arată-ți recunoștința și aprecierea față de gestul persoanei care l-a oferit şi mulţumeşte-i cu sinceritate.
Câteva idei de cadouri originale pentru sărbătorile de iarnă 2023
Pentru că suntem deja în luna decembrie şi pentru că a face daruri este un gest aproape ritualic al perioadei de sfârşit de an, iată câteva idei originale pentru cadourile de sărbători pe care le putem oferi:
- Cadouri personalizate – un cadou personalizat poate avea o încărcătură emoțională puternică. Poate fi vorba de bijuterii gravate, pahare/ căni personalizate, alte obiecte cu mesaje speciale sau fotografii imprimate pe diferite suporturi.
- Abonament la servicii de streaming sau audiobook-uri – un abonament la o platformă de streaming pentru filme, seriale sau muzică poate fi o idee minunată pentru a oferi relaxare și divertisment nelimitat.
- Gadget-uri inovatoare – poți oferi gadget-uri inovatoare, cum ar fi ceasuri inteligente, dispozitive pentru casă inteligentă sau orice altceva care să fie util și interesant în același timp.
- Kituri DIY (“do-it-yourself”) – seturi care permit destinatarului să creeze ceva unic, cum ar fi un kit pentru a face propriile săpunuri și lumânări parfumate, brăţări, cercei, pentru a picta, pentru a găti anumite rețete speciale sau potrivite pentru o mulţime de alte hobby-uri.
- Abonament la o experiență interesantă sau la un serviciu care să îi bucure pe cei dragi – de exemplu, abonament la o platformă de învățare online, la un club de carte, la o sală de fitness etc.
- Experiențe culinare – un curs de gătit sau o experiență de degustare a vinurilor sau a altor băuturi este un cadou minunat pentru cei care apreciază gastronomia.
- Jocuri de societate sau puzzle-uri complexe – dacă persoana căreia vrei să-i faci cadou este pasionată de jocuri sau îi place să rezolve puzzle-uri, poți opta pentru cele mai complexe și interesante variante disponibile pe piață.
- Experiențe de călătorie – un voucher pentru o escapadă de weekend sau pentru orice altă experiență de călătorie poate fi un cadou extraordinar pentru cei “aventuroși”.
Cadourile de sărbători “vorbesc”!
Tradiția de a oferi cadouri datează de foarte mult timp, din zorii omenirii, şi nu este pe cale să se oprească, pentru că acest gest aparent simplu este plin de sens. A oferi un cadou nu este sau nu ar trebui să fie un fapt banal. Cadourile “vorbesc”, spun lucruri despre cel care le oferă. Până la urmă, darurile au valoare dacă sunt cele potrivite, pentru persoanele potrivite, oferite, cu sinceritate, cu bune intenţii, la momentul potrivit.
Desigur, ideile de cadouri menţionate anterior nu exclud clasicele şi apreciatele cadouri, precum dăruirea unei cărţi, a unor produse cosmetice (seturi de astfel de produse), obiecte de îmbrăcăminte şi accesorii pentru vremea rece, cu imprimeuri interesante, băuturi fine, de calitate, dulciuri etc.
În timp ce ne bucurăm de dăruirea și primirea cadourilor, este de asemenea esențial să fim conștienți de gestionarea bugetului nostru în această perioadă aglomerată. De multe ori, entuziasmul sărbătorilor ne poate duce la cheltuieli neprevăzute. O soluție inteligentă pentru a menține controlul asupra finanțelor este utilizarea unor aplicații moderne de internet banking. Un exemplu în acest sens este cardul Revolut, care oferă o gamă largă de instrumente pentru gestionarea cheltuielilor, planificarea bugetară și chiar economisirea banilor. Cu ajutorul acestor servicii, putem asigura că bucuria sărbătorilor nu va fi umbrită de griji financiare, intrând în noul an cu un echilibru financiar sănătos.