Judetul Calarasi este unul din judetele regiunii Muntenia, fiind alcatuit din doua municipii (resedinta de judet Calarasi si Oltenita), trei orase (Lehliu Gara, Budesti si Fundulea) si 50 de comune. Se invecineaza la sud cu regiunile Ruse si Silistra din Bulgaria, la nord cu judetul Ialomita, la est cu Constanta si la vest cu judetele Giurgiu si Ilfov.
Teritoriul judetului Calarasi este locuit inca din neoliticul timpuriu, asezarile omenesti dezvoltandu-se in timpul culturilor Boian si Gumelnita. De atunci, judetul a trecut prin toate etapele de dezvoltare istorica pe care le-a avut poporul roman: in epoca de fier, aici au locuit populatiile hallstattiene timpurii, iar mai tarziu, aici au locuit si s-au dezvoltat geto-dacii.
Dupa cucerirea provinciei Dacia de catre Imperiul Roman, teritoriul judetului Calarasi a fost ocupat de daco-romani si apoi de proto-romani: arheologii au descoperit urme ale acestor civilizatii in localitatile Calarasi, Sultana, Vlad Tepes, Dorobantu si altele. Judetul a jucat un rol important in secolul al XVIII-lea, cand au avut loc razboaiele ruso-turce (1768 – 1774) si razboaiele ruso-austro-turce (1788 – 1792). Abia in acest secol municpiului Calarasi i se atribuie statutul de “targ”, devenind oras in anul 1833.
Secolele XVIII – XIX au fost linistite pentru judetul Calarasi, economia sa bazandu-se pe principalele indeletniciri ale locuitorilor: pescuitul, cresterea animalelor si agricultura. La sfarsitul secolului al XVII-lea, judetul devine una din capitaniile de margine ale Tarii Romane, iar cativa ani mai tarziu, calarasii stafetari ai domnitorului Constantin Brancoveanu isi stabilesc resedinta aici. In secolul al XX-lea, principalele evenimente care au schimbat cursul firesc al vietilor locuitorilor judetului Calarasi au fost cele doua Razboaie Mondiale si reformele agrare. Astazi, judetul nu este unul din cele mai bogate judetele ale Romaniei, insa prezinta avantajul situarii langa Dunare.
De altfel, Dunarea face ca judetul Calarasi sa fie unul foarte interesant in ceea ce priveste obiectivele turistice naturale. Pe teritoriul sau se intalneste un numar destul de mare de ostroave, cele mai cunoscute fiind Ciocanesti, Haralambie si Soimul, declarate si rezervatii naturale. In judet se pot practica atat vanatoarea, cat si pescuitul sportiv – in fiecare an, la Sarulesti, au loc campionate nationale de pescuit sportiv la crap, in anul 2000 aici desfasurandu-se campionatul mondial, unde s-a inregistrat un record de neegalat pana acum (a fost prins un crap de 40 de kg). Un alt obiectiv turistic natural interesant este Rezervatia naturala “Iezer”, o rezervatie avifaunistica din comuna Cuza Voda. Aici pot fi admirate specii ca pelicanul cret, barza neagra, gasca cu gat rosu sau rata rosie, specii protejate de lege.
In ceea ce priveste monumentele de arhitectura, in judetul Calarasi se pot vizita Palatul Prefecturii din Calarasi (monument de arhitectura laica, ridicata de Giuseppe D. Ciconi, intre anii 1895 – 1898, in stil neoclasic), Catedrala ortodoxa din Calarasi (construita in 1838, ceea ce o face sa fie cea mai veche cladire din oras), Manastirea Libertatea (aflata la 14 kilometri de Calarasi, a fost ridicata in perioada 1936 – 1942 si in interiorul ei se afla parti din moastele Sfintilor Parinti, din cele ale celor 14.000 de Prunci ucisi de Irod la Ierusalim si din cele ale Sfintilor Inochentie si Focsa din Odessa), Manastirea Plataresti (aflata in comuna cu acelasi nume; a fost construita de domnitorul Matei Basarab), Muzeul Dunarii de Jos (cuprinde peste 43.000 de obiecte de patrimoniu, amenajate intr-o cladire ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea).