Calendarul Sfintelor Pasti 2012 cuprinde o serie de date importante pentru crestinii ortodocsi.
27 februarie – 14 aprilie: Postul Sfintelor Pasti
8 aprilie: Duminica Floriilor
In Duminca Floriilor praznuim frumoasa sarbatoare a intrarii in Ierusalim a Domnului nostru Isus Hristos.
In cartile sfinte scrie ca multi dintre credinciosii care au vazut minunea invierii lui Lazar din morti au crezut in Hristos. Insa in sinagoga iudeilor se hotarase uciderea lui Hristos si a lui Lazar. Iudeii hotarasera sa-L omoare chiar de Sarbatoarea Pastilor. Desi stia ce se va intampla, Isus a venit de Pasti in Betania unde se afla si Lazar, a stat la masa impreuna cu el, iar picioarele Lui au fost spalate cu mir de catre sora lui Lazar, Maria. A doua zi a intrat in Ierusalim, iar in timp ce mergea pe ,,asina si pe manz” copiii evreilor cand il vedeau ii asterneau inainte ramuri de finic si haine, iar unii dintre ei ii strigau ,,Osana” (care in limba aramaica inseamna ,,ajuta-ne”, ,,miluieste-ne”). Sfintii Evanghelisti – Matei, Ioan, Marcu si Zaharia – prezinta intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim prin cuvintele pe care le rosteau copiii evreilor cand treceau pe langa El: ,,Osana! Fiul lui David, binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului, Imparatul Israil!”. Se pare ca acest lucru s-a intamplat, pentru ca Preasfantul Duh le-a miscat inimile spre lauda si slava lui Hristos.
Despre aceasta triumfala sarbatoare spunea si profetul Zaharia astfel: ,,Bucura-te, fiica Sionului, iata Imparatul tau vine bland, sezand pe asina si pe manz, fiul celei de sub jug” (Zaharia 9,9). Iar David spunea despre copii: ,,Din gura pruncilor…Ti-ai pregatit lauda”.
De asemenea, Scriptura spune ca atunci cand a intrat Isus in Ierusalim s-a cutremurat tot Ierusalimul, iar multimea fiind starnita de arhierei spre razbunare avea de gand sa-L omoare. El insa ascunzandu-se, a disparut din fata lor, iar cand se arata din nou le graia in pilde.
9 aprile – 14 aprilie: Saptamana Patimilor cuprinde: Sfanta si Marea Luni, Sfanta si Marea Marti, Sfanta si Marea Miercuri, Sfanta si Marea Joi, Vinerea Mare, Sfanta si Marea Sambata.
9 aprilie: Sfanta si Marea Luni
In Sfanta zi de Luni se face pomenire de fericitul Iosif si de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. Din aceasta zi incep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Isus Hristos.
Iosif a fost un fiu al Patriarhului Iacov, care s-a nascut in Rahila. Invidiat datorita unor vise, a fost ascuns mai intai intr-o groapa, tatal sau fiind inselat de fratii sai cu o haina muiata in sange prin care i se demonstra ca ar fi fost mancat de fiarele salbatice. Apoi a fost vandut ismailitilor cu 30 de arginti, iar acestia l-au vandut lui Putifar, care era mai-marele enucilor faraonului Egiptului. Aici, voind sa fuga a fost pus in lanturi si inchis in temnita, dar datorita talmacirii unor visuri, a fost destul de repede scos din inchisoare si infatisat faraonului si mai tarziu pus domn peste tot Egiptul. Cu prilejul impartirii graului a fost iar recunoscut de fratii sai. Iosif a trait bine toata viata lui, a murit in Egipt si a fost considerat un om intelept si apreciat pentru faptele bune pe care le facea.
La fel ca Iosif si Hristos a fost invidiat de iudeii care erau din acelasi neam cu El, a fost vandut de ucenicul lui cu 30 de arginti si a fost inchis intr-o groapa intunecata in mormant. Sculandu-Se de acolo, prin El imparateste peste Egipt adica peste tot pacatul, il invinge si conduce toata lumea si ,,ca un iubitor de oameni ne rascumpara si ne hraneste cu painea cereasca, cu trupul Lui cel purtator de viata”.
De aceea in ziua de Sfanta Luni se face pomenire de preafericitul Iosif. De asemenea in aceasta zi se face pomenire si de smochinul cel care s-a uscat, despre care amintesc Evanghelistii Marcu si Matei.
Despre aceasta minune Marcu spune: ,,Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit. Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor. Si a zis Isus smochinului: Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac.”
Matei prezinta astfel minunea: ,,Iar a doua zi Isus intorcandu-se in cetate a flamanzit. Si vazand un smochin langa cale, a venit la el si n-a gasit nimic in el decat frunze. Si a zis lui: In veci sa nu se mai faca rod in tine. Si indata s-a uscat smochinul.” Cu smochinul a fost asemanata sinagoga iudeilor in care Mantuitorul n-a gasit rod potrivit, ci numai umbra legii. Astfel el a hotarat sa ia legea de la ei si sa-i faca cu totul nevrednici.
Multi se intreaba de ce oare un pom s-a uscat prin acele vorbe daca n-a gresit cu nimic. Raspunsul se gaseste in faptul ca iudeii il vedeau pe Hristos ca facea tuturor intotdeauna bine si ca n-a facut nimanui nici cel mai mic rau, deci ei credeau ca are puterea de a face numai bine si nu avea puterea de a face rau. Insa Hristos era iubitori de oameni si de aceea nu a vrut sa arate asupra lor ca poate face rau. Ca sa ii convinga pe cei necredinciosi ca are putere si de a pedepsi, a hotarat sa pedepseasca smochinul.
Prin istoria smochinului oamenii sunt indemnati la umilinta, iar istoria lui Iosif a fost mereu amintita pentru a-L infatisa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roada duhovniceasca este asociat cu un smochin.
10 aprilie: Sfanta si Marea Marti
In Sfanta zi de Marti se face pomenire de cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie (dupa cum se scrie in Matei 25, 1-13).
In drumul sau spre Ierusalim, Domnul nostru Isus Hristos a spus ucenicilor Sai cateva pilde care se refereau mai mult la iudei. Una dintre ele, respectiv pilda celor zeze fecioare a spus-o pentru a-i indemna pe oameni la credinta, in dorinta ca ei sa fie pregatiti oricand inainte de sfarsitul vietii.
Despre cele zece fecioare El spunea ca doar cinci dintre ele erau intelepte pentru ca erau fecioare si aveau si darul milosteniei, iar celelalte cinci erau nebune pentru ca desi aveau virtutea fecioriei nu aveau si pe cea a milosteniei. Ele nu se deosebeau cu nimic de femeile desfranate, deoarece ele erau biruite de bani cum desfranatele erau biruite de trup. Dupa ce au murit, cele intelepte au fost iertate, insa cele nebune au primit urmatorul raspuns: ,,Duceti-va nu va cunosc pe voi! Caci nu veti putea vedea pe Mire, daca nu aveti ca zestre milostenia.” Aceasta pilda a celor zece fecioare ii invata pe oameni sa faca mereu fapte bune si mai ales sa fie milostivi, prentru a putea fi mantuiti de Hristos.
11 aprilie: Sfanta si Marea Miercuri
In Sfanta zi de Miercuri s-a hotarat sa se faca pomenire de femeia cea pacatoasa, care a uns cu mir pe Domnul, pentru ca acest lucru a avut loc doar cu putin inainte de mantuitoarele Patimi.
Cand mergea spre Ierusalim, Isus a intrat in casa lui Simon leprosul, pe care legea il considera necurat si spunea sa fie indepartat dintre oameni. Vazand aceasta o femeie pacatoasa s-a apropiat de El si a turnat pe capul Lui un mir de mare pret, in valoare de 300 de dinari (monezi de argint). Pentru aceasta fapta ucenicii s-au mirat, iar Iuda a certat-o insa Isus a aparat-o imediat pentru gandul ei cel bun.
In Evanghelia de la Ioan se spune ca aceasta femeie nu era pacatoasa, ea avea o viata curata, se numea Maria si era sora lui Lazar, pe care Hristos nu ar fi iubit-o daca era pacatoasa. Maria, cu sase zile inainte de Pasti, cand Domnul statea la masa in casa ei din Betania, a luat mir si l-a turnat pe dumnezeiestile Lui picioare si I le-a sters cu parul capului ei, aratandu-I astfel un respect foarte mare. Ea i-a adus Lui acest mir si l-a daruit Lui ca unui Dumnezeu, pentru ca l-a sculat din morti pe fratele ei Lazar. La aceasta fapta doar Iuda a vorbit, tocmai datorita iubirii lui de arginti.
Evanghelistii Marcu si Matei spun si ei despre o femeie pacatoasa care a turnat mir de mare pret pe capul lui Isus chiar cu doua zile inainte de Pasti, cand Isus statea la masa in casa lui Simon leprosul. Aceasta femeie a fost certata de ucenici pentru fapta ei, insa Isus i-a dat rasplata de a duce vestea despre fapta ei in toata lumea.
Unii spun ca este vorba de aceeasi femeie, altii considera ca sunt doua femei diferite.
Evanghelistul Luca povesteste de o a treia femeie care era desfranata. Cu mult inainte de Pasti, ea a venit in casa fariseului Simon si nu in casa lui Simon leprosul, a turnat mir de pret pe picioarele lui Hristos si i-a sters picioarele cu parul ei. Fapta acestei femei pacatoase a fost rasplatita de Hristos prin iertarea pacatelor ei. Mirul de mare pret despre care vorbesc Evanghelistii era facut din flori de smirna, stanjenei, scortisoara frumos mirositoare, trestie aromata si untdelemn, iar vasul in care era tinut mirul avea o forma speciala, cu gatul stramt, fara toarta, cioplit in piatra de culoare alba-albastra, numit amfora (in care se pastra intotdeauna un lichid pretios si mai ales aromat).
12 aprilie: Sfanta si Marea Joi
In Sfanta zi de Joi se face pomenire pentru patru lucruri: sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de taina (predarea Infricosatoarelor Taine), rugaciunea cea mai mare si vanzarea Domnului.
In Sfanta seara de Joi ,,Isus s-a asezat la masa cu cei doisprezece ucenici” (Matei 26,20). Inainte de a incepe cina ,,S-a sculat de la cina si Si-a dezbracat haina cea de deasupra si a turnat apa in vasul de spalat” (Ioan 13, 4-5). Isus a spalat picioarele tuturor ucenicilor, incepand cu Iuda si terminand cu Petru (care avand mai multa dragoste fata de Hristos a vrut sa se impotriveasca). Dupa ce le-a spalat picioarele, aratand prin aceasta o inaltime sufleteasca neobisnuita, Isus a imbracat haina Sa si mergand la masa i-a sfatuit pe ucenici sa se iubeasca si sa se respecte unii pe altii. La sfarsitul mesei Isus aminteste despre vanzare, el spune incet doar lui Ioan: ,,Acela este caruia Eu, intingand painea i-o voi da” (Ioan 13, 26).
Isus a luat painea si a zis ,,Luati, mancati”, apoi a luat paharul si a zis ,,Beti din acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei noi. Aceasta s-o faceti intru pomenirea mea.” (Luca 22, 17-19).
Dupa cina, Isus a mers cu ucenicii in Muntele Maslinilor, in locul numit Ghetsimani. Aici le-a spus ,,Voi cu totii va veti sminti in noaptea aceasta”, iar Petru a raspuns ,,eu nu ma voi lepada de tine”. Insa Isus a raspuns lui Petru ,,Inainte de a canta cocosul a doua oara, te vei lepada de Mine de trei ori!” (Matei 26,34). Si faptele chiar asa s-au intamplat, Isus a vazut slabiciunea firii omenesti, i-a incredintat lui Petru lumea spre a fi iertator cu cei pacatosi si prin el insusi a vazut cat de usor pacatuiesc oamenii. Mantuitorul l-a iertat pe Petru pentru lepadarile sale, dar le-a pus ucenicilor: ,,Intristat este sufletul meu pana la moarte” (Matei 26,38).
Apoi Isus s-a indepartat de ei la o mica distanta si S-a rugat astfel: ,,Parinte, daca este cu putinta, sa treaca paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau Eu, ci cum vrei Tu. Faca-se voia Ta!” (Matei 26,39).
Isus impreuna cu ucenicii Lui a trecut dincolo de paraul Cedrilor, unde era o gradina si s-a asezat acolo cu acestia. Iuda care cunostea locul a luat cativa soldati romani si a venit la Isus. Isus I-a zis lui Iuda ,,Prietene de ce ai venit?” – care insemna ,,Potrivita vreme este pentru ceea ce ai venit”. Toate acestea s-au petrecut noaptea, Petru fiind mai inflacarat si-a scos cutitul si a lovit pe Malh, sluga arhiereului, taindu-i urechea dreapta. Hristos insa l-a ceartat pe Petru si a vindecat urechea lui Malh. Astfel Isus a fost prins si dus la curtea arhiereului Ana, socrul lui Caiafa, unde erau adunati diferiti farisei si carturari – toti care erau impotriva lui Hristos. Tot aici are loc convorbirea dintre Petru si servitoare si lepadarea lui Petru chiar in momentul cand s-au ivit zorii si cocosul a cantat a treia oara. Petru si-a adus aminte de vorbele lui Hristos si a regretat si a plans amar.
In zori, Isus a fost dus de la Ana arhiereul la Caiafa, unde a fost scuipat de martori mincinosi. Ioan spune ca toate acestea s-au intamplat in ziua de joi si joi noaptea, inainte ca arhiereii si fariseii sa praznuiasca Pastele.
13 aprilie: Vinerea Mare
In Vinerea Mare se praznuiesc Sfintele si infricosatoarele Patimi ale Domnului si Mantuitorului Nostru Isus Hristos: scuiparile, palmele, lovirile, insultele, batjocurile, trestia, haina de porfira, otetul, piroanele, sulita, si mai ales Crucea si moartea, pe care le-a primit de bunavoie pentru noi. Se face pomenire si de marturisirea mantuitoare facuta de talharul recunoscator, care a fost rastignit impreuna cu El.
Dupa ce Isus a fost vandut de Iuda cu 30 de arginti, el a fost dus la Ana arhiereul si apoi la Caiafa, unde a fost lovit si s-a ras de el, iar doi martori mincinosi au spus ca Hristos se considera ca este Fiul lui Dumnezeu si ca s-a laudat astfel: ,,Stricati Templul acesta si in trei zile il voi ridica!”. Mai tarziu, in aceeasi zi l-au dus la Pilat, care desi nu i-a gasit nici o vina a spus: ,,Luati-L voi si rastigniti-L si dupa legea voastra judecati-L”. Caiafa i-a raspuns: ,,Noua nu ne este ingaduit sa omoram pe nimeni”. Atunci Pilat l-a intrebat pe Isus daca este imparatul iudeilor, iar raspunsul a fost: ,,Imparatia Mea, nu este din lumea aceasta!” In cele din urma iudeii au hotarat rastignirea lui Isus, el a fost imbracat cu hlamida rosie, incununat cu spini si in mana I s-a pus trestie. Desi Pilat a spus ,,Eu nu gasesc in El nici o vina de moarte”, totusi iudeii au hotarat ,,Noi Il osandim pentru ca S-a numit pe Sine Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 19,17). Pilat nu a vrut sa-si ia asupra lui vina sangelui, doar iudeii au fost cei care au strigat ,,Sangele Lui peste noi si peste copiii nostri!” (Matei 27, 25). Apoi Pilat L-a legat si desi stia ca e nevinovat, L-a condamnat la moarte pe cruce. Vazand aceasta Iuda a aruncat argintii, a luat o franghie si s-a spanzurat.
Isus a fost batut peste fata cu trestie si rastignit impreuna cu doi talhari, fiind si el socotit un facator de rele. Apoi au ras de El spunand ,,Daca esti imparatul lui Israel, coboara-Te acum de pe cruce si vom crede in Tine!” Desi Iudeii spuneau acestea, ei nu credeau in cele ce spuneau, deoarece Isus era recunoscut de toti oamenii ca imparat al lui Israel si al intregii lumi.
Marcu spunea ca Isus a fost rastignit in ceasul al treilea, apoi s-a facut intuneric din ceasul al saselea pana in cel de-al noulea, iar in momentul intunecarii soarelui, Longhin sutasul a strigat ,,Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta!” (Matei 27, 54). Referitor la cei doi talhari, unul L-a insultat pe Isus iar altul a marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si astfel acestuia i s-au iertat pacatele pentru credinta sa. In cele din urma Pilat a scris pe crucea lui Isus: ,,Imparatul iudeilor”. Cand Isus a strigat ,,Mi-e sete!”, iudeii I-au dat otet cu fiere, el a inclinat capul si a murit. Mai mult decat atat, iudeii au cerut lui Pilat sa sfarme fluierele picioarelor osanditilor, ei au facut aceasta celor doi talhari insa in fata lui Isus s-au oprit, pentru ca vazusera ca murise. Unul dintre ostasi a luat insa sulita si i-a strapuns coasta dreapta, din care a curs sange si apa.
Pe inserate, dupa ce s-au terminat aceste fapte ucenicul Iosif din Arimateea a indraznit sa-i ceara lui Pilat trupul lui Isus. Pilat i-a permis sa-L ia si astfel Iosif L-a dat jos de pe cruce, iar noaptea Nicodim a adus smirna si aloe, care lipeau marama si giulgiul de trup. Impreuna L-au infasurat in giulgiuri si l-au ingropat in mormantul sapat in piatra, in care nu mai fusese ingropat nimeni inainte.
Toate aceste fapte s-au intamplat in Vinerea Mare.
14 aprilie: Sfanta si Marea Sambata
In Sfanta zi de sambata se praznuieste ingroparea dumnezeiasca si trupeasca a Mantuitorului nostru Isus Hristos si pogorarea la iad.
Iosif coborand sfantul trup al lui Isus de pe cruce, l-a asezat intr-un mormant nou si a inchis cu o piatra intrarea in mormant. Iudeii insa s-au dus in ziua de vineri la Pilat si i-au spus: ,,Ne-am adus aminte ca Inselatorul Acela a spus cand traia, ca dupa trei zile se va scula. Ni se pare ca este bine prin puterea ta sa poruncesti sa se intareasca mormantul cu ostasi” (Matei 27, 63-64). Auzind aceasta Pilat a dat porunca si o ceata de ostasi au pecetluit si intarit mormantul. Aceasta s-a intamplat pentru a nu pune la indoiala Invierea Domnului care s-a petrecut mai tarziu.
15 aprilie: Sfintele Pasti – Invierea Domnului nostru Isus Hristos