Familia Hymenopodidae cuprinde aproximativ 200 de specii de insecte numite calugarite-floare deoarece au un mod special de a-si uni picioarele din fata de parca s-ar ruga. Aceste insecte apar in regiunile tropicale din toata lumea pe diverse forme de vegetatie.

In Australia lipsesc. In general sunt insecte mari, au o structura a corpului alungita si foarte bizara. Toate speciile au capul mobil (il pot intoarce spre a privi in spate) si ochii foarte mari, de forma ovala sau aproape triunghiulara, iar trompa indreptata putin inapoi si in jos. Vederea acestor insecte este excelenta.

Sunt cunoscute sub numele de mantide si au un colorit viu, in nuante de rosu si verde, iar aripile anterioare prezinta un desen caracteristic cu spirale circulare ca niste ochi si benzi colorate. Masculul are aripile mai lungi decat femela, iar coloritul acestora este simetric la majoritatea speciilor.

In caz de pericol calugarita-floare adopta o pozitie de atac, isi ridica picioarele anterioare si isi etaleaza coloritul viu al corpului. Pe torace are o ureche ultrasonica chiar in apropierea picioarelor din mijloc, ce este folosita in receptarea liliecilor si a altor pradatori. De asemenea are si o a doua ureche de receptare a unor frecvente joase, despre care se cunosc putine aspecte legate de rolul pe care il indeplineste.

Majoritatea speciilor au doua perechi de aripi, dintre care cele anterioare sunt mai scurte si mai rezistente. Cele posterioare sunt mai mari, mai largi, cand insecta sta in repaus se strang, iar in miscare sunt deschise larg.

Calugărițe-floare, specii de insecte

Aceste calugarite-floare sunt foarte lacome, mananca o mare varietate de artropode si insecte, iar in anumite cazuri vaneaza si mici animale vertebrate cum sunt broastele sau soparlele.

Una dintre aceste specii de calugarite-floare este Creoboter meleagris foarte mult apreciata de colectionari. Ea apare in salbaticie dar este crescuta si in conditii de captivitate de cei pasionati de insecte. Are lungimea corpului de 5 cm si coloritul in nuante gri-verzui, sau roz si maronii, care o camufleaza perfect in vegetatia pe care traieste. Pe partea dorsala are doua pete in forma de ochi, care sunt un semn distinctiv al speciei.

In captivitate poate fi tinuta intr-un terariu in care sa existe atat plante artificiale dar mai ales naturale. In fiecare zi peretii terariului si plantele trebuie pulverizate cu apa pentru mentinerea umiditatii. Pe fundul terariului se pune un strat de scoarta de copac si turba, iar hrana insectei trebuie sa fie alcatuita din greieri, muste, larve de insecte, muste de carne, etc. In mediul sau natural calugarita-floare Creoboter meleagris vaneaza tot felul de insecte (chiar si cele care ajuta la polenizarea florilor).

In perioada de imperechere masculul incearca sa se apropie de femela. Copulatia dintre ei tine destul de mult, cateva ore, dupa care masculul se indeparteaza cat mai repede pentru a nu risca sa fie mancat de femela, aceasta considerandu-l o sursa de proteine care o va ajuta in formarea oualor.

Femela isi depune ouale intr-un invelis special maroniu de consistenta hartiei, care are un perete dublu cu rol in reglarea temperaturii si umiditatii. Dupa cateva luni ouale eclozeaza si apar larvele care se deplaseaza pe ramurile arbustilor si copacilor pentru a se hrani si continua dezvoltarea pana in stadiul final de adult. Dupa 6-7 naparliri exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.