Situata in Torre de San Miguel, edificiu in prezent in ruine, la randul sau, aflat in Palatul Fruela, Camara Santa, respectiv Camera Sfanta din catedrala din Oviedo, Spania, adaposteste unele dintre cele mai importante ramasite religioase spaniole, printre care Crucea Ingerilor, un exemplu veritabil al artei asturiane din lume. Acest loc, cunoscut si drept Capela Sfantului Mihai, inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ocupa partea sud a catedralei, incaperea fiind construita din piatra, in prima jumatate a secolului al IX-lea, dupa cum se presupune.

Camara Santa din Oviedo exterior

Cel care a comandat construirea unei astfel de camere a fost regele Alfons al II-lea, acesta dorindu-si o incapere sigura unde relicvele sfinte recuperate din Toledo sa fie pastrate, acest oras din urma aflandu-se, la acele vremuri, sub dominatia maura. Multe dintre aceste relicve care se afla aici au fost donate de regii Alfonso al II-lea si Alfonso al III-lea, reprezentand artefacte gotice de o importanta deosebita, in special pentru perioada de dupa caderea regatului vizigot.

Camara Santa este considerata, de asemenea, si sanctuarul interior al catedralei, ridicata in anul 1388 pe drumul de pelerinaj spre Santiago de Compostela. Mai mult, aceasta catedrala era numita si Sancta Ovetensis, datorita cantitatii si, in special, a calitatii relicvelor ce erau adapostite de camera ce se afla in lacasul sfant. De remarcat, de altminteri, este forma Camerei Sfintei, care arata ca doua capele ce au fost unite, despre structura inferioara spunandu-se ca ca este, de fapt, cladirea initial ridicata aici.

Camara Santa din Oviedo design
Camara Santa din Oviedo design

De pilda, antecapela, ce a fost supusa unor lucrari de reconstructie in anul 1109, este considerata o veritabila capodopera a stilului romanic spaniol. Si elementele decorative ale acestui loc sunt la fel de impresionante ca istoria sa, fiecare dintre cele sase coloane care sustin cripta avand sculptate figurilor unor apostoli, reprezentate in marime naturala. Manastirea in stil gotic apara incaperea de secole, aici, aflandu-se, asa cum s-a mai spus, Crucea Ingerilor, ce dateaza chiar din anul 808. Denumirea acestui artefact deosebit de important provine de la o legenda, conform careia obiectul i-ar fi fost oferit regelui Alfons al II-lea de catre ingeri imbracati in haine de pelerini.

Tocmai de aceea, nu ar trebui sa ne mire importanta relicvei, la aceasta venind mii si mii de pelerini in fiecare an. Ba chiar, situatia statea cam la fel si acum cateva secole, cand numarul de pelerini, care veneau sa se roage aici, era de-a dreptul impresionant. Crucea Ingerilor a fost realizata, de fapt, de aurarii austrieci si pare ca are o inima, aceasta fiind miezul din lemn de cires. Patruzeci si opt de pietre pretioase, printre care rubine si opale, stralucesc pe Crucea Ingerilor, aflata in Camera Sfanta din Oviedo, Spania.

Camara Santa din Oviedo1

Insa aici se mai afla si alte artefacte cu o insemnatate poate la fel de mare, si anume Crucea Victoriei, de origine latina, ce este acoperita cu o foita de aur, datand din secolul al X-lea. Un alt vestigiu important ce se afla in Camara Santa este Arca Sfanta, realizata din lemn de stejar. Aceasta a fost adusa aici de la Ierusalim; totodata, se spune ca Arca Sfanta a iesit chiar din mainile discipolilor apostolilor. Pe langa toate acestea, nu putem sa uitam a mentiona panza folosita pentru a sterge chipul indurerat al lui Iisus, cunoscuta ca Sudarium.

Dar detaliile interesante referitoare la aceasta panza Sudarium le aflam abia acum: cercetatorii au ajuns la concluzia, in urma unor probe realizate minutios, ca petele de pe panza, nu foarte vizibile cu ochiul liber, sunt de fapt stropi de sange si sase picaturi de fluid ce au sarit din plamanii unei persoane care a murit prin rastignire. Mai mult decat atat, ceea ce este cu adevarat socant sau poate doar justificabil este faptul ca grupa sanguina se potriveste cu cea de pe Giulgiul de la Torino.

Camara Santa din Oviedo11

In orice caz, toate aceste detalii nu le sunt foarte cunoscute oamenilor, dar chiar si asa, la momentul respectiv, s-a creat o isterie imensa in randul scepticilor si conspirationistilor, acestia lansand tot felul de zvonuri, care mai de care mai ridicole. Camara Santa din Ovideo, Spania este, in sfarsit, un loc sacru, in care Noua Religie, asa cum era denumit crestinismul incepand cu secolul al IV-lea, bate prin inima artefactelor adapostite de aceasta incapere fascinanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.