Este un fapt cert ca fiecare are, in garderoba sa, cel putin o camasa, pentru ca aceasta poate fi purtata in orice imprejurare, dar, mai ales, cand este vorba de o tinuta eleganta, si putini stiu ca este unul dintre cele mai vechi articole vestimentare. Chiar daca este o piesa specifica imbracamintei masculine, exista si varianta feminina (bluza).
Cea mai veche camasa care s-a pastrat pana in zilele noastre a fost descoperita intr-un mormant egiptean din Tarkhan, datand din mileniul al III-lea i.Hr. Era confectionata din in, umerii si manecile erau usor incretite, iar marginile erau prevazute cu franjuri. “Stramosul” camasii este tunica, in forma literei T, o camasa care se imbraca pe cap, fara guler si mansete, facuta din in sau din matase, si care se purta pe sub hainele mai groase. Romanii o numeau « tunica interior », denumirea « camasa », din latinescul « camisias », impunandu-se mai tarziu, aproximativ in secolul al VIII-lea.
In perioada Evului Mediu, cavalerii obisnuiau sa isi acopere platosele, in timpul turnirurilor, cu o camasa daruita de o admiratoare, la sfarsitul competitiei camasa fiind inapoiata doamnei respective, ca mesaj de dragoste sau de moarte. La cerinta expresa a bisericii, femeile simple erau obligate sa poarte, pe sub camasa, in dreptul sanilor, o banda groasa din bumbac, pentru a-si ascunde feminitatea. Incepand cu secolul al XVIII-lea, camasa nu a mai fost doar lenjerie de corp, ci a inceput sa fie croita cu mai multa atentie, cu broderii si dantele, pentru a se purta la vedere. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, albul era considerat semnul elegantei si al prosperitatii, dar, treptat, au inceput sa castige teren si alte culori, in special cele pastelate, asociate sacourilor.
Materialele preferate pentru confectionarea camasilor au fost (si au ramas) bumbacul, inul, matasea, iar de la jumatatea secolului al XX-lea, si materialele sintetice, folosite si la camasile cu maneca scurta. Camasile in carouri, atat de apreciate astazi, la orice varsta, s-au ivit la intersectia a doua culturi – una a imenselor spatii nord-americane, din vremea cand erau purtate de padurari, de taietorii de lemne si de vanatori, si alta a cartierelor periferice din marile orase americane, unde erau imbracate de interpretii de « grunge », un amestec de rock, heavy metal si punk. Dupa anii 2000, camasa in carouri a revenit in tendintele modei, ca si camasa Hawaii, foarte colorata, cu cele mai inventive motive florale.
De-a lungul timpului, si gulerul (detasabil sau nu) s-a schimbat in nenumarate randuri, forma lui fiind esentiala in momentul in care camasa se poarta cu cravata, pe sub sacou. Gulerul cu un singur nasture, in stil clasic, este potrivit pentru persoanele cu gatul mai scurt, in timp ce, pentru un gat mai lung si subtire, sunt preferabile gulerele la doi nasturi, in orice situatie masuratoarea facandu-se la nivelul « marului lui Adam », astfel incat camasa sa se aseze frumos, sa nu fie nici prea lejera, dar nici sa nu « sugrume ». Forma gulerului impune si marimea nodului de la cravata. Gulerele « button-down », ale caror colturi sunt prinse de camasa cu nasturi, au fost, initial, specifice vestimentatiei jucatorilor de polo (inainte de aparitia bluzei caracteristice acestui sport) si, in general, se poarta fara cravata. La fel de important este ca mansetele sa depaseasca usor incheietura mainii, dar fara sa acopere dosul palmei, cand bratul sta drept pe langa corp.
Camasile sport au, in prezent, un deosebit succes, de la albul clasic, la modelele moderne, creative, indraznete, trecand prin cele mai excentrice culori, asortate la pantaloni din bumbac bej sau blue jeans. Intr-o astfel de tinuta trebuie totusi evitat negrul, iar camasa poate fi purtata peste pantaloni. Pana in anii ’90, purtatrea camasii pe deasupra pantalonilor era considerata o tinuta neglijenta. Treptat, tinerii au impus stilul BCBG (o abreviere a expresiei frantuzesti “bon chic bon genre”, popularizata de creatorul de moda Thierry Mantoux, prin lucrarea « Ghidul BCBG, publicat in 1985, si vandut in peste 500 de mii de exemplare), caracterizat prin naturalete si bun gust. Revine insa si tendinta inversa, in sensul ca atat de multi barbati prefera sa poarte camasa peste pantaloni, incat persoanele care vor sa para si mai elegante opteaza pentru tinuta clasica, riguroasa.
Camasa cu guler «button-down », in carouri verzi, albastre, bordeau, deschisa la primii doi nasturi, de la gat, cu mansetele usor rasucite, sau purtata peste un t-shirts, este foarte potrivita pentru week-and, fie ca e vorba de diverse activitati recreative, de o cina intr-un colt discret al unei pensiuni, de micul dejun sau la volanul autoturismului personal.
Stilul « Friday wear » (« tinuta de vineri ») a fost inventat, in anii ’50, in orasele de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Avocatii sau oricare alti functionari care, in timpul saptamanii, erau obligati de eticheta sa poarte costum si cravata, si-au luat libertatea de a veni imbracati mai lejer, in ultima zi lucratoare, renuntand la sacou, in favoarea unei camasi dungate sau in carouri, cu pantaloni simpli, din velour, sau cu blue jeans si mocasini comozi, in locul pantofilor eleganti. Ideea a prins atat de bine incat, in marile cabinete de avocatura, pe Wall Street, in companii celebre, nimeni nu se abatea de la aceasta regula, care a trecut si peste ocean, in Europa. Mai mult, stilul « Friday wear » a devenit tinuta preferata si pentru celelalte zile ale saptamanii.
« Capitala » mondiala a camasilor este considerata, fara dubiu, Londra. Jermyn Street este recunoscuta, inca din secolul al XVII-lea, la initiativa regelui Charles II, ca un centru comercial extrem de dinamic, cu oferte din toate categoriile de marfuri. Spatiul respectiv a cunoscut insa o dezvoltare fara precedent, la sfarsitul secolului al XIX-lea, odata cu revolutia industriala. In prezent, magazinele din zona sunt celebre in intreaga lume, mai ales prin oferta de camasi de cea mai buna calitate, pentru toate gusturile, propunand colectii noi, in fiecare sezon.
Pentru garderoba masculina, specialistii, dar si experienta cotidiana arata ca numarul minim de camasi ar trebui sa fie sapte (cate o camasa pentru fiecare zi a saptamanii), dar ideal este ca fiecare sa aiba la dispozitie 14-20 de camasi, unele pentru momente deosebite (evenimente, ceremonii, petreceri), altele casual, simple, purtabile in sau peste pantaloni, in culori diverse (uni), in dungi, in carouri, cu gulere ascutite, rotunde, inalte, joase etc. In rest, nu trebuie ignorate regulile de baza – sa nu se combine niciodata, in ansamblul camasa, costum, cravata, mai mult de doua motive decorative, sa se excluda din start, de exemplu, asocierea cravatei cu buline cu o camasa in carouri sau in dungi, asa cum nu se va purta nici camasa in dungi la costum cu dungi, si nu vor fi, intr-o tinuta, mai mult de doua culori dominante. In general, se alege mai intai costumul, apoi camasa adecvata si, la final, cravata.