Home Animale Cameleonul pitic din Natal (Bradypodion thamnobates), o specie de reptilă arboricolă africană...

Cameleonul pitic din Natal (Bradypodion thamnobates), o specie de reptilă arboricolă africană care naște pui vii

0
Cameleonul pitic din Natal (Bradypodion thamnobates), o specie de reptilă arboricolă africană care naște pui vii

Cameleonul pitic din Natal este o specie endemica din provincia Kwa-Zulu Natal din Africa de Sud de la care ii vine si numele. Avand din vedere coloritul sau deosebit acest cameleon este considerat una dintre cele mai atractive specii din Africa. Are denumirea stiintifica de Bradypodion thamnobates si a fost descris ca specie abia in anul 1976. Ca si alti cameleoni din Africa are tendinta de a trai in tufisurile si desisul padurilor, unde se hraneste cu insectele pe care le prinde cu limba sa lunga si lipicioasa.

Mananca in special greieri, muste si alte tipuri de insecte. Este foarte rabdator, petrece si o ora nemiscat pe un gard sau ramura unui copac in asteptarea prazii. Cand aceasta se apropie se repede brusc si o prinde cu limba lunga si musculoasa, o aduce rapid in gura si apoi o inghite intreaga.

Narile sunt mici si pozitionate in apropierea varfului botului, iar ochii apar pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, pot fi rotiti in toate directiile, fiecare fiind sustinut de un fel de turela. Simturile cameleonului sunt bine dezvoltate, astfel este adaptat perfect la modul sau de viata.

Poate fi recunoscut destul de usor dupa protuberanta tipica din spatele capului, care este destul de inalta si se intinde exact in zona cefei. Pe partea dorsala a corpului are o creasta caracteristica formata din solzi mari si conici. Coloritul este variabil, verde aprins la masculi cu mici pete de culori contrastante pe cap si partile laterale si mai inchis, in nuante gri sau maronii la femele. Puii au un colorit asemanator cu al femelelor, mai putin impresionant, in nuante mai sterse.

Este foarte bine adaptat la viata arboricola, se catara cu agilitate in copaci folosindu-se de membrele anterioare si posterioare inzestrate cu degete robuste si gheare ascutite. Alearga cu viteza pe sol, se catara rapid in copaci, apeleaza la diferite strategii pentru a scapa de numeroasele specii de animale care il vaneaza.

Bradypodion thamnobates
Bradypodion thamnobates

Are degetele opozabile care ii ofera posibilitatea de a se prinde cu usurinta de ramuri, foarte strans, astfel incat sa nu se dezechilibreze. Capul este destul de mare, are timpanele externe ce ii permit sa auda sunetele propagate in aer.

La aceasta specie reproducerea este vivipara, dupa imperechere la aproximativ 110 zile femela naste 29 de pui vii, care se aseamana cu adultii doar ca au dimensiunile mai mici.

Cameleonul pitic din Natal poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu mare, bine ventilat si luminat, in care temperatura sa fie de 28ºC in lunile de vara si de 25ºC in lunile de iarna. Speranta de viata la aceasta specie de cameleon este de 2-3 ani in captivitate si mai mica in mediul sau natural.

Cameleonul pitic din Natal apartine de familia Chamaeleonidae si ordinul Squamata. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.

Video – Cameleonul pitic din Natal (Bradypodion thamnobates):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version