Camera copilului este un univers în sine, este spaţiul în care acesta petrece cel mai mult timp, în care trebuie să se simtă liniştit, fericit şi ocrotit, în care creşte, se descoperă, se bucură şi care, de-a lungul anilor, se va transforma, va “înflori” odată cu el, pentru a-i permite personalităţii copilului să se dezvolte.

Amenajarea camerei copilului necesită multă atenţie din partea părinţilor, care trebuie să ţină seama de o serie de reguli care să asigure confortul şi condiţiile potrivite pentru dezvoltarea psihică și fizică armonioasă a celui mic şi, în perspectivă, să permită adaptarea spaţiului ales în funcţie de vârstă, nevoile, dorinţele copilului.

Camera copilului – amplasament, luminozitate

Primul lucru pe care îl vor avea în vedere părinţii este alegerea camerei copilului, în funcţie, desigur, de posibilităţile pe care le oferă locuinţa. Cea mai bună opţiune ar fi o încăpere cu ferestrele spre sud-est sau sud. Lumina naturală este esenţială pentru starea de sănătate a copilului, indiferent de vârstă, şi pentru atmosfera plăcută din încăpere.

Este de ajuns să ne gândim la cât de bine ne simţim primvara şi vara, când lumina creşte, când este vreme frumoasă, ca să înţelegem cât de important este să ne bucurăm de lumina naturală şi în interior, cu atât mai necesară pentru copii, care sunt şi mai sensibili decât adulţii din acest punct de vedere.

Lipsa luminii naturale poate provoca afecțiuni oftalmologice precoce, iar pentru ca starea de bine să persiste şi seara, se va opta, în camera copilului, pentru becuri/ lampadare cu lumină caldă, relaxantă, cu luminozitate reglabilă. Pentru copiii mai mari, biroul trebuie să beneficieze de o lumină confortabilă (se poate opta pentru o lampă de birou cu lumina rece, deoarece stimulează atenţia şi concentarea).

De asemenea, se va evita blocarea ferestrelor cu mobilier sau cu alte obiecte care ar diminua luminozitatea şi ar împiedica şi o aerisire corectă. “Dacă soarele intră în casa ta, îţi va pătrunde şi în suflet”, spunea un celebru arhitect, afirmaţia sa, dincolo de sensul propriu, făcând referire la faptul că o locuinţă, cu atât mai mult camera copilului, trebuie să fie un spaţiu privilegiat, al armoniei fizice şi emoţionale.

Alegerea culorilor pentru camera copilului

Culorile pereților, podelei, tavanului și mobilei sunt foarte importante. Fie că este vorba de camera pentru un nou-născut sau de camera unui copil mai mare, regula, în privinţa culorilor, este aceeaşi – opţiunea pentru culorile calde, dechise, cu excepţia, eventual, a unor mici tuşe decorative.

Culorile închise nu sunt potrivite, deoarece reflectă doar până la 25% din lumină, în timp ce culorile deschise au o capacitate de reflectare a luminii în jur de 90%. În plus, culorile calde, luminoase induc o stare de linişte, calm şi echilibru, stimulează emoțiile pozitive, sunt simbol al vitalităţii, al încrederii, al bunei dispoziţii. Camera copilului trebuie să fie veselă, iar culorile joacă un rol esenţial în acest sens.

De exemplu, sunt culori cu efect calmant – fildeș sau gri-porumbel, culorile naturii, ale lemnului, nisipului, plantelor, pietrelor – care îmbunătățesc tonusul general. Acestea sunt foarte potrivite pentru vârsta adolescenței.

Nuanţele pastelate de verde și albastru au efect calmant și stimulează dezvoltarea intelectuală a copilului, în schimb culoarea portocalie, oricât de frumoasă și dorită ar fi de copii și de părinți, se recomandă a fi evitată, aşa cum de evitat sunt şi culorile stridente sau cele închise, care accentuează stările anxioase, epuizante.

Pe de altă parte, culorile proaspete (şi felul în care sunt combinate) sunt ideale pentru dezvoltarea imaginației copilului. O combinație superbă este cea cu doi pereți colorați diferit, în culori complemetare, deoarece creează o ambianță deosebit de plăcută, care nu lasă loc plictiselii.

Foarte populare pentru camera copilului sunt albul, albastrul deschis, bejul, galbenul, combinate cu obiecte de decor, cu draperii, lenjerie de pat etc., în culori mai vii. Dacă încăperea este mai mică, se poate crea impresia de spaţiu vopsind un perete într-o culoare mai puternică (albastru, kaki), iar ceilalţi pereţi în alb sau in altă nuanţă pastelată, asortată.

Mobilierul – confortabil şi accesibil copilului

Poză: pexels.com
Poză: pexels.com

Camera copilului trebuie amenajată astfel încât toate piesele de mobilier să fie confortabile și accesibile copilului. După vârsta de trei – patru ani, o idee foarte bună este ca și copilul să fie prezent la alegerea mobilierului, pentru a putea să-și exprime opiniile, preferințele, ideile de amenajare a camerei. Aceste lucruri vor contribui la formarea imaginației și gustului copilului, dar, bineînțeles, ultimul cuvânt îl vor avea părinții. Dați posibilitate celui mic să-și manifeste punctul de vedere și planurile pentru cameră, dar și ajutați-l cu viziunea și ideile dumneavoastră de amenajare.

Camera copiilor este locul care, deseori, are nevoie de înnoire și de schimbare, deoarece copilul creşte și odată cu el „crește” și camera lui. De aceea este important să fie dotată cu piese de mobilier pentru camere de copii, piese de mobilier universale și care vor îndeplini nevoile copiilor pentru mai mulți ani în viitor.

De pildă, atunci când amenajăm camera bebelușului, trebuie să avem în vedere că micuțul va crește repede și nu este necesar să o aglomerăm cu multe piese de mobilier. Cele mai importante și necesare lucruri – precum pătuțul, un fotoliu sau un scaun confortabil pentru părinte, o garderobă – sunt suficiente.

Orice aglomerare de mobilier, de alte lucruri inutile creează indispoziţie, face dificilă păstrarea ordinii şi a curăţeniei, absolut necesare pentru o stare de bine. În acelaşi timp, piesele de mobilă trebuie să fie ușor de întreţinut și să lase destul spaţiu liber pentru mers de-a bușilea, pentru joacă etc.

Camera copilului – un univers în continuă dinamică

Pe măsură ce copilul creşte, se va schimba şi interiorul camerei sale. Va deveni un adevărat univers al jucăriilor, jocurilor, cărților și multe altele. Pentru a nu fi nevoie de cheltuieli mari, în mod frecvent, camera copilului trebuie amenajată de aşa manieră încât să poată fi “îmbunătăţită” pe parcurs, fără a schimba totul.

Când copilul începe să meargă la școală, va apărea nevoia unui loc pentru citit și pentru scris. Biroul trebuie să fie nu doar confortabil, ci și practic. O canapea micuță ar fi, de asemenea, o idee bună, mai ales pentru “oaspeții” celui mic, care vin la joacă.

Dacă doi copii urmează să împartă acelaşi spaţiu, este important ca fiecare să aibă propriul colț pentru obiectele sale, să aibă suficient spaţiu de depozitare pentru haine, jocuri, jucării, materiale şcolare etc. Pe măsură ce copilul crește și devine mai independent, va avea nevoie şi mai mult de intimitatea lui şi aranjamentul interior trebuie să ţină seama de acest fapt.

Deseori se cumpără mobilă potrivită doar pentru băiat sau doar pentru fată. În schimb, este foarte bine dacă lucrurile achiziţionate pentru camera copilului sunt potrivite și pentru un copil din sexul opus sau, şi mai bine, piesele de mobilier să fie “unisex”. O modalitate foarte practică și confortabilă este să optați pentru un set de mobilă pentru copii, astfel veți ști de la bun început că totul va fi perfect şi că vor exista nenumărate posibilităţi de a adapta şi împrospăta aspectul camerei copilului, atunci când este cazul,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.