Multe sunt locurile invaluite complet in mister, iar unul dintre acestea este Campia Vaselor de pe platoul Xiangkhoang, Laos, nu intamplator numita „versiunea asiatica a Stonehenge-ului”. Arheologii sunt nedumeriti in ceea ce priveste istoria acestui loc, precum si scopul recipientelor, pe aceasta campie aflandu-se mii de vase, despre care se cunosc foarte putine detalii, daca nu cumva niciunul intr-atat de elocvent cat sa se faca lumina asupra unuia dintre cele mai enigmatice locuri de pe pamant. Campia Vaselor se intinde pe o suprafata imensa, iar recipientele care se afla aici sunt diferite atat din punctul de vedere al marimii, cat si al amplasarii. Au aparut si cateva ipoteze referitoare la scopul acestor vase imprastiate pe campiile de pe platoul Xiangkhoang din Loas.
Atat arheologii, cat si antropologii sunt de parere ca recipientele erau folosite ca urne funerare de catre stravechea rasa mon-khmer, vasele fiind realizate undeva prin anii 500 i.Hr. sau chiar in era crestina, pe la 800. De aceeasi parere este si arheologul francez Madeleine Colani care a condus o serie de sapaturi in regiune, in anii 1930.
Ea avea sa descopere aici cateva pesteri chiar in apropierea vaselor, in aceste mici grote aflandu-se ramasitele pamantesti ale unor oameni. Tot aici, Madeleine Colani a mai gasit doua cratere enorme, care, potrivit dovezilor arheologilor, nu era decat niste cuptoare pentru incinerarea cadavrelor, ceea ce ar putea sugera ca vasele erau, de fapt, folosite pentru a pastra cenusa, adica drept urne. O alta ipoteza ar fi cea potrivit careia vasele imprastiate pe campie ar fi fost folosite de calatori pentru a depozita hrana sau apa de ploaie. Desigur, aceasta ipoteza ar putea fi una viabila, deoarece este posibil ca aceia care gasisera deja vasele pe campia din Laos sa le fi folosit exact in acest scop, insa acest fapt nu ar explica nicidecum intrebuintarea lor initiala.
Pe de alta parte, Campia Vaselor are si o legenda care sustine ca zona a fost locuita, candva, de uriasi. In fruntea acestei specii de uriasi s-ar fi aflat regele Khun Cheung, care, in urma unei victorii obtinute intr-o batalie foarte lunga, a decis sa sarbatoreasca band vin de orez din vase. Regele lasa aceste vase in urma, ca amintiri ale ospatului regal. In sfarsit, vasele se afla pe un camp care se intinde din Thailanda, trecand prin Laos, pana in nordul Indiei. La prima vedere, aceste recipiente ar fi fost aranjate in randuri, ceea ce ar insemna ca urmau un drum comercial. Realizate din gresie si cu inaltimi de pana la 3 metri, vasele de pe campia din Xiangkhoang au o greutate de pana la 13 tone.
In prezent, Campia Vaselor poate fi vizitata, insa a fost declarata un loc foarte periculos din cauza bombelor ramase nedetonate inca din timpul Razboiului Secret (1962-1975), atunci cand regiunea a fost bombardata de catre americani. Tocmai de aceea, vizitatorii, care vor sa viziteze acest enigmatic loc, trebuie sa fie insotiti de un ghid experimentat care cunoaste foarte bine zona.
Guvernul din Laos a facut mari eforturi pentru a introduce acest loc in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, insa una dintre cele mai importante cerinte de indeplinit, inainte ca situl sa fie iarasi studiat si pregatit pentru includerea in circuitul turistic, este ca intreaga regiune sa fie curatata de bombele ramase neexplodate. Mai mult, la fel de cunoscute sunt si eforturile UNESCO, menite sa redea Campiei Vaselor importanta turistica pe care o merita.