Campionatul Mondial de Fotbal 2022 sau Cupa Mondială FIFA (FIFA World Cup) este cel mai important şi cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului acesta. Competiţia se desfăşoară la fiecare patru ani şi, potrivit datelor legate de ediţiile anterioare, unul din nouă oameni de pe glob urmăreşte finala campionatului la televizor, ceea ce indică o popularitate excepţională, eclipsând chiar şi Jocurile Olimpice.
Anul acesta, Campionatul Mondial de Fotbal (adică a 22-a ediţie) va fi găzduit de Statul Qatar, din Orientul Mijlociu, care va fi astfel prima ţară arabă şi majoritar musulmană, care va găzdui evenimentul.
Este, de asemenea, primul turneu care nu s-a desfăşurat în iunie sau iulie, ci va avea loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie 2022, ziua finalei fiind şi Ziua Naţională a Qatarului. Conform regulamentului, Comitetul Executiv al FIFA alege țara gazdă pentru Cupa Mondială şi o astfel de decizie este luată cu cel puţin patru ani înainte de turneul propriu-zis.
Țări participante la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, 2022 – competiţie acerbă
Anul acesta, la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, vor participa 32 de echipe naţionale de fotbal, ultima competiţie organizată în acest fel, pentru că, la ediţia următoare, din 2026, vor fi prezente 48 de echipe. Preliminariile se dispută timp de un an, fiecare continent având propriile reguli de calificare.
Din 1930, când a avut loc prima ediţie, până acum, 76 de ţări au participat cel puţin o dată la un turneu final, iar echipa care nu a lipsit la nicio ediţie este Brazilia, care a câştigat şi cele mai multe titluri, adică de cinci ori, iar anul acesta a terminat neînvinsă campania de calificare din America de Sud. Cele mai multe poziţii pe podium îi aparţin Germaniei (13).
S-au vândut peste 2,5 milioane de bilete și se estimează că vor fi peste un miliard de telespectatori. Ca de fiecare dată, la o competiţie de o asemenea anvergură, se fac tot felul de pronosticuri pentru favoritele Campionatului Mondial din Qatar 2022, lucrurile sunt într-o continuă dinamică şi, pe măsură ce se apropie deschiderea campionatului, tensiunea creşte, pentru că surprizele nu au lipsit niciodată.
Cele 32 de echipe (cele mai bune 32 de echipe din lume), după împărţirea în urne valorice şi după tragerea la sorţi, vor evolua în opt grupe, ţara gazdă făcând parte din prima grupă, alături de Ecuador, Senegal și Olanda (primul meci, Qatar – Ecuador). Din Grupa B fac parte Anglia, Iran, SUA și Țara Galilor. Grupa C cuprinde Argentina, Arabia Saudită, Mexic și Polonia. Grupa D – Franța, Australia, Danemarca și Tunisia. Grupa E reunește Spania, Costa Rica, Germania și Japonia, iar în Grupa F se întâlnesc Belgia, Canada, Maroc și Croația. Din Grupa G fac parte Brazilia, Serbia, Elveția și Camerun, iar Grupa H cuprinde Portugalia, Ghana, Uruguay și Coreea de Sud.
Campionatul Mondial de Fotbal 2022, din Qatar – câteva date spectaculoase
Meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2022, din Qatar, se vor juca pe opt stadioane (cinci dintre acestea proiectate de o firmă germană). Cea mai mare arenă este stadionul Iconic, din Lusail, care poate primi 80.000 de spectatori, dar toate stadioanele arată spectaculos, cu instalaţii de climatizare, acoperiş retractabil, zone de divertisment etc.
În timpul CM Qatar 2022, sunt aşteptaţi în mica țară de pe coasta vestică a Peninsulei Arabice (stat care are o populaţie de aproape 3 milioane de locuitori, dintre care 96 % trăiesc în mediul urban şi au o medie de vârstă de 32 de ani) peste 1,2 milioane de turişti.
Peste 220 de miliarde de dolari au fost cheltuiţi pentru organizarea Campionatului, în condiţiile în care ţara, deşi are un PIB de doar 240 de miliarde de dolari, dispune de un fond de investiţii (Qatar Investment Authority) de peste 500 de miliarde de dolari.
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele FIFA a declarat că este convins că “în Qatar va fi cel mai bun campionat mondial de fotbal al tuturor timpurilor”, o afirmaţie menită să contracareze diversele critici legate de situația angajaților străini veniți să muncească pe șantierele din Qatar, în vederea pregătirii campionatului, îngrădirea libertății de opinie etc.
Cert este că cererea de bilete şi numărul solicitărilor de cazare (unele la preţuri exorbitante) au fost uriaşe. A fost reglementat, în această ţară musulmană, şi consumul de alcool pe perioada competiţiilor, iar fanii înfocaţi, în stare de ebrietate, vor fi duși într-o zonă special amenajată până se “trezesc”.
La Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar se va vinde şi cea mai scumpă bere din lume (11,21 lire sterline, ceea ce înseamnă 12,88 euro), în locuri special amenajate, din afara incintelor sportive, după cum a precizat CEO-ul Cupei Mondiale Qatar 2022.
Fapte inedite despre Campionatul Mondial de Fotbal, de-a lungul timpului
Campionatul Mondial de Fotbal, în istoria sa de 92 de ani, cât împlineşte anul acesta, a parcurs nenumărate momente inedite, spectaculoase, aşa cum se întâmplă într-un sport plin de imprevizibil. Iată câteva dintre acestea:
Prima ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal a avut loc în 1930 şi a fost găzduită de Uruguay, ţară din America de Sud, din Europa participând atunci numai patru ţări – Belgia, Franța, România și Iugoslavia. Finala s-a disputat intre Uruguay şi Argentina, câştigând ţara gazdă, cu scorul 4 – 3. Participarea echipei României (antrenată de Constantin Rădulescu şi avându-l căpitan pe Rudolf Wetzer) la acest campionat s-a datorat interesului şi intervenţiei regelui Carol al II-lea.
Brazilia a câştigat de cinci ori CM, s-a clasat de 11 ori în primele patru echipe, a avut contribuţii remarcabile la istoria fotbalului, a construit cel mai mare stadion din lume – Maracana.
Premii acordate la Cupa Mondială de Fotbal (FIFA World Cup)
Trofeul Campionatului Mondial de Fotbal, numit iniţial “Victory”, a primit un nou nume, în 1946 – “Jules Rimet” – în cinstea preşedintelui FIFA, care a organizat prima ediţie. După a treia victorie la CM, din 1970, Brazilia a câştigat dreptul de a păstra permanent trofeul “Jules Rimet”, făcut din argint placat cu aur şi din lapis lazuli (lazurit – un amestec de minerale de culoare albastră). Acest trofeu o reprezenta pe zeiţa victoriei din mitologia greacă – Nike. Numai că, în 1983, trofeul a fost furat şi niciodată recuperat, presupunându-se că nu a mai fost găsit pentru că a fost topit.
Noul trofeu al CM (asa cum arată si astăzi) este făcut din aur şi un suport de malachit, reprezentând două figurine care susţin globul pământesc. Echipa care câştigă primește o replică placată cu aur a trofeului din aur solid, iar jucătorii primesc câte o medalie. La momentul actual, deţinătoarea trofeului este echipa Franţei, care a câştigat ediţia din 2018, care s-a desfăşurat în Rusia.
Alte şase premii mai sunt acordate cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, cum se va întâmpla şi anul acesta, în Qatar – “Balonul de aur” (pentru cel mai bun jucător), premiu stabilit printr-un vot al mass-media, “Gheata de Aur”, pentru cel mai bun marcator al turneului, “Mănușa de Aur”, pentru cel mai bun portar, “Trofeul FIFA Fair Play”, pentru echipa cu cel mai bun record de fair-play pe baza sistemului de puncte, iar publicul poate decide, in urma unui sondaj, cui să se acorde “Premiul pentru cea mai spectaculoasă echipă”.
Incepând cu anul 1990, la sfârsitul fiecărei ediții de campionat, este desemnată și “Echipa tuturor stelelor” (All Star Team), care include cei mai buni jucători (după toate criteriile0 de la turneu.
Alte fapte insolite din istoria Campionatului Mondial de Fotbal
- Singura ţară care s-a retras din competiţie, deşi era calificată pentru a juca finala Campionatului de Fotbal, a fost India, în 1950, pentru că jucătorilor nu li s-a dat voie să joace desculţi, aşa cum se antrenaseră.
- Celebrul fotbalist brazilian Pele (Edson Arantes do Nascimento), considerat a fi cel mai mare jucător din istoria acestui sport, are cele mai multe medalii la Campionatul Mondial. El a făcut parte din echipa Braziliei care a câştigat la ediţiile din 1958, 1962 şi 1970.
- Trofeul CM a fost furat nu numai în Brazilia, în 1983, ci şi mai înainte, în 1966, în Anglia, în timpul unei prezentări publice de la Westminster Central Hall. A fost însă recuperat datorită unui câine, pe nume Pickles, care l-a găsit după şapte zile, într-un parc, împachetat într-un ziar. Hoţii nu au fost identificaţi niciodată, dar proprietarul câinelui a fost recompensat cu 6 000 de euro.
- Deşi, în cele 20 de ediţii ale campionatului, au participat sute de ţări, doar opt au câştigat vreodată trofeul – Brazilia, Germania, Italia, Argentina, Uruguay, Franța, Anglia și Spania.
- Recordul pentru cele mai multe goluri înscrise într-o singură ediţie a Campionatului de Fotbal îi aparţine fotbalistului francez Just Fontaine, care, la ediţia din 1958, a marcat nu mai puţin de 13 goluri. Iar cel mai mare marcator la Cupa Mondială este Miroslav Klose, fotbalist german (născut în Polonia), care a înscris 16 goluri în total, la ediţiile din 2002, 2004, 2010 şi 2014, pentru echipa Germaniei.
- Primul Campionat Mondial de Fotbal Feminin a avut loc în 1991, în China, au participat 16 echipe, iar câştigătoarea trofeului a fost echipa SUA. Pentru că regula este, ca şi in fotbalul masculin, să se organizeze competiţii la fiecare patru ani, următoarea ediţie va fi în 2023.
Fotbalul, sportul rege
Statisticile FIFA spun că, la ora actuală, la nivel mondial, peste 270 de milioane de persoane joacă fotbal, dintre care 26 de milioane sunt femei. După numărul jucătorilor, China se află în fruntea clasamentului, urmată de SUA, India, Germania, Brazilia, Mexic etc.
Există, în lume, circa 1 700 000 de echipe, peste 300 000 de cluburi de fotbal şi aproximativ 800 000 de arbitri. Nu este de ignorat nici numărul suporterilor (numiţi frecvent “al doisprezecelea jucător” al echipei) şi care, în comparaţie cu alte sporturi, par a fi cei mai pasionaţi. Sunt date care arată că fotbalul a devenit un adevărat “fenomen” fiind considerat, pe bună dreptate, “sportul rege”.
Campionatul Mondial de Fotbal 2022, din Qatar, cu cei peste un miliard de telespectatori estimaţi, la care se adaugă milioanele de spectatori care se vor afla în tribunele stadioanelor din Qatar, în perioada desfăşurării campionatului (20 noiembrie – 18 decembrie 2022) se anunţă a fi, într-adevăr, cel mai popular şi spectaculos eveniment sportiv al anului, la nivel mondial.