Cu totii iubim canarii, chiar daca numai de dragul mitului pasarii singuratice care-si canta amarul sau poate chiar de dragul vietatilor atat de viu colorate si de expresive prin glasul lor unic. In continuare va vom prezenta o serie de fapte despre canari pentru a putea cunoaste mai bine aceasta specie armonioasa:
- Canarii sunt de fapt denumiti dupa insulele care poarta numele de Insulele Canare insa tradus din latina acestea nu au nici o legatura cu pasarile, ci „canare”, mai exact „canariae” inseamna de fapt „caini”.
- Cei care se ocupau cu cresterea acestor pasari inca de la inceputurile lor erau calugarii. Canarii au fost raspanditi pe continentul european prin secolul al XVII-lea, acestia fiind comercializati de catre calugari, insa ei vindeau doar reprezentantii masculi care erau dati la un pret foarte mare.
- Aproape toti canarii care sunt crescuti in casa, tinuti in custi au infectii grave de la mai multe tipuri de capuse. Aproximativ 90% dintre acestia pot avea paraziti care dauneaza grav cailor respiratorii, ducand astfel chiar la decesul pasarilor din cauza ca acestea nu mai pot respira, insa numai atunci cand infectia este majora.
- O intrebuintare foarte valoroasa a canarilor a fost aceea de a avertiza oamenii ce lucrau in mine. Datorita faptului ca aceste pasari sunt foarte sensibile la mirosuri ele depistau foarte repede scaparile de gaze. Astfel ca pasarile fie cadeau pe jos ametite, fie chiar mureau, iar muncitorii din mine se retrageau. In Anglia canarii au fost folositi pentru acest lucru chiar pana in anul 1987.
- In insulele Canare se gasesc cei mai multi canari, imperecheati, specialistii aproximeaza pana la 90.000 de perechi deci un total de 180.000 de exemplare.
- Canarii sunt impartiti in trei categorii, astfel avem cei crescuti pentru culoare – canarul cafeniu, cel din Anglia, canarul crescut pentru cantecul sau deosebit, in special cel American si canarul crescut pentru forma, de regula cel scotian sau Belgian.
- In timp ce naparlesc, deoarece aceste micute pasari naparlesc, ele invata si noi triluri. Insa de cele mai multe ori au nevoie de inspiratie, de regula toamna primesc exemple de la alti canari sau chiar de la oameni care le pun muzica pentru a-i dresa sa castige in concursuri.