Catarama, asociata, de regula, centurii (curelei), pentru unii este un banal accesoriu vestimentar, altii sunt tentati sa o incarce cu o simbolistica erotica, delimitand partea de sus si pe cea de jos a corpului, adica, asa cum considerau cei din timpurile mai vechi, ceea ce este pur, de ceea ce este impur. Chiar si expresia “lovitura sub centura” face trimitere la o fapta necinstita, care lezeaza pe cineva, asa cum “a strange cureaua” presupune o situatie dificila, o privare de o bucurie, o placere, o renuntare la anumite cheltuieli.
Catarama, care se ataseaza la unul dintre capetele curelei, facuta din os sau din metal, exista inca din Antichitate. La greci si romani era nelipsita din echipamentele militare, iar la popoarele din Orientul indepartat, cele mai multe semi-nomade, servea pentru a prinde, la mijloc, tunicile lungi. Cataramele frumos decorate erau si un indiciu al statutului social. La popoarele germanice, vestite pentru spiritul lor razboinic, cataramele mari, dreptunghiulare erau ornate cu motive animaliere, de obicei doua animale prinse intr-o lupta inclestata. O frumoasa catarama, lucrata in filigran, o dantelarie din fire de aur, a fost gasita in mormantul lui Childeric I, regele francilor, din secolul al V-lea. Mai multe catarame, tot din aur, din secolul al VII-lea, aflate acum la British Museum, din Londra, s-au descoperit in situl arheologic de la Sutton Hoo, din estul marii Britanii, intr-un mormant-corabie, la anglo-saxoni, merivingieni si vikingi, existand obiceiul construirii corabiilor funerare, in care era depus defunctul, impreuna cu bunurile sale.
Pentru colectionarii de catarame (pentru ca exista si astfel de oameni), foarte pretioase sunt cele legate de o anumita imprejurare istorica sau de o anume personalitate. Cautate in mod deosebit sunt cataramele purtate in razboaie. Un astfel de obiect, din timpul Razboiului de Secesiune, de exemplu, intre Nordul si Sudul Statelor Unite ale Americii (1861-1865), a fost vandut la licitatie cu aproape un milion de dolari.
Curele comune cu catarama, purtate pentru functionalitatea lor, si nu in scop decorativ, au aparut la inceputul secolului al XVII-lea. Acestea erau nelipsite din garderoba marinei britanice, avand in vedere ca vesmintele erau tinute pe langa corp, cu ajutorul centurii cu catarama, in timpul furtunilor si vanturilor puternice pe mare.
La debutul anilor 1900, curelele cu catarama pentru pantaloni castiga teren, deoarece talia acestora incepuse sa urmeze linia naturala a corpului, spre deosebire de pantalonii foarte inalti, din epocile anterioare, care nu ar fi permis folosirea centurii (erau sustinuti cu brauri din stofa, fixate cu cleme). In aceeasi perioada, in Europa, a fost preluata, de peste ocean, moda curelelor late, cu catarame mari, metalice, placate cu argint, ornate cu vulturi sau cu steagul american, in stil cow-boy. De fapt, era vorba mai mult de o influenta a filmelor western hollywoodiene, care au vrut sa dea personajelor din Far West, o nota de eleganta si de putere, pentru ca, in realitate, pentru vestimentatia cow-boy specifice erau bretelele, si nu curelele.
Centura cu catarama a avut si are inca un rol important pentru aranjarea vestimentatiei in jurul corpului. Cu ajutorul ei, vesmintele pot fi sustinute in partea superioara, pot fi coborate sau stranse, in functie de moda unei epoci sau a alteia. Pentru femei, centura cu catarama a avut aproape intotdeauna doar o functie decorativa, fiind folosita, mai mult, in cateva perioade de-a lungul istoriei – in Evul Mediu, la sfarsitul secolului al XVII-lea si in secolul al XX-lea. Daca barbatii isi pun cureaua cu partea opusa cataramei, dinspre stanga spre dreapta, in sensul invers al acelor de ceasornic, femeile au tendinta de a o aranja introducand varful curelei, pe sub bentitele de sustinere, din partea dreapta. In epoca “New Look”, lansata in anii 1940, de Christian Dior, care presupunea, pentru femei, o vestimentatie sobra, masculinizata, in stilul uniformelor militare, centura era nelipsita, ferm stransa pe talie. Cinsprezece ani mai tarziu, s-a abandonat in totalitate aceasta tinuta, in favoarea celor foarte feminine, vaporoase si largi. In anii 2000, centura cu catarama, pentru barbati, a revenit in forta, in trend fiind curelele cu buzunare, in care sa se poata pune telefonul mobil, cheile autoturismului si alte obiecte, in timp ce pentru femei, la moda sunt curelele subtiri, cu catarama, din piele, sau cele metalice, cu inchizatoare (pafta).
Ca multe alte accesorii, catarama curelei exprima personalitatea celui care o poarta. Exista catarame simple, elegante, sobre, din zinc, nichel, argint, chiar lemn, altele (in special, pentru adolescenti) divers ornamentate si colorate – catarame country, rock, Superman, Batman etc. Marii creatori de moda concep, pentru prezentarile lor, catarame sofisticate, din aur si argint, cu pietre pretioase (rubine, diamante, smaralde), la preturi exorbitante.