Din momentul in care a fost oferit primul martisor pana in prezent a trecut foarte mult timp, deoarece ziua de 1 martie se sarbatoreste din cele mai indepartate vremuri. Exista dovezi arheologice conform carora amuletele de 1 martie se purtau acum 8000 de ani in urma, acestea fiind formate din pietricele de rau, vopsite in alb si rosu, pe care femeile le insirau pe o ata si le purtau la gat. Acestea au fost descoperite in zona Mehedintiului si apartineau getilor, care le percepeau precum un simbol al fertilitatii. Acestea sunt cele mai vechi dovezi ale existentei obiectelor care simbolizeaza primavara.

Cu mai bine de 2000 de ani in urma, martisoarele erau utilizate de daci si romani si erau formate din monede gaurite, legate de un fir impletit, insa nu in culorile alb si rosu, ci alb si negru. Albul simboliza caldura verii si renasterea naturii din primavara, iar negrul reprezenta frigul iernii. Monedele erau confectionate fie din aur si argint, sau pur si simplu din metal, materialul din care erau realizate fiind un criteriu in functie de care oamenii isi puteau da seama de categoria sociala a celor care le purta, o persoana bogata purtand amuleta din aur. Le purtau fie prinse in piept cu un ac, fie la incheietura mainii.

Conform traditei martisorului de acum 2000 de ani, femeile puneau firul amuletei intr-o creanga de copac inflorit, iar moneda o foloseau pentru a cumpara cas, pentru a avea pielea alba, precum casul, pe toata durata anului. Odata cu trecerea timpului, firul de ata negru a devenit rosu, fiind un simbol al iubirii ai al primaverii. Daca tinem cont de faptul ca in trecut se sarbatorea de 1 martie Anul Nou, putem vedea si un caracter agricol al sarbatorii. De exemplu, romanii sarbatoreau la aceasta data „Matronalia”, zi pe care o dedicau zeului Marte, zeul razboiului, care devenise si cel al agriculturii. Acestia purtau la gat monede gaurite, legate cu ata alba si rosie sau neagra, simbolizand iarna si primavara.

De la primul martisor, care era o piatra de rau sau un banut, acestea au devenit obiecte frumos lucrate, care reprezentau fie un cosar, fie un trifoi cu 4 foi, simbolizand noroc si bucuria sosirii primaverii, care a fost mereu primita cu bratele deschise. De la prima sarbatoare de 1 martie pana in prezent, traditia si-a mai pierdut din semnificatie, iar in unele situatii, clasicele martisoare au fost inlocuite cu obiecte mai scumpe, insa, cu siguranta, un asemenea obiect, simplu, confectionat manual nu isi va pierde niciodata din farmec si din valoare.

Faptul ca traditiile se pastreaza, intr-o forma sau alta, este esential pentru identitatea poporului nostru, iar maniera in care celebram sosirea primaverii este de-a dreptul deosebita, un martisor fiind cadoul cel mai potrivit pentru a ura celor apropiati o primavara frumoasa si un an cat mai frumos, fiind si un simbol al sperantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.