• cangur de copacCangurul de copac este o specie de cangur care s-a adaptat la viata de altitudine, avand in vedere ca se catara in copac. Acesta face parte din clasa macropodelor si ce este curios la el este faptul ca a evoluat diferit fata de restul cangurilor, adaptandu-se la viata de copac.
  • Cangurul de copac traieste in zonele Australiei cat si in insulele care se gasesc pe langa acestea.
  • Aceste macropode au o abilitate dezvoltata de-a lungul timpului de a se catara in copac, iar trupul lor s-a adaptat cu timpul pentru a se sprijini cat mai bine, cat si pentru a sari, avand suprafata cu care se sprijina foarte ingusta, iar picioarele de jos sunt mai lungi. Datorita acestora din urma ei pot sa atinga si o viteza destul de mare atunci cand se deplaseaza pe sol. Coada lor lunga ii ajuta sa isi mentina echilibrul corpului, iar piciorusele din fata le ofera forta pentru a se catara, fiind foarte puternice.
  • Deosebirea dintre cangurii de copac si cei comuni care se deplaseaza prin sarituri la sol, este ca,desi cei dintai au picioarele mai mici si mai late, au gheare mai lungi care ii ajuta sa fuga printre copaci. In plus, acestia isi pot misca si independent picioarele din spate, pe cand cangurii normali nu.
  • Ce este amuzant la aceste animale este faptul ca ei se deplaseaza destul de haotic pe pamant fiind specializati pentru deplasatul in copac. Au un mers incovoiat la sol, si neindemanatic, spre deosebire de felul agil si experimentat cu care se deplaseaza in copaci. Acest lucru demonstreaza exact felul lor de evolutie, cat si nivelul de adapatare la viata lor actuala.
  • Cangurul de copac face salturi mari, fiind chiar celebru pentru aceasta deplasare printre saritoarele de copac. De exemplu, un cangur poate sari dintr-un copac in altul aproape zece metri, iar dintr-un copac pe pamant pot sa faca o distanta de pana la douazeci de metri, fara sa se accidenteze sau sa isi produca vreo leziune minora.
  • Cangurul de copac este desigur si el un animal marsupial, prin urmare are in partea de jos a abdomenului, un buzunar de piele, unde stau puii dupa ce se nasc. In plus blana acestor canguri este foarte moale, avand o textura similara cu a lanii.
  • Chiar daca pana aici ne-am referit la cangurul de copac ca fiind o singura specie, trebuie sa stiti ca si aceasta se imparte in mai multe diviziuni, avand in vedere ca mai avem inca 17 subcategorii. Diferenta dintre ele este insa la culoare, cat si la marime (pot fi cenusii, rosiatici sau maronii)  avand in vedere ca cel mai mic cangur arboricol are aproximativ 40 de centimetri lungime, iar cel mai mare cangur arboricol are maximum 80 de centimetri. Greutatea maxima pe care o poate avea un cangur de copac este de 15 kilograme.
  • Cangurii de copac prefera cel mai mult zonele din padurile tropicale, pe care le gasim cel mai mult in partea de nord – est a Queensland – ului, cat si in Noua Guinee sau in zonele imediat apropiate. Totusi cangurii de copac sunt specializati pentru zonele de munte, chiar daca cei mai multi stau in zonele de jos a acestora.
  • Cangurii de copac se hranesc cu frunzele pe care le gasesc in mediul in care se invart, ei le smulg de pe ramurile copacilor, insa le mananca si pe cele de la sol, pe care le gasesc, fiindu-le mult mai usor sa se hraneasca in acest fel. Totusi ei prefera sa consume si seminte, graunte sau seva de la copaci, diverse flori, oua, prefera chiar si scoarta unor arbori, desigur mai subtire si mai tanara, cat si pasari de dimensiune mai mica. Dintii acestei specii de cangur sunt special adaptati pentru a consuma diverse plante.
  • Spre deosebire de alti canguri care pot trai in grupuri mari, cei de copac sunt animale singuratice, astfel incat numai in perioada de imperechere se alatura altor membri din specia lor.
  • Dupa nastere, puiul de cangur arboricol (aceste specii dau nastere la un singur pui) poate sa se urce singur in marsupiul mamei, insa acesta va sta acolo cel putin un an. Chiar si dupa ce nu mai sta in marsupiul mamei, ci pe langa ea, puiul de cangur arboricol va continua sa se hraneasca cu lapte de la mama sa. Dupa ce termina alaptarea, mama il mai tine inca un an si jumatate langa ea.
  • Acest animal are simturile deosebit de dezvoltate mai ales pentru ca el se hraneste pe timpul noptii, iar in timpul zilei sta in copaci, pentru a nu fi victima altor pradatori mai mari.
  • In ciuda faptului ca nu s-a putut stabili cat traieste un cangur in salbaticie, cu exactitate, se pare ca in captivitate el poate sa traiasca chiar si pana la 20 de ani.
  • Chiar daca sunt in continuare multe exemplare din aceasta specie si ei nu sunt atat de vanati se pare ca tot sunt pe cale de disparitie deoarece foarte multe paduri sunt taiate. Se mai pune aici in discutie si problema braconajului care ameninta aceasta specie.
  • Denumirea in engleza a acestor canguri este de tree – kangoroo, care se traduce exact cangurul de copac. Aceasta specie a fost descoperita de catre cercetatori abia in anul 1828.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.