Marte este o lume a uriasilor. Vulcanii falnici care se inalta la 24 de kilometri deasupra campiilor din jur si canalele de inundatii largi de sute de kilometri sunt doar cateva exemple ale formelor de relief gigantice care se pot gasi pe planeta rosie. Canioanele nu reprezinta o exceptie. Exista cateva canioane pe Marte care sunt foarte cunoscute, unul din cele mai faimoase fiind Valles Marineris, care poate fi numit cel mai mare canion din sistemul solar. Sistemul de canioane Valles Marineris se intinde pe 4023 de kilometri, iar in unele locuri are peste 8 kilometri adancime. Cea mai larga portiune a sistemului de canioane are peste 563 de kilometri. Acest canion magnific a fost vizibil chiar si de pe Pamant, prin intermediul telescoapelor, avand aspectul unei linii intunecate inainte de era explorarii spatiale.

Canioane remarcabile

Dupa primele sonde trimise de fosta Uniune Sovietica si Statele Unite ale Americii, Mariner 9 a ajuns pe Marte pe 14 noiembrie 1971 si a inceput imagistica de suprafata. Dupa 3 luni de furtuni de praf la nivel global, care ascundea perspectiva camerei foto de la bord, Mariner 9 a dezvaluit o gama larga de forme de relief de suprafata care nu mai fusesera vazute pana atunci de ochi umani. Printre aceste forme de relief se afla sistemul vast de canioane, Valles Marineris. Acest sistem de canioane a fost numit dupa nava spatiala Mariner 9. In mod evident, Valles Marineris are o origine tectonica. Formarea sa este similara cu vaile de rift terestre, cum ar fi Valea Riftului Est-African si Valea Riftului Baikal. Desi exista observatii care indica implicarea apei in evolutia canionului Valles Marineris, inca nu exista o confirmare a acestui fapt.

Exista si alte canioane pe Marte. Printre ele, Valles Loire merita sa fie mentionat. Valles inseamna “vai”, insa marimea canionului Valles Loire este similara cu cea a Marelui Canion din Arizona. Sistemul de canioane Valles Loire este centrat la latitudinea sudica de 20 de grade si longitudinea vestica de 16 grade, in regiunea Sinus Margaritifer. Acesta are aproximativ 708 kilometri lungime si incepe ca un canal de scurgere ingust, intr-o regiune mica de teren haotic, unde pamantul pare sa se fi prabusit formand gauri adanci. Latimea canalului variaza de la mai putin de 0,8 kilometri pana la aproximativ 4,8 kilometri. Cu toate acestea, canionul este disecat pe mare parte din lungime de catre numerosi “afluenti” (sectiuni care se termina in pante abrupte, similare cu cele de la Marele Canion din Arizona). Latimea canioanelor dintre pante variaza intre 40 si 96 de kilometri. Prin contrast, Marele Canion din Arizona are doar 482 de kilometri lungime si intre 20 si 72 de kilometri latime. Marele Canion are adancimea de 1,6 kilometri, in timp ce Valles Loire are adancimea de 0,8 kilometri.

Citește și:  Teoria sumeriană despre formarea Terrei, atribuită locuitorilor planetei Nibiru
Sistemul vast de canioane Valles Marineris, Foto: noelpecout.blog.lemonde.fr
Sistemul vast de canioane Valles Marineris, Foto: noelpecout.blog.lemonde.fr

Un alt exemplu de canioane remarcabile pe Marte este sistemul Valles Nanedi, care este o colectie de vai mai mici comparativ cu Valles Marineris si cu Valles Loire. Acest sistem se afla in regiunea Xanthe Terra, la latitudinea nordica de 5 grade si longitudinea vestica de 48 de grade. Aceste vai au fost citate de multe ori in literatura de specialitate cu privire la planeta Marte, ca unul din cele mai bune exemple de forme de relief care au fost create de curgerea apei pe suprafata planetei acum foarte mult timp. Drumurile serpuite ale sistemului Valles Nanedi afiseaza un model complex de meandre si paleo-canale intrerupte. Acest tip de model este observat frecvent pe planeta noastra. Modelele de paleo-canale de pe Pamant sunt adesea atribuite schimbarilor in rata de descarcare, schimbarilor climatice si neotectonicii, ceea ce inseamna ca si Marte a avut parte de asemenea modificari la un moment dat.

Explorarea canioanelor de pe Marte

Avansarea rapida in domeniul tehnologiei robotice ar putea face ca, intr-o zi, o vizita in acele canioane sa fie posibila. De exemplu, NASA a luat in considerare trimiterea unui avion care sa zboare deasupra suprafetei planetei Marte pentru a efectua un studiu regional. Aceasta este o idee destul de atractiva. Avand in vedere dimensiunile canioanelor de pe Marte, un aparat de zbor poate oferi un mod rapid si eficient de a investiga un teritoriu vast. Un balon este o alta optiune. Spre deosebire de roboti, baloanele pot traversa cu usurinta o fasie larga de pereti ai unui canion.

Agentiile spatiale, cum ar fi NASA si ESA (Agentia Spatiala Europeana) s-au concentrat pe astrobiologie in ultimul timp. In cautarea vietii pe Marte, urmarirea apei a devenit tema principala in explorarile efectuate recent, precum si in explorarile robotizate planificate pe viitor. Acest lucru inseamna ca orice forme de relief care sunt legate de procesele apei in trecut sau in prezent sunt obiective potentiale pentru investigatii. Prin urmare, atat Valles Marineris, cat si alte sisteme de canioane mai mici au sanse mari sa fie vizitate de acei roboti de explorare. In ceea ce priveste explorarea umana a canioanelor de pe Marte, intrebare nu este daca se va intampla, ci cand se va intampla. Explorarea canioanelor de pe Marte de catre oameni ar putea oferi imagini uimitoare ale frumusetii naturale existente pe aceasta planeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.