Orașul Canterburry este un oraș-catedrală, un monument UNESCO și de patrimoniu britanic, situat în regiunea Kent, în sud estul Angliei. Numele său derivă din vechiul cuvânt englez Cantwareburh („Kent people’s stronghold”) care înseamnă fortăreața poporului din Kent. Situat pe râul Stour, Canterbury a fost locuit încă din perioada preromană, orașul roman Canterburry numit Duroverum Cantiacorum a fost întemeiat după invazia romană din anul 43 e.n.
A fost o metropolă ecleziastică a Angliei din anul 602 e.n când Augustin de Canterburry a fondat o mănăstire și ulterior o catedrală la care a fost primul arhiepiscop. Acesta a fost înainte abate al Abației Benedictine Sf. Andrei din Roma și a fost trimis de Papa Grigore I cel Mare în 597 ca misionar al Anglo-Saxonilor.
În 1993, în timpul săpăturilor arheologice a fost descoperită sub pardoseala naosului fundația unui drum roman. Augustin de Canterburry a fondat și mănăstirea Sf. Petru și Pavel din afara zidurilor orașului. Aceasta a fost dedicată Sf. Augustin și timp de câteva secole a fost locul de înmormântare a multor arhiepiscopi. Arhiepiscolul Thomas Bechet, cancelar al Angliei și arhiepiscop, a fost asasinat în 1170 în această catedrală, în urma unor conflicte cu regele. Acesta dorea ca oamenii bisericii care au comis nelegiuiri să fie judecați de forurile bisericești, spre deosebire de Henric al II-lea al Angliei, care dorea judecarea lor în tribunalele civile.
După canonizarea acestuia în 1172 de către papă, catedrala a devenit loc de pelerinaj. În al doilea război mondial, orașul a fost intens bombardat, dar catedrala nu a fost avariată. În catedrală este locul unde Regele Henry IV și Edward au fost înmormântați și este locul în care își are reședința șeful bisericii din Anglia, Arhiepiscopul de Canterburry. Catedrala din Canterbury este una dintre cele mai faimoase construcții religioase creștine din Anglia, înscrisă din anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Orașul este unul dintre cele mai vechi, cunoscut încă din perioada celtă, ca Fortul arinilor și după numele tribului celt originar al locului, cantii, a fost denumit viitorul comitat Kent. Orașul este dominat de turnul central al catedralei, turnul clopotniței Henry Tower, care a fost terminat în 1503 și care adăpostește un singur clopot, cunoscut sub numele de Henry. În anul 597 St. Augustin a ajuns în sudul Angliei sa înceapă convertirea localnicilor la ordinul papei, ceea ce a făcut din Canterbury un loc de pelerinaj, cu mult înainte de uciderea în catedrală a lui Thomas Becket, în decembrie 1170.
Alte obiective de interes turistic sunt: Biserica Sf. Martin care este cea mai veche biserică din Anglia, folosită și în prezent ca loc de cult, intrarea este liberă, însă uneori nu este deschisă, Abația Sf. Augustin (este locul unde a fost îngropat Arhiepiscopul Augustin). Charles I și mireasa sa Henrietta Maria și-au petrecut noaptea nunții într-o cameră deasupra intrării de pe strada unde este Poarta de vest care este singura poarta originală dintre porțile orașului care a supraviețuit. A fost construită în 1387 și a fost cândva folosită ca închisoare unde încă se păstrează expuse ustensilele de tortură și arme vechi. lanțuri, cătușe și armuri.
Biserica Sf. Margareta gazduieste spectacole vizuale și olfactive, care înfățișează „Povestirile din Canterbury”, scrise între 1387 și 1400 de către Chaucer, Spitalul East Bridge (închis duminica) care a fost construit în 1190 pentru pelerinii care veneau la mormântul lui Becket unde sunt pictate fresce de la începutul secolului al XIII-lea cu Hristos în postura Majestas Domini (reprezentarea picturală occidentala a lui Hristos ca un rege așezat pe tronul Lumii), Muzeul orașului (închis duminica și în perioada noiembrie – mai) care este găzduit de o superba clădire medievala unde exponatele, picturile și frescele prezentate aici te poartă prin 2.000 de ani de istorie a orașului, Castelul Canterburry din care în prezent sunt doar ruinele unui castel normand, construit în secolul al XI-lea sunt doar câteva dintre ofertele pentru vizitatorii orașului. Intrarea în acest castel este gratuită pentru toți vizitatorii.
Și alte muzee variate întregesc paleta atracțiilor turistice ale orașului: Muzeul Interactiv Canterburry Tales Medieval Misadventures unde s-a reconstruit Anglia secolului al XIV-lea în interiorul bisericii St. Margaret, Muzeul Vest Gate cu artefacte istorice și o priveliște minunată asupra orașului, Muzeul Roman care acoperă perioada de ocupație timpurie, Galeria de Artă Computerizată cu artă digitală, Muzeul Regal de Artă cu o extindere a Muzeului de Arme ce prezintă istoria infanteriei britanice și o colecție de medalii vechi și Galeria Cooper unde muzica se îmbină armonios cu arta locală.