Capela Craniilor din Polonia reprezinta unul din putinele locuri de pe planeta in care moartea a starnit un instinct creator, instinct care in acest caz a transformat oasele a cateva zeci de mii de polonezi intr-un loc de rugaciune. Fiind unul dintre cele trei locuri de acest fel din Europa (inca doua gasindu-se in Portugalia si in Cehia), capela atrage un numar destul de insemnat de curiosi. Cei  mai slabi de inger dintre acestia prefera sa isi intrerupa turul, nefiind usor sa stai linistit cand esti incojurat de cateva mii de cranii.

Capela Craniilor1

Capela Craniilor din Polonia, loc de rugaciune aprobat de Vatican, reprezinta unul dintre cele mai impresionante monumente dedicate fascinatiei pentru moarte. Aceasta, mai ales in cadrul Bisericii Catolice, era foarte puternica in timpul Evului Mediu mai ales, cand moartea pandea la tot pasul sub forma molimelor, razboaielor, accidentelor de munca sau foametei. Expunerea mortii in desene, obiceiuri sau chiar in arhitectura reprezenta un fel de “memento mori” –“nu uita ca esti muritor”. Fenomenul a devenit mult mai restrans de atunci, mortile anonime devenind mult mai rare, iar folosirea cadavrelor in diverse scopuri aproape ilegala.

Capela Craniilor din Polonia a fost insa creata intr-o vreme in care astfel de mici detalii nici macar nu erau mentionate. “Materie prima” era din pacate foarte usor de gasit, razboaiele religioase intre catolici si cei care nu le acceptau autoritatea, conflictele armate pentru teritorii sau epidemiile de holera secerand mii de vieti, care se pierdeau neinregistrate. Cele mai multe morti raman in continuare legate de Razboiul de 30 de Ani (1618-1648). Capela va fi construita mai tarziu, in 1776, de catre preotul  Wacław Tomaszek (de origine ceha, care si-a petrecut impreuna cu ajutoarele sale mai bine de 10 ani adunand oase din gropile commune, dezinfectandu-le si construind din ele capela.

Capela Craniilor11

In acea vreme, o astfel de activitate ar fi parut mult mai putin macabra decat ar parea azi, pe atunci osuarele sau catacombele in care erau expuse oase nefiind un peisaj neobisnuit. Practica va fi interzisa in perioada napoleoniana din motive de oprire a raspandirii bolilor. Temerea era destul de intemeiata, deoarece si pe atunci, dar si cand Capela Craniilor din Polonia a fost creata, cunostintele despre transmiterea bolilor infectioase erau minime si imbibate cu superstitii.

Spre deosebire de capela din Cehia, in care oasele sunt aranjate astfel incat ca creeze adevarate reprezentari vizuale, cea din Polonia este mai simpla. Aratand perfect banal din exterior, putand fi usor confundata cu orice alt lacas de cult, ciudata capela se dezvaluie sub adevarata ei forma imediat de la intrare. Peretii sunt alcatuiti din zeci de mii de oase, amplasate cu rabdare si grija timp de ani intregi, iar altarul este la randul sau facut in mare parte din 3.000 de cranii stivuite unele peste altele fara a lasa niciun spatiu intre ele. In centrul altarului din Capela Craniilor troneaza o cruce catolica simpla, cu o statuie a lui Iisus Hristos rastignita. Aceasta pare aproape nepotrivita, cu decoratiile care o inconjoara, printre miile de oase innegrite de timp. Acestea, in special cele mai lungi de la picoare, au fost aranjate simplu, in forma de “x”, stil asemanat in mod ironic uneori cu cel al steagului piratilor, Jolly Roger.

Capela Craniilor111

Dupa cum era de asteptat un numar asa de mare de oase avea sa aiba parte si de cateva mai speciale; astfel se pot vedea cranii cu gauri provocate de glont, afectate de sifilis sau mai mari decat cele obisnuite. Primarul orasului de atunci, precum si sotia sa au dorit si ei sa fie parte a constructiei, ceea ce s-a si intamplat dupa moartea lor. Acum sunt la fel de anonimi ca si ceilalti peste 20.000 de oameni.

Exista insa unele voci care critica metoda aleasa de preot pentru a crea un memento mori; desi se pare ca acesta dorea sa comemoreze moartea miilor de crestini, metoda aleasa era cel putin radicala, mai ales ca in cripta capelei se mai odihnesc scheltele a inca aproximativ 20.000 de oameni. Unii spun ca reprezinta un bun loc de odihna, in timp ce altii considera ca alcatuirea Capelei Craniilor a fost doar o metoda de a ascunde brutalitatile infaptuite de Biserica Catolica in trecut. Din fericire pentru el probabil, preotul catolic polonez a murit inainte ca orice controversa sa se fi iscat. Craniul sau, pecum si cele ale ajutoarelor sale se odihnesc si ele aproape de centrul altarului.

Capela Craniilor1111

Cei care doresc sa vada cu ochii lor constructia deopotriva macabra si fascinanta pot sa calatoareasca in Polonia fara grija, accesul fiind simplu. In Silezia Inferioara,la un kilometru de Kudowa Zdroj, se gaseste oraselul Czermna, locul final pentru 24.000 de oameni. Desi unele probleme ar putea aparea pentru cei care vor sa vada Capela Craniilor din cauza pronuntiei, unicitatea locului ar trebui sa fie de ajuns pentru a primi detalii despre locul unde se afla. Localitatea e usor de gasit cu masina, fiind un orasel tipic polonez, insa unul cu un secret macabru ascuns intr-un loc de rugaciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.