Cunoscuta neoficial ca „Ronchamp”, Capela Notre-Dame du Haut din Franta este una dintre cele mai apreciate capodopere arhitectonice religioase ale celebrului Le Corbusier, pseudonimul lui Charles-Edouard Jeanneret, si, totodata, una dintre cele mai frumoase si deopotriva fascinante constructii din intreaga lume. Le Corbusier, unul dintre cei mai buni arhitecti ai secolului al XX-lea, daca nu cumva cap de lista in aceasta perioada in care artele frumoase si-au gasit in sfarsit capataiul modern la care sa se aseze, s-a nascut la 6 octombrie 1887, in Elvetia, devenind cetatean francez in 1930.
Cariera sa impresionanta se vede in constructiile extraordinare pe care le-a lasat in toata Europa, India si, bineinteles, in America, de care se simtea, intr-o oarecare masura, atasat. Charles-Edouard Jeanneret si-a dorit sa le ofere rezidentilor oraselor mari si aglomerate conditii mai bune in care sa traiasca, in tihna si in pace cu propriile gusturi in materie de estetica. Mai mult decat atat, trebuie sa stim ca Le Corbusier a fost un pioner al erei automatizarii, fapt care se observa si in capodoperele sale arhitectonice, dar, de asemenea, celebrul arhitect avea sa se inspire si din natura, din formele organice.
Plus, aceasta tendinta a devenit mult mai puternica dupa al Doilea Razboi Mondial, deoarece lui Le Corbusier ii devenise destul de clar ca masinariile au un potential distrugator fantastic. Pe de alta parte, aceasta influenta, tot mai prezenta la arhitectii din acele vremuri, se poate vedea, iarasi, si in Capela Notre-Dame du Haut din Ronchamp. Este vizibil faptul ca Le Corbusier s-a inspirat, la acoperis, din forma unei carapace de crab. Aceasta impresionanta constructie, aflata pe varful unui deal, are o istorie poate la fel de interesanta. Cum biserica ce exista aici initial fusesera distrusa in timpul razboiului, si Le Corbusier fusese rugat sa construiasca o alta, celebrul arhitect s-a gandit ca ar fi potrivit ca noul lacas sfant sa imite natura, de altminteri, atat de prezenta in acel loc.
Ulterior, Capela Notre-Dame du Haut avea sa adune multimi uriase de pelerini, drept pentru Le Corbusier s-a vazut aproape constrans sa mai adauge un amvon exterior, precum si un altar pentru slujbele ce urmau sa se tina sub cerul liber. Vizitatorii care vin aici mai pot admira, de asemenea, si o statuie a Fecioarei, salvata din prima biserica, ce se afla deasupra amvonului exterior ulterior adaugat si a altarului, statuia fiind incastrata in sticla. De remarcat este, insa, in primul rand, forma asimetrica a capelei, lasand impresia unui vizitator neavizat ca se uite la o alta cladire, in cazul in care, de pilda, se uite la ea din spatele acesteia. Cu alte cuvinte, constructia este ca o sculptura, insufletita de talentul remarcabil al lui Le Corbusier.
Si formele zidurilor sunt, iarasi, la fel, fiind curbe si ondulate, asemenea acoperisului construit intr-un mod nonconformist. Mai mult, cele trei turnuri seamana cu trei hornuri uriase, pregatite oricand sa erupa. Odata ce pasim in Capela Notre-Dame du Haut, vom observa ca podeaua se inclina spre altar. Dincolo de toate aceste detalii, sa le numim tehnice, aceasta capela are o trasatura cel putin suprinzatoare pentru noi toti — lumina este distribuita, in interior, prin intermediul a zeci de ferestre mici, cu forme si dimensiuni neregulate, fiind distribuite aproape toate pe un singur perete.
Apoi, cand lumina naravasa intra, intr-un joc ludic si fascinant, in capela din Ronchamp, printr-un orificiu lung, situat imediat sub plafon, acoperisul lasa impresia ca pluteste ca in urma unui fenomen paranormal. Turistii trebuie sa stie, in fine, ca locul unde Notre-Dame du Haut se inalta se afla in estul Frantei, pe un deal langa Belfort.
In anul 2006, s-a mai construit o cladire imediat langa capela. Insusi Le Corbusier s-a consultat cu Asociatia l’Ouevre Notre-Dame du Haut pentru a ridica aici o manastire, insa planurile nu s-a concretizat niciodata. Aceasta manastire a fost binecuvantata, in octombrie 2011, de catre Arhiepiscopul Luigi Ventura.