Franta se bucura de cele mai multe capodopere literare, pornind cu Jean De La Fontaine si terminand cu Amelie Nothomb.

Scriitorii francezi au dat nastere celor mai importante curente literare. Un bun exemplu este Francois Rene de Chateaubriand. Cunoscut pentru adevarate capodopere ale literaturii franceze precum: Voyage en Amerique (1826), a dat nastere romantismului francez. Chiar Victor Hugo scrie intr-un eseu de al sau, la varsta de numai 15: “ Voi fi Chateaubriand sau nu voi fi nimeni”. Dupa cum era de asteptat, operele sau au influentat scrierile ce au urmat.

Cu totii ne amintim cu nostalgie de povestile pe care ni le citeau parintii, bunicii sau fratii mai mari cand eram mici. Ei bine, Charles Perrault este cel care ne-a facut copilaria mai placuta. Putem spune ca si “Tom Degetel” este o capodopera a literaturii franceze.

foto: victorhugo.ru
foto: victorhugo.ru

Revenind la perioada romantica a literaturii franceze nu se poate sa nu ii luam in vizor pe Victor Hugo, Stendhal, George Sand. Autor al consacratelor capodopere ale literaturii franceze, Stendhal a fost admiratorul lui Bonaparte. Viata sa a fost una tumultoasa, marcata de prezentele feminine din viata sa. Opera sa, “Manastirea din Parma” a avut ca principala tema conditia femeii. Acest roman, capodopera a literaturii franceze, a fost comentat si criticat de catre Simone du Beauvoir in “Sexul al doilea”. Principalele sale romane sunt: “Rosu si Negru”, “Lucien Leuwen”.

Gustave Flaubert, inca studiat si la noi, a oferit la randul sau alte capodopere ale literaturii franceze. Multi ar trebui sa ne amintit de “Madame Bovary”, “Educatia Sentimentala”. Un roman mai putin cunoscut de al sau, “Memoriile unui nebun” prezinta in stil realist crizele sentimentale pe care le traieste un adolescent.

foto: florence-magazine.com
foto: florence-magazine.com

Simbolismul s-a nascut in Franta. I-a dat nastere Stephane Mallarme prin articolul sau publicat in revista “Le Simbolon”. Este adevarat ca poeziile sale sunt foarte greu de tradus, insa pentru cei care sunt pasionati de poezie sunt adevarate capodopere. Simbolismul a venit ca o reactie impotriva naturalismului si a parnasianismului. Simbolistii francezi (Mallarme, Moreas, Baudelaire) au devenit sursa de inspiratie a altor poeti precum Ion Minulescu, George Bacovia. Simbolismul a plecat de la ideea ca poezia trebuie sa sugereze nu doar sa descrie. Se folosesc foarte multe simboluri, iar “iubitele” poetilor simbolisti sunt sclerotice.

Naturalismul francez l-a scot in evidenta pe Emile Zola. Capodopera sa literara “Les Rougon – Macquart” se intinde pe mii si mii de pagini. Emile Zola reuseste sa surprinda moravuri precum: alcoolismul, prostitutia , ce au luat nastere in cele doua familii. Intreaga sa opera se invarte in jurul naturii umane. Despre moartea celebrului naturalist francez au avut loc diverse controverse, se banuieste ca a fost omorat.

Citește și:  Originea si istoria tragediei
foto: livresanciens-tarascon.blogspot.com
foto: livresanciens-tarascon.blogspot.com

Franta se bucura, dupa cum am mai spus, de numeroase capodopere literare, de scriitori care au fost si sunt cunoscuti in intreaga lume. Nu s-ar putea mentiona doar in cateva pagini toate capodoperele literare ale acestei tari. Secolul al XX lea a avut parte de scriitori precum Jean Paul Sartre, cunoscut si pentru refuzul sau de a primi Premiul Nobel. Viata si-a petrecut-o alaturi de Simone de Beauvoir. Operele sale se incadreaza in existentialism. Gandirea sa a influentat atat literatura cat si filosofia, economia. “Fiinta si neantul” au dat nastere existentialismului in Franta. A fost influentat de filosofi germani precum Martin Heidegger. Jean Paul Sartre ne arata prin operele sale ca omul nu este facut sa traiasca singur, trebuie sa isi depaseasca tot timpul conditia, sa actioneze. Avem tot timpul libertatea de a alege, iar cei din jurul nostru au nevoie de noi pentru a exista.

foto: diariodecultura.com.ar
foto: diariodecultura.com.ar

Andre Gide este un alt scriitor ce i-a adus Frantei adevarate capodopere. “Fructele Pamantului” apara homosexualitatea. Intr-adevar este o opera greu de citit, plina de metafore.

Cea mai apreciata, cunoscuta, valoroasa, capodopera a literaturii franceze este cu siguranta “In Cautarea Timpului Pierdut”. Marcel-Valentin-Louis-Eugene-Georges Proust pe intregul sau nume, publica aceasta opera in sapte volume ( In partea dintre Swann, La umbra fetelor in floare, Partea dintre Guermetas, Sodoma si Gomora, Captiva sau Prizoniera, Albertine a disparut, Timpul regasit). Datorita acestei capodopere a literaturii franceze, Proust a fost considerat cel mai mare romancier al secolului XX. A influentat la randul sau scriitori romani precum Mihail Sebastian. Ambii avandu-l ca sursa de inspiratie pe filosoful, eseitul englez John Ruskin.

foto: eranistis.net
foto: eranistis.net

Albert Camus a dat nastere omului camusian, omului revoltat. “Mitul lui Sisif” are la baza ideea omului blestemat, spus unui destin tragic. Eroul absurd este condamat sa urce in varful unui munte o piatra ce cadea mereu.

Franta, la fel ca si Germania sau Anglia, s-a bucurat de adevarate capodopere literare ce au devenit cunoscute in intreaga lume. Chiar si cei mai mari scriitori romani s-au inspirit din operele francezilor. George Calinescu, de exemplu, preia in “Enigma Otiliei” stilul lui Honore de Balzac.

foto: ro.wikipedia.org
foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.