Germania are din toate punctele de vedere cea mai puternica cultura. Se bucura de cei mai talentati compozitori : Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Richard Wagner, Johann Sebastian Bach.
Pentru Europa reprezinta centrul cultural. Germania are cele mai multe teatre, muzee si unele dintre cele mai bune universitati.
Nici din punct de vedere economic nu sta prost. Are cea mai mare economie nationala.
In Germania s-au nascut cei mai influenti filosofi: Immanuel Kant si Friedrich Nietzsche.
Cel mai mare poet German, Johann Wolfgang von Goethe s-a nascut in anul 1749 si a murit in anul 1832. A dat nastere unor adevarate capodopere ale literaturii germane si nu numai. Poetul a tradus in limba germana o parte din poeziile lui Lord Byron. “Faust” il face cunoscut pe Goethe in intreaga lume. Opera are sapte tablouri si trateaza tema cunoasterii, purtand cititorul printr-o sumedenie de simboluri oculte.
Capodopere ale literaturii germane ii apartin in primul rand lui Herman Hasse. Scriitorul a manifestat o puternica curiozitate cu privire la religia budista, lucru ce se observa si in romanul “Jocul cu margele de sticla”. In romanele lui Herman Hasse, ce au devenit capodopere ale literaturii germane, acesta trateaza natura dubla a oamenilor, apare cu preponderenta tema umanitatii. De exemplu, romanul “ Narcis si Gura de Aur” are ca protagonisti doi prieteni total diferiti. Opera urmareste treptele maturizarii lui Gura De Aur care paraseste manastirea pentru a cunoaste lumea din afara. Se pune accent contradictiile ce apar intre dorinta lui Gura de Aur de a cunoaste viata trupeasca si dorinta de a crea, de a se interioriza.
“Casa Buddenbrook” se numara printre multele capodopere ale literaturii germane. Paul Thoman Mann a Primit Premiul Nobel pentru Literatura a datorita acestui roman. Fratele sau Heinrich Mann, s-a bucurat de o ecranizare a romanului sau “ Professsor Unrat”. Filmul se numeste “ Ingerul Albastru” si a fost regizat de Josef Von Sternberg.
Ca orice stat si Germania a avut romanticii ei. Friedrich Leopold von Hardenberg (cunoscut sub numele de Novalis) a fost romanticul Germaniei .
In secolul XX apar alte capodopere ale literaturii germane. Erich Paul Remark prezinta in romanul “Nimic nou pe frontul de vest” experienta razboiului. A scris carti si pentru adolescent – ” Trei camarazi”.
Gandirea si cultura germana a fost insa inluentata de filosofie. Ganditori precum Immanuel Kant sau Freidrich Nietzsche au marcat filosofia mondiala.
Intreaga opera a lui Kant a influentat scriitori de capodopere ale literaturii germane precum fratii Mann. Gandirea politica din Germania isi are bazele in teoriile lui Kant. Libertatea, dreptatea, democratia toate isi au radicinile in criticile lui Immanuel Kant. In ultima sa opera, “Spre Pacea Eterna” acesta construieste o teorie conform careia statele ar trebui sa fie unite intre ele, sa existe in permanenta o uniune intre ele. Intreaga gandire europeana s-a dezvoltat in jurul lui.
Poate ca nu exista foarte multe capodopere ale literaturii germane, insa nu se poate studia filosofia fara a-l studia inainte pe Kant. Cum ar fi putut exista fara el ganditori precum Rawls?! De aceea se spune ca moralitatea s-a nascut in Germania. Intrebarile de la care pleaca germanul sunt: ”Ce stiu ?”, “Ce trebuie sa fac?”.
Ajungem la faimoasa replica “God is Dead”. A luat nastere in Germania, in a doua jumatate a secolului al XIX. Friedrich Nietzsche va influenta la randul sau gandirea europeana. Da nastere unor capodopere ale literaturii, filosofiei germane: “Genealogia morale”, “Anticristul”, “Asa grait-a Zarathustra”, “Dincolo de bine si de rau”, “Iata omul”. In operele sale, Nietzsche face diferenta intre cei slabi si cei puternici. Apare conceptul de “supraom”. In conceptia germanului omul se poate autodepasi, va exista intotdeauna dorinta in fiecare dintre noi de a evolua insa ne lasam dominati se sentimente negative, cum ar fi mila, care ne fac sa nu mai avem incredere in adevaratele noastre puteri.
Desi a avut o viata bolnavicioasa a reusit sa promoveze spiritul unui om plin de viata, de vitalitate, de sanatate.
Printre capodoperele literaturii germane contemporane se numara si “Cititorul” lui Bernhard Schlink. Daca nu ati citit cartea, cu siguranta ati vizionat “The reader”, o ecranizare a romanului, in regia lui Daldry. Filmul s-a bucurat de patru nominalizari la premiile Oscar. Filmul a avut premierea in Romania in martie 2009.
Germania este unul dintre cele mai puternice state, avand in vedere ca Produsul Intern Brut ocupa locul al patrulea in lume. Cand ne gandim la Germania ne amintim de multitudinea de razboaie si chiar de antisemitism.
Unele dintre cele mai importante puncte turistice din Romania, Castelul Peles, a fost construit de regele Carol I, pe numele sau intreg Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern – Sigmaringen.
Fara germani probabil ca in Romania nu exista podul peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda.