Vorbind despre literatura, primul gand ne duce catre Rusia si Germania. In ziua de astazi din ce in ce mai putini tineri citesc. Multi ajung la varsta maturitatii fara sa fi auzit macar de Tolstoi, Dostoievski, Cehov si multi altii.
Precum celelalte literature, si cea rusa a cunoscut perioade de declin si perioade de aur. Inceputul secolului al XVIII lea, marcat de prezenta romantismului in toate artele, il scoate la iveala pe Puskin. Si cum era de asteptat, Alexandru a inspirat toti poetii ce au urmat. In anul 1839 apare “ Un erou al timpului nostru” al lui Mihail Lermontov. Poetul rus urmeaza pasii Lordului Byron si incearca sa aduca in poezie metafizica.
Primul mare romancier rus a fost Gogol. Nikolai Vasilievici Gogol pe numele sau intreg s-a nascut in anul 1809. Nuvelele sale au fost capodepere ale literaturii ruse. Cea mai cunoscuta si cea mai apreciata opera a scriitorului rus este “Suflete moarte”. Incadrata in realism, aceasta capodopera a literaturii ruse surprinde slabiciunuile societatii din perioada nobilo-birocratica.
Printre alte capodopere ale literaturii ruse se numara si “Mama” lui Maxim Gorki. Aici autorul rus surprinde miscarile politice ce au avut loc in anii 1917 si tragedia suferita de o mama ai carei copii au fost arestati.
Perioada de aur a literaturii ruse s-a manifestat ceva mai tarziu. Cu siguranta, majoritatea a vazut filmul “Lolita”. Ei bine, acest film este o ecranizare a unei capodopere a literaturii ruse. Scris de Vladimir Nabokov, romanul surprinde tema dragostei, o iubire sincera care reuseste sa depaseasca chiar si barierele varstei. Acesta capodopera a literaturii ruse a devenit sablonul, exemplul literaturii secolului al XX lea. Cotizat ca o capodopera literara, romanul nu putea decat sa aiba si un regizor extrem de talentat si cunoscut: Stanley Kubrick. Romanul a fost scris simplu, propozitii scurte, clare. Odata cu aparitia romanului, numele de “ Lolita” devine expresia ce descrie o tanara ce isi incepe viata sexuala de la o varsta frageda.
Dar nu doar acest roman a intrat in categoria acestor capodopere ale literaturii ruse. Nabokov a scris si o autobiografie “ Vorbeste. Memorie”.
De departe, printre aceste capodopere ale literaturii ruse, si nu numai, se numara “ Razboi si pace” scris de Lev Tolstoi. Scriitorul rus depaseste orice bariera ale realismului. A lucrat la acest roman mai bine de sase ani. Toate operele lui Tolstoi sunt capodopere ale literaturii ruse, prin care acesta transmite experiente personale, incearca sa isi explice sensul vietii prin personajele sale. Prin romanul “ Anna Karenina”, Tolstoi da alt sens romanului mondial. Toate ideile sale legate de istorie, religie, filosofie se intrunesc sub numele de “tolstoisim”.
Intr-adevar operele lui Tolstoi sunt dificile, greu de citit, fiind voluminoase, nu toti dispun de timpul necesar lecturarii. Daca insa doriti sa aflati cate ceva despre cel care a adus lumii adevarate capodopere literare, puteti viziona “ The Last Station”.
Trecand peste cel ce a scris “Sonata Kreutzer”, ajungem la un contemporan de al sau, Feodor Mihailovici Dostoievski, care a scris adevarate capodopere ale literaturii ruse. Criticii l-au considerat intemeietorul existentialismului ( a nu se confunda cu filosofia existentialista), deoarece prin intermediul personajelor sale, scriitorul rus analizeaza psihologia umana.
La fel ca in cazul lui Tolstoi, toate operele sale sunt capodopere ale literaturii ruse. Intreaga sa creatie a influentat intreaga lume. Amintim alti scriitori de capodopere literare mondiale ce au avut ca sursa de inspiratie capodoperele literare rusesti: Hasse, Proust, Kafka, Camus.
Cel mai cunoscut roman, devenit capodopera a literaturii ruse este “Crima si pedeapsa” . Aici scriitorul rus surprinde moralitatea crestina, posibilitatea salvarii prin mantuire chiar si pentru cei care au comis lucruri grave, pacate grele precum o crima.
Greu de imaginat ca exista cineva care sa nu fi citit macar una dintre cele multe capodopere ale literaturii ruse. Daca nu se studiaza in scoli “ Demonii” lui Dostoievski sau “ Maestrul si Margareta” al lui Mihail Bulgakov cu siguranta multi au fost la teatru si s-au bucurat de una dintre multele capodopere ale literaturii ruse, “Livada cu visini” a lui Cehov.
Printre multele capodopere ale literaturii ruse care au adus numeroase premii si ecranizari se numara si “Doctor Jivago” scris de Boris Pasternak. Filmul a aparut in anul 1965, in regia lui David Lean.
Rusia se bucura de adevarate capodopere literare. Alaturi de literatura germana si cea franceza, a influentat literatura japoneza, romaneasca. Chiar si Mircea Eliade l-a avut ca sursa de inspiratie pe Feodor Mihailovici Dostoievski.
Daca nu ati avut curiozitatea pana acum sa cititi nimic din literatura rusa, puteti incepe cu “Nopti albe” scris de Feodor Mihailovici Dostoievski, jurnalul lui Lev Tolstoi sau chiar cu poeziile lui Serghei Esenin.