Caprimulgul pitic australian este o pasare nemigratoare al carui areal este alcatuit din regiunile cu paduri deschise dar si dese, pasuni alpine si mlastini de mangrove din sudul Noii Guinee si toata Australia. Numeroase exemplare apar chiar si in Tasmania. De la zborurile acrobatice pentru prinderea insectelor până la obiceiurile de cuibărit, caprimulgul pitic australian continuă să fie un subiect de interes pentru iubitorii de natură.
Caracteristicile fizice ale caprimulgului pitic australian
Este o specie arboricola nocturna care prinde insecte in timpul noptii, ziua sta ascunsa in scorburile copacilor sau crapaturile de stanci. Prin penajul sau dens si aspectul interesant al corpului, caprimulgul pitic australian poate fi usor confundat cu o bufnita. Are lungimea corpului de 21-25 cm si greutatea de 35-65 g.
Penajul masculului este in nuante diferite fata de cel al femelei. Mai ales pe partea dorsala culorile la mascul sunt cenusii, iar la femela in tonuri maronii. Aripile sunt scurte, dar destul de puternice sa ii ofere posibilitatea de a avea un zbor scurt, sigur, cu multe acrobatii spre a prinde insectele din aer. Capul este mare si rotund, ciocul scurt si ascutit, are deschiderea larga, iar deasupra lui apare un smoc scurt de pene subtiri, ca niste mustati.
Ochii sunt mari si expresivi, au irisul de culoare maronie, acuitatea vizuala este excelenta. Pe fata prezinta pete intunecate, alungite, caracteristice speciei. Picioarele sunt mici dar robuste, se termina cu degete lungi si gheare negre, ascutite, puternic curbate. Coada este lunga, subtire, in culori gri-maronii.
Obiceiuri de reproducere și îngrijirea puilor
In perioada de reproducere femela isi captuseste cuibul cu frunze (mai ales de eucalipt) spre a proteja puii de atacul parazitilor. La cateva zile de la imperechere depune 3-4 oua in cuib, pe care le cloceste singura timp de 4 saptamani. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput sunt neajutorati si trebuie ocrotiti, ei sunt hraniti cu larve de insecte de ambii parinti. Cei mai mari dusmani ai lor sunt soparlele si mamiferele carnivore.
Caprimulgul pitic australian nu este o specie in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Aegothelidae si are denumirea stiintifica de Aegotheles cristatus.
Rolul ecologic al caprimulgului pitic australian
Caprimulgul pitic australian joacă un rol esențial în ecosistemele australiene, controlând populațiile de insecte zburătoare, multe dintre ele fiind considerate dăunători agricoli sau purtători de boli. Prin consumarea unei mari cantități de insecte nocturne, această pasăre contribuie la menținerea unui echilibru natural.
De asemenea, comportamentul său de camuflaj și obiceiurile de cuibărit în scorburi ajută la crearea unor microhabitate pentru alte organisme, precum insectele neofensive și păianjenii. Studiile arată că densitatea populațiilor de caprimulgi este un indicator al sănătății ecosistemelor în care trăiesc, subliniind importanța conservării habitatelor lor naturale.
Video – Caprimulgul pitic australian, Aegotheles cristatus: