Caracatita gigant de Pacific (Enterodactopus dofleini) este considerata cea mai mare specie de carcatita care exista pana in prezent in lume. Un exemplar adult ajunge la lungimea de 3-5 m si greutatea medie de 10-15 kg.

Populeaza partea de nord a Oceanului Pacific, tarandu-se pe fundul apei, folosindu-se de bratele lungi prevazute cu numeroase ventuze. Deseori sta ascunsa printre stanci pe fundul marii, in crapaturi, pe sub pietrele mari, sapand numeroase gauri pe sub stanci, in pietris sau nisip. In acest mod se ascunde de pradatori atat ea cat si puii ei, principalii sai dusmani fiind vidrele de mare, pestii rapitori mari si rechinii.

Are corpul moale si flexibil, este agila, iar bratele o ajuta sa se miste cu usurinta pe fundul oceanului si sa se strecoare printre crapaturile inguste. Aspectul corpului este in forma de sac si include aproape toate organele majore. Pielea este groasa si incretita, de culoare rosiatica-purpurie, are mici buzunare de pigment care ii permit caracatitei sa-si schimbe culoarea, in functie de anumiti factori din mediul inconjurator. Are patru perechi de brate lungi de cca. 3 m sau chiar mai mult, iar pe fiecare brat cate doua randuri de pernute de suctiune.

Enterodactopus dofleini, Foto: taenos.com
Enterodactopus dofleini, Foto: taenos.com

Isi cauta hrana mai mult noaptea, vaneaza homari, scoici, crabi, crustacee, creveti, pesti si caracatite mici. Obisnuieste sa-si ia prada si apoi sa se intoarca in ascunzatoare intre stanci, unde o consuma si arunca la intrare cochiliile si resturile necomestibile ce raman de la aceasta. Este un animal solitar care poate fi vazut in perechi doar in perioada de imperechere, care poate fi in orice moment al anului. Atunci masculii si femelele traiesc impreuna dar nu pentru foarte mult timp. Masculul se foloseste de un brat modificat special si isi depoziteaza sperma sub forma unor pachete lungi de 1m in cavitatea paleala a femelei.

Citește și:  7 dintre cele mai rare animale de pe Terra

Dupa imperechere, femela depune mii de oua intr-un loc ascuns si le pazeste pana in momentul cand acestea eclozeaza. De asemenea, le spala cu jeturi de apa din sifonul ei si le curata cu atentie de paraziti. Perioada de incubatie depinde de temperatura apei si dureaza aproximativ 5-8 luni, apoi apar puii pe care caracatita mama ii impinge afara din ascunzatoare pentru a inota spre suprafata apei. Astfel ei ajung in zona cu plancton, unde se vor hrani si isi vor petrece timpul aproximativ 8 saptamani, apoi vor cobora in adancuri pentru a vietui pe fundul oceanului. Speranta de viata la caracatita gigant de Pacific este de aproximativ 4 ani.

Cand se simte amenintata are obiceiul sa scape fugind, sa-si schimbe culoarea, improscand o substanta asemanatoare cu cerneala invaluindu-se astfel intr-un nor intunecat in apa. In acest mod ea este ascunsa vederii pradatorului si dispare in mare viteza din preajma acestuia. Fata de om caracatita gigant are un comportament pasnic, este un animal curios, lenes si fricos. Daca totusi este atacata de om, ea devine un pericol real pentru acesta.

Caracatita gigant de Pacific face parte din ordinul Octopoda, familia Octopodidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Caracatita gigant de Pacific (Enterodactopus dofleini):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.