Arta medievala reprezinta una dintre cele mai complexe arte din intreaga istorie avand in vedere ca se intinde pe o perioada de aproximativ 1000 de ani. Perioada medievala care a caracterizat arta incepe in anul 300 si ia sfarsit la inceputul perioadei renascentiste, mai exact in jurul anului 1400.
In aceata perioada tumultoasa pentru intreaga omenire arta s-a dezvoltat impreuna cu umanitatea dupa anumite principii imbinand traditionalul cu noul. Cele mai multe opere de arta ale acestei perioade sunt influentate de dogmele crestine, de subiecte biblice dar si de elemente care apartin mitologiei clasice.
Avand in vedere ca arta medievala se intinde pe o perioada atat de mare, este de la sine inteles ca, de-a lungul timpului, au existat numeroase curente artistice care difera de la o perioada la alta, dar si de la o regiune la alta, una dintre cele mai bogate zone din acest punct de vedere fiind Europa.
Criticii de arta au realizat de-a lungul timpului clasificari clare ale curentelor artistice aparute in aceasta perioada, intampinand mari dificultati. Cele mai importante ramuri ale artei medievale sunt arta paleocrestina, arta specifica popoarelor migratoare, arta celtica, arta preromanica, arta romanica, arta hiberno-saxona, arta bizantina, arta islamica si arta gotica. Aceste curente artistice sunt caracteristice pentru scultpura, arhitectura, dar si pentru decorarea manuscriselor.
Incadrare istorica
Daca din punct de vedere artistic epoca medievala este de-a dreptul fructuoasa, din punct de vedere istoric Evul Mediu poate fi caracterizat printr-o descrestere a prosperitatii, a stabilitatii, dar si a populatiei pana in anul 800, dupa care a urmat o perioada bogata din toate punctele de vedere care a durat pana in jurul anului 1350, atunci cand Moartea Neagra, cea mai violenta pandemie de ciuma din intreaga lume, a ucis cel putin o treime din intreaga populatie a Europei.
Biserica a avut un rol foarte important in aceasta perioada, am putea spune chiar crucial, deoarece intervenea in absolut toate domeniile, atat in politica si viata sociala, cat si in cultura. Biserica Catolica a fost cea care in perioada medievala a finantat numeroase proiecte culturale si tocmai din acest motiv cele mai multe opere de arta care apartin acestei perioade au fost descoperite pe taramul vechiului Imperiu Roman. Incepand cu anul 350, Biserica Catolica detinea doua mari centre de unde isi putea exercita puterea: Roma in partea de vest, si Constantinopolul (capital Imperiului Bizantin) in partea estica.
Caderea Constatinopolului in anul 1453 a insemnat sfarsitul Evului Mediu, atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere cultural.
Arta medievala
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, arta medievala poate fi impartita in mai multe ramuri, aceasta cunoscand de-a lungul timpului numeroase schimbari. La inceputul epocii medievale cele mai multe opere de arta se concretizau in obiecte foarte rare si bineinteles extrem de valoroase, obiecte care erau asociate de cele mai multe ori religiei. Daca in anii de inceput ai acestei perioade atat de interesante atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere cultural operele de arta erau realizate de catre calugari si se puteau regasi doar in biserici si manastiri, spre sfarsitul Evului Mediu arta a primit noi acceptiuni, iar obiecte de arta puteau fi gasite si in casele oamenilor obisnuiti.
Dupa cum am spus si in paragraful dedicat incadrarii istorice, biserica a avut un rol foarte important pentru intreaga perioada medievala, iar acest lucru este demonstrat de faptul ca cele mai multe dintre operele de arta care dateaza din acea perioada cultiva o puternica simbolistica religioasa. Biserica reprezenta in acea perioada cea mai instarita insitutie si tocmai din acest motiv investitiile in opere de arta au fost posibile. Chiar daca numeroase opere caracteristice acestei perioade s-au pastrat, ideologia specifica Evului Mediu nu presupunea spiritul conservator in ceea ce priveste arta, fapt pentru care multe obiecte cu o valoare artistica imensa s-au pierdut.
Numeroase biserici au fost reconstruite in perioada medievala, in special pe teritoriul Angliei, urmand un nou stil arhitectural. Nu este de mirare ca aceste cladiri au fost atat de apreciate incat foarte multe dintre ele au ramas intacte nu numai in Anglia, ci pe intregul continent european.
Pe langa arhitectura, sculptura si decorarea manuscriselor reprezentau principalele mijloace de exprimare artistica pentru acea perioada. Folosirea materialelor de cea mai buna calitate pentru realizarea operelor de arta in perioada medievala reprezinta o caracteristica foarte constanta a artei medievale. Aurul era unul dintre cele mai apreciate materiale, fiind folosit pentru realizarea obiectelor de arta destinate bisericilor, templelor si palatelor, dar si pentru realizarea bijuteriilor, pentru brodarea hainelor bisericesti si decorarea manuscriselor. Fildesul era materialul folosit cel mai adesea pentru realizarea picturilor, fiind cel mai adesea utilizat pentru decor. Numeroase opere de arta realizate din fildes in epoca medievala inca au fost foarte bine conservate. Chiar daca aceste material erau foarte scumpe, acest aspect nu a impiedicat folosirea lor pentru realizarea unor deosebite obiecte de arta in special in prima perioada a Evului Mediu.
Arta medievala reprezinta un subiect foarte vast a carui prezentare amanuntita se poate intinde pe zeci de pagini. Istoricii si critcii de arta, dupa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, au incercat sa stabileasca principalele perioade si stiluri artistice caracteristice artei medievale.
Am afirmat ca arta paleocrestina reprezinta prima forma de manifestare artistica ce dateaza de la inceputul anilor 200. Acest mijloc de manifestare artistica se afla intr-o foarte stransa legatura cu raspandirea crestinismului si poate fi atribuita arhitecturii caselor, palatelor si bisericilor, dar si modului in care erau decorate catacombele, sculpturii si picturii. Prin pictura de tip paleocrestin s-a dorit si educarea populatiei prin raspandirea unor simboluri ale crestinatatii cum ar fi crucea, paunul, porumbelul, dar si prin prezentarea unor personaje biblice. Anul 500 reprezinta sfarsitul acestei prime perioade artistice caracteristice Evului Mediu si aparitia artei bizantine.
Arta bizantina este arta specifica Imperiului Bizantin care a luat nastere dupa divizarea Imperiului Roman in Imperiul Roman de Apus si Imperiul Roman de Rasarit. Este de la sine inteles ca un stil artistic va influenta stilurile aparute ulterior, astfel incat arta bizantina a evoluat din arta paleocresina, fiind adaugate insa noi si interesante elemente. Stilul artistic prezentat in paragraful anterior dorea reprezentarea cat mai fidela a elementelor, iar caracteristica principala artei bizantine este renuntarea reprezentarii realitatii si imbratisarea abstractizarii, accentul fiind pus pe simboluri.
Arta celtica este caracteristica pentru popoarele celtice (Irlanda, Marea Britanie) si a luat nastere in secolul al V-lea si a evoluat pana in secolul al XII-lea atunci cand arta romanica a luat fiinta.
Perioada migratiilor in timpul Evului Mediu este una foarte importanta si interesanta din punct de vedere artistic avand in vedere fuziunile dintre diverse culturi. Arta popoarelor migratoare este specifica perioadei marilor migratii ale popoarelor germanice si est-europene, caracteristice pentru anii 300-700. Avand in vedere ca asa-numitele popoare “barbare” au fost crestinate, arta lor traditionala s-a combinat cu cea crestina, dar si cu stilul policromatic si zoomorf. Arta vikingilor este una dintre cele mai impresionante ramuri ale stilului artistic caracteristic perioadei migratiilor.
Arta hiberno-saxona este specifica Irlandei si Marii Britanii si a luat fiinta in secolul al VII-lea. Acest curent artistic s-a fondat pe baza fuziunii armonioase dintre arta celtica traditionala si arta specifica popoarelor migratoare, simbolurile religioase nelipsind nici de aceasta data. Prin ce se caracterizeaza aceasta arta? Prin forme geometrice precise, ample decoratiuni stilizate care cultiva in special simboluri ale animalelor, figurile omenesti fiind foarte rar intalnite.
Arta preromanica este caracteristica in special pentru arhitectura, dar si pentru pictura si a luat nastere in partea de sud a Europei. Aceasta perioada este una foarte importanta pentru ca acum se pun bzele artei romanice. Elementele clasice sunt treptat eliminate, iar legatura cu natura este rupta, artistii acestei perioade incercand sa transpuna intr-o altfel de viziune artistica operele realizate de catre predecesori.
Arta romanica a aparut in secolul al X-lea ca o completare a stilului prezentat anterior. Aceasta arta reprezinta o contopire armonioasa a principalelor conceptii artistice romane si caracterizeaza arhitectura, sculptura, mozaicul si pictura.
Stilul gotic este unul de referinta pentru arta medievala. A aparut in jurul anului 1140, atunci cand arhitectura gotica a fost introdusa. Cu toate acestea, abia in anul 1200 stilul gotic s-a desprins de arta romanica. In afara de arhitectura, stilul gotic s-a manifestat si in pictura si sculputura.
Pe langa conceptele artistice prezentate anterior, nu putem incheia articolul referitor la arta medievala fara a face referire la influenta islamica. Aceasta arta s-a manifestat prin introducerea unor manuscrise ilustrate, pretioase obiecte realizate din ceramica si sticla, dezvoltandu-se in diverse regiuni incepand cu anul 900.
Evul Mediu reprezinta o perioada foarte interesanta si cum putem cunoaste mai bine o epoca daca nu prin obiectele de arta realizate in timpul acesteia?! Obiecte de arta medievala pot fi admirate in numeroase muzee, unele dintre acestea fiind reproduse si pentru evenimente cu tematica medievala.