Cubismul reprezinta unul dintre cele mai controversate curente artistice din intreaga istorie a artei ce a aparut la inceput de secol XX. Caracteristicile cubismului si modul de manifestare al artistilor a facut ca acest curent artistic sa fie considerat curentul cu cea mai mare influenta asupra artelor vizuale.

Cubismul – aparitie si ascensiune

Cubism
Cubism

Cubismul este considerat prima manifestare artistica de avangarda, ce a luat nastere la inceputul secolului XX pe teritoriul european, pionierii cubismului fiind Pablo Picasso si George Braque. Aparut initial in pictura, cubismul a acaparat treptat toate ramurile artei, in special sculptura, arhitectura, muzica si chiar si literatura.

De la o simpla idee de a diseca obiectele si de a le studia in amanunt, cubismul s-a transformat intr-un adevarat curent artistic ce avea sa influenteze intreaga evolutie ulterioara a artei. Criticii de arta au caracterizat cubismul drept prima manifestare a realismului. Operele de arta nu mai sunt imitatii, ci toate obiectele reprezentate sunt trecute printr-un filtru propriu si diferit al fiecarui artist, oferind astfel sansa catre un nou nivel de cunoastere. In acest fel, artistii care au imbratisat aceasta noua forma de manifestare artistica au refuzat cu vehementa sa imite natura si au incercat sa ii ofere o noua interpretare, o interpretare proprie. Din acest punct de vedere, cubismul a fost impartit in doua importante categorii:

cubismul analitic – concentreaza realismul vizual si pune accentul pe detalii. Aceasta ramura a cubismului s-a manifestat in special in pictura, operele ce corespund acestei laturi fiind caracterizate prin prezenta culorilor primare si prin concentrarea subiectului in centrul picturii, oferind pentru prima data senzatia unei imagini tridimensionale.

cubismul sintetic – reprezinta o varianta mai extrema a cubismului in sensul ca subiectul operei de arta este distorsionat iar aspectul tridimensional dispare cu desavarsire. Culorile utilizate sunt mult mai vibrante tocmai pentru a scoate in evidenta abstractul. Operele care apartin cubismului sintetic imbina culoarea si textura cu formele grafice, uneori chiar sub forma literelor.

Caracteristicile cubismului

Cubism1

Cubismul se caracterizeaza, inainte de toate, prin prezenta formelor abstracte, si tocmai din acest motiv acest curent a fost desemnat drept cea mai abstracta forma de manifestare artistica. Scopul artistului a fost acesta de a darama vechile valori artistice si de a le reconstrui intr-un mod inedit.

Simplitatea este o alta caracteristica a cubismului. Initial, dorinta artistilor a fost aceea de a oferi o noua interpretarea realitatii, simplificand-o si renuntand la imitarea acesteia. In acest fel, detaliile au inceput sa fie eliminate, accentul fiind pus pe imaginea de ansamblu, o imagine menita sa socheze prin forma si culorile inedite.

O alta caracteristica a cubismului este prezentarea unui obiect in mai multe forme, din unghiuri diferite si la momente diferite, multiperspectivismul fiind o tehnica frecvent folosita de catre artistii adepti ai acestui curent, atat sculptori, cat si pictori care erau de parere ca doar in acest fel putea fi prezentata esenta unui obiect.

• Se spune ca arta trebuie sa transmita emotii. Nu este si cazul operelor de arta de apartin cubismului, lipsa de sensibilitate fiind una dintre caracteristicile acestui curent artistic. Operele de arta care care apartin acestui curent se caracterizeaza prin prezenta unor subiecte obisnuite, a unor oameni obisnuiti in situatii deloc iesite din comun. Emotia nu se transmite nici prin forma si nici prin culoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.