Cardiff-ul este un oraș industrial şi una dintre cele 22 zone ale Țării Galilor, fiind totodată capitala Țării Galilor. Orașul a fost proclamat capitala Țării Galilor în 1955, înregistrând cea mai rapidă dezvoltare din regiune. Până în secolul al XIX-lea Cardiff-ul era un oraș mic, dar odată cu dezvoltarea industriei în regiune, a devenit un port important, ajungând să fie cel mai aglomerat din lume. Cardiff este nu numai capitala, ci și principalul centru comercial al Țării Galilor, căminul mai multor instituții naționale, culturale și sportive, populația acestui oraș este de 321.000 de locuitori, dar atrage 11 milioane de turiști anual.
Orașul s-a dezvoltat treptat timp de sute de ani, până la sosirea revoluției industriale. Taf și Eli sunt cele două râuri care traversează orașul, clima fiind destul de rece vara, dar plăcută iarna. Cardiff a devenit un important centru de export al cărbunelui, fiind la un moment dat cel mai mare centru de acest fel din lume. Orașul este deservit de Cardiff International Airport, singurul aeroport internațional din Țara Galilor care este situat în satul Rhoose, la 16 km vest de oraș. Aeroportul este conectat de Cardiff prin autobuze regulate, precum şi pe calea ferată.
Punctele de interes turistic din capitala Țării Galilor sunt: Castelul Cardiff, Castelul Cotch, Catedrala Romano-Catolica, Primăria City Hall, Muzeul Național din Țara Galilor, Muzeul Național de Istorie St. Fagans (care este un muzeu în aer liber ce prezintă construcții tradiționale galeze, amenajate conform culturii locale), Biblioteca Națională a Țării Galilor, complexul artistic modern Wales Milennium Center, gazda mai multor instituții artistico-culturale, parcurile Roath de 10 ha și Parcul Național Breco Beacons, zona Llandaff Cardiff Ghost Walk unde turiștii pot vizita un oraș cu străzi înguste, puburi și ruine.
Atmosfera este dominată de o catedrală antică, pe una dintre cele mai vechi locații creștine din marea Britanie, la doar 10 minute distanță de centrul orașului, unde se afla o zonă marcată de război, dezastru și tragedie, reconstruită special pentru turiști, această zonă este perfectă pentru un tur bântuit pentru amatorii de fantome.
Castelul Cotch este un castel din secolul al XIX–lea, construit în stilul Renașterii Gotice pe locul ruinei unei fortificații din perioada Evului Mediu. Se află pe un deal, la marginea nordică a orașului, un splendid exemplu de arhitectură cu elemente gotice și victoriene. Portul Cardiff, considerat cel mai ambițios proiect imobiliar situat lângă apă din Europa, este un loc plin de viață care oferă imaginea clară a fluxului de marfă mondial, unde se îmbină arhitectura modernă cu tradiția de secol al XIX-lea a docurilor galeze. Barajul portului a creat un lac cu apa dulce și o zona de 12 kilometri de spațiu pentru restaurante, magazine, pub-uri.
Dezvoltarea orașului se vede cel mai bine in zona golfului, vechile docuri din portul Cardiff au fost reorganizate în ultimul deceniu pentru a crea Golful Cardiff, ce adăpostește un mare lac folosit pentru navigație și sporturi acvatice, districtul modern cunoscut ca și Cheiul Sirenei care adăpostește cele mai moderne exemple de artă și arhitectură, precum și magazine selecte, restaurante de top și o mulțime de cluburi și baruri. Dar cel mai frumos și apreciat loc este Castelul Cardiff, construit pe un loc folosit atât de romani cat și de normanzi ca punct strategic de apărare.
Așezările din jurul castelului Cardiff datează de peste 2.000 de ani. Castelul Cardiff este o atracție turistică importantă și este situat în centrul orașului, lângă zona comercială Queen Street şi St. Mary’s Street, acesta a funcționat încă din vremea romanilor drept un for roman, apoi a devenit cetate fortificată în timpul normanzilor, devenind în perioada victoriană un sobru castel în stil gotic.
Zona Cardiff Bay, în care se afla mai multe puncte de interes, precum Consiliul Național pentru Țara Galilor și spectaculoasa clădire Centrul Millennium sunt zonele noi care oferă imaginea prezentului și a activității industriale neîntrerupte din oraș.
Muzeul Național Galez al Cărbunelui și al Mineritului, Big Pit care ilustrează trecutul Cardiff-ului, legat de gloria de a fi un oraș fruntaș în industria mineritului de cărbune este locul în care vizitatorii pot sa coboare într-o mină autentică din Blaenafon (la 40 de kilometri distanță de Cardiff), ghidați de un fost miner adevărat, până la o adâncime de 90 de metri. Muzeul a primit premiul Gulbenkian pentru Muzeul Anului din anul 2004. Blaenafon făcând parte din patrimoniul UNESCO. Intrarea în muzeul Big Pot este gratuită.
O vizită poate ține minim două ore jumătate și se recomandă haine călduroase. Copiii sub vârsta de cinci ani nu au voie sa participe. Catedrala Llandaff se află la 3 kilometri distanță de centrul orașului, fiind fondată în secolul al VI-lea, dar actuala clădire a început sa fie construită din anul 1107. În 1734 a început prima din restaurările care aveau să urmeze, ultima fiind imediat după al doilea război mondial, sub altarul bisericii aflându-se mormântul fondatorului sau, Sf. Teilo. În 2010 catedrala a primit în folosința o nouă orgă, cea mai mare orgă nouă a unui lăcaș de cult din Marea Britanie.
Dintre obiectivele turistice din oraș mai amintim Stadionul Millennium, Clădirea Pierhead, clădirea Asambleii Naționale a Țării Galilor, clădirea St. David’s Hall, Catedrala Llandaff, Centrul Țării Galilor Millennium, Centrul Civic din Cathays Park, care cuprinde o colecție de clădiri în stil edwardian, precum primăria, Muzeul Național și Galeria Țării Galilor, clădirea Curții Regale Cardiff şi clădiri ce fac parte din Universitatea Cardiff.
În mijlocul acestora se află un mic spațiu verde care găzduiește Memorialul National al Țării Galilor, precum și un număr de alte mici memoriale.
Festivalurile găzduite de oraș sunt variate și se țin an de an: Festivalul Marele Week-end se ține anual în centrul orașului în timpul verii şi găzduiește concerte de muzică și alte evenimente culturale, Festivalul Copiilor ce are loc la Castelul Cardiff și desigur Festivalul anual Cardiff care este cunoscut ca fiind cel mai mare festival în aer liber din Marea Britanie.