Cardul de credit este rezultatul a numeroase sisteme de oferire a creditelor, pentru comercianti, incercate de-a lungul timpului, si, probabil, una dintre inventiile cu cel mai mare impact asupra societatii moderne. In 1887, Edward Bellamy, jurnalist si autor de literatura distopica (in care creeaza universuri utopice), intr-una dintre cartile sale, „Looking Backward”, lanseaza conceptul cardului de credit. Pentru prima data, un astfel de card a fost utilizat, cu adevarat, in 1914, Western Union (companie americana, a carei activitate consta in transferul de bani) rasplatindu-si clientii cei mai fideli, prin oferirea acestei facilitati (un card de credit). In 1920, in Statele Unite ale Americii, ca urmare a dezvoltarii industriei si a boom-ului economic, s-au emis carduri de credit pentru a vinde carburanti proprietarilor de automobile. Metoda s-a bucurat de succes si, pana in 1940, nenumarate companii au apelat la aceasta modalitate de plata.
Cardul de credit, intr-o forma apropiata de cea de astazi, a fost lansat pe piata, in 1950, de Ralph Schneider, Frank X. McNamara si Matty Simmons, pentru achitarea diverselor cumparaturi si a serviciilor de turism. Fondata initial ca un simplu “Diners club”, societatea celor trei este cunoscuta astazi ca “Diners Club International” – prima societate independenta de carduri de credit, din lume, urmata, la scurta vreme, de American Express. In 1958, Banca Americii a creat “BankAmericard”, un produs care va deveni, impreuna cu “Chargex”, cardul Visa. Prima varianta Mastercard apare in 1966, in Marea Britanie.
Pana in 1984, cardurile de credit functionau numai in incinta bancilor. Dupa aceasta data, aparitia bancomatelor a facut mult mai accesibil cardul de credit, dotat cu banda magnetica, cod si alte elemente de securitate. La originea cardurilor de credit moderne se afla cartela electronica inventata de Roland Moreno, in 1974. Moreno este un inventator francez, nascut la Cairo, pasionat de electronica, o personalitate foarte interesanta si excentrica. El marturisea ca ideea de realiza o cartela electronica (si chiar solutia tehnica a acesteia) a gasit-o in timp ce dormea. Pe baza ei s-au realizat nu numai cardurile bancare de toate felurile, ci si cartelele SIM, utilizate in telefonia mobila sau cardurile de sanatate, folosite in alte tari. In anul 2000, Moreno a anuntat ca este gata sa ofere un milion de franci celui care va reusi sa sparga o cartela electronica, marca Innovatron (numele firmei sale), intr-o perioada de trei luni. Nimeni nu a reusit acest lucru, fapt care i-a consolidat prestigiul.
In prezent, milioane de oameni utilizeaza cardul de credit. Statisticile arata, de exemplu, ca in Marea Britanie, in prezent, exista peste 30 de milioane de carduri de credit, ceea ce inseamna o medie de doua-trei carduri de persoana. In tari precum Germania, Franta, Elvetia, chiar daca, initial, popularitatea cartilor de credit a fost mai scazuta, in anii ’90, ai secolului trecut, optiunea pentru cardurile de credit a crescut brusc, atingand cote similare cu cele din Statele Unite sau Canada. Apelul la un card de credit depinde de soliditatea sistemului bancar din tara respectiva. Interesul sporit pentru cardurile de credit a determinat si aparitia unor site-uri, din care, potentialul client poate afla date despre institutia careia vrea sa i se adreseze, poate face comparatii, in privinta facilitatilor, dobanzilor etc., intre banci.
Cele mai scumpe carduri de credit din lume
Dupa cardul bancar American Express Centurion, cardul de credit care a doborat toate recordurile, fiind cel mai scump din lume, destinat multimilionarilor, se numeste “Seven Royal”, si a fost lansat de grupul financiar elvetian, cu acelasi nume, asociat cu Visa si Morgan Stanley. Dreptul de a obtine un asemenea card de credit elitist costa, anual, 100 000 de dolari, ceea ce inseamna cea mai mare suma alocata vreodata unui astfel de serviciu. Avantajele sunt insa pe masura.
Detinatorul unui card “Seven Royal” are dreptul de a utiliza pana la 200 de milioane de dolari pe luna, dreptul de a primi un concediu de lux, in orice moment, printr-un simplu apel telefonic, care este disponibil 24 de ore din 24, dreptul de a solicita un elicopter sau alt mijloc de transport, pentru a-l duce pe detinatorul cardului, in orice locatie (la o intalnire de afaceri, la o cina etc.). Se estimeaza ca pot avea acces la un card de credit “Seven Royal”, in jur de 400 de persoane din intreaga lume (cei mai multi americani), dar si rusi, chinezi, indieni, tari din care provin cei mai bogati oameni ai planetei, al caror nume este publicat, in fiecare an, de revista “Forbes”.
“Black Card” este un card de credit european care costa intre 225 si 280 euro pe an, in functie de banca. Ofera beneficiarului, ca bonus, asistenta permanenta in domeniul profesional – traduceri, rezervare de sali de conferinta, mijloace de transport etc. – rezervare de camere de hotel, sejururi, spectacole s.c. Plafonul de retragere este de 20 000 de euro pe luna, iar clientul trebuie sa faca dovada ca are venituri anuale de minimum 150 000 de euro.