Iata ca noul an a adus odata cu el si sarbatorile ortodoxe ale Floriilor ce vestesc prin praznuirea lor Pastele. Care este insemnatatea Floriilor? Aceasta sarbatoare care are loc in ultima duminica dinaintea sfintelui Paste are rolul de a vesti intrarea lui Iisus in Ierusalim, acolo unde a fost primit cu urale de catre crestini. Sarbatoarea este cea de-a doua ca si importanta majora in postul Pastelui, prima fiind Buna Vestire. In aceasta ultima duminica de dinaintea Pastelui, crestinii merg la biserica si au grija sa indeplineasca un numar de obiceiuri menite a praznui pe cei morti si a pregati sufletul si trupul de iesirea din post si de sarbatoarea Invierii Domnului.

Insemnatatea Floriilor

Din punct de vedere religios, Floriile sunt cele care deschid cea mai importanta saptamana de dinaintea Pastelui, Saptamana cea Mare sau Saptamana Patimilor. In sambata de dinaintea acestei zile se praznuieste Sambata lui Lazar, sarbatoare ce desemneaza invierea lui Lazar de catre Iisus Hristos. Dupa aceasta minune, Iisus s-a indreptat spre Ierusalim unde a si ajuns, fiind intampinat cu urale, frunze de palmier si multumirile oamenilor. Intrarea sa triumfala in Ierusalim este sarbatorita si in cadrul postului, ziua de Florii fiind una in care se ofera dezlegare la peste.

Insemnatatea Floriilor este mentionata si in cele patru evanghelii, toti cei patru apostoli scriind despre intrarea lui Iisus in Ierusalim si intampinarea triumfala pe care i-au pregatit-o credinciosii acestuia. In Noul Testament se spune ca apostolii au pus hainele lor pe asinul pe care s-a urcat Iisus, acest gest simbolizand noua haina a lumii, cea pe care fiecare credincios o primeste la Botez. Astfel, toti credinciosii vor fi capabili sa inteleaga ceea ce apostolii vor spune si vor propovadui. Insa aceasta venire a lui Iisus in Ierusalim cu o saptamana inainte de crucificarea sa a fost proorocita de Zaharia cu sute de ani inainte, dupa cum spun scripturile. Asta si pentru ca fiecare evreu trebuia sa ajunga macar o data pe an la templul din Ierusalim pentru a-si aduce jertfa lui Dumnezeu.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile cu bucurie si fast, stiind insa ca saptamana care vine este una a tristetii. In aceasta zi sunt sarbatoriti cei cu nume de flori, iar in sambata de dinaintea sarbatorii au loc asa-zisii Mosi de Florii, cand se fac pomeniri la biserica pentru sufletele celor decedati.

Traditii

Cel mai cunoscut semn al sarbatorii Floriilor este ramura de salcie. Insemnatatea Floriilor este strans legata de ramurile de salcie aduse de credinciosi la biserica pentru a fi sfintite. Salcia este chiar reprezentanta frunzei de palmier pentru aceia care nu se afla in zone in care exista palmieri. Biserica Ordotoxa a acceptat sa slujeasca si sa sfinteasca ramurile de salcie aduse de credinciosi pentru ca acestea simbolizeaza invingerea mortii de catre viata. Salcia este si un reprezentant al lui Iisus pentru ca si aceasta, ca si Iisus, are o putere mare de regenerare.

Exista insa si insemnatatea Floriilor pagane caci, asa cum ii spune si numele, aceasta celebrare nu este una strict crestina, ea existand si inaintea erei noastre. Sarbatoarea zeitei Flora a romanilor a fost suprapusa cu ziua Floriilor, sarbatorindu-se in general regenerarea, venirea primaverii si renasterea vegetatiei. Tocmai de aceea, numeroase obiceiuri ale romanilor si nu numai, provin de la stramosii daci si de la popoarele pagane care sarbatoreau renasterea naturii in aceasta perioada.

Matisorii impodobiti de Paste, Foto: nettleknits.wordpress.com
Matisorii impodobiti de Paste, Foto: nettleknits.wordpress.com

Obiceiuri romanesti de Florii

In timpurile vechi, aceasta zi era numai buna pentru ca tinerele fete sa isi afle destinul si ursitul in dragoste. Tocmai de aceea, o sumedenie de traditii in acest sens au fost pastrate si astazi in special in zonele rurale. In ziua de Florii, fetele isi scot din casa zestrea pentru a o aerisi si leaga martisorul purtat pana in aceasta zi de un copac. Inaintea acestei sarbatori, fetele din Transilvania si din Banat isi puneau pe vremuri o camasa curata si o oglinda sub un par inflorit pentru ca acestea sa prinda puteri magice peste noapte. La rasaritul soarelui, acestea erau scoase si, peste an, erau folosite in farmece si vraji de dragoste si de sanatate. La miezul noptii sau in dimineata de Florii, se fierbe busuioc in apa iar fetele tinere se spala pe cap cu aceasta apa dimineata pentru a avea un par frumos si stralucitor ca soarele. Apa ramasa se toarna la radacina unui pom inflorit pentru ca sa se uite baietii la fete ca la niste flori frumoase.

Insemnatatea Floriilor este atat una crestineasca cat si una pagana, crestinii mergand la biserica si participand la Sfanta Liturghie pentru ca mai apoi sa isi puna ramurile de salcie sfintita la icoane, usi, ferestre si porti. Ramurile de salcie sfintita sunt folosite peste an pentru a ajuta la tamaduirea unor afectiuni. Se spune ca ramurile verzi sunt un simbol al castitatii si regenerarii si amintesc de ramurile cu care a fost asteptat Iisus in Ierusalim. Acestea sunt infipte in apropierea ogoarelor arate si semanate sau sunt puse pe morminte ori in hrana animalelor.

Insemnatatea Floriilor avea in timpuri trecute si conotatii artistice. Ceremonialul numit Lazarita era indeplinit in multe parti ale tarii si avea ca si participanti directi fetele. Una dintre ele se imbraca in mireasa si incepea sa colinde impreuna cu celelalte fete in fata caselor unde erau primite. Lazarita se plimba inainte si inapoi intr-un cerc al celorlalte fete care cantau povestea lui Lazar si a Lazaritei. Povestea spune ca Lazar a plecat de acasa cu oile si a urcat intr-un copac pentru a le da animalelor sale frunze noi si proaspete. Acesta a cazut din copac si a murit, fiind gasit mai tarziu de surorile lui si imbalsamat in lapte dulce si frunze de nuc. In unele zone ale tarii, femeile impart placinte de post la biserica in semn de ofranda a pomenirii mortilor din familie.

O alta traditie romaneasca spune ca parintii isi loveau incetisor copiii cu nuiaua de salcie cand veneau de la biserica pentru ca acestia sa creasca destepti si sanatosi. Matisorii de la salcie erau folositi si ca doctorie impotriva unor boli, iar femeile batrane se incingeau cu nuielele de salcie pentru a scapa de durerile de spate.

Procesiune de Florii din Florida, Foto: eastdailyoffice.wordpress.com
Procesiune de Florii din Florida, Foto: eastdailyoffice.wordpress.com

Ziua de Florii in alte state

Si alti crestini sarbatoresc aceasta zi in conformitate cu propriile traditii; nici pentru ei insemnatatea Floriilor nu este alta, acestia bucurandu-se de venirea primaverii, a regenerarii naturii, insa si a sarbatorii intrarii Domnului in Ierusalim. Semnificatia acestei zile este una extrem de importanta pentru toti crestinii, ca si marturie stand numeroasele infatisari din pictura ale lui Iisus pe cal sau pe magar la intrarea sa in Ierusalim. Popoarele slave obisnuiesc sa isi dea ramuri de salcie in dar in aceasta zi, iar arabii aprind candele impodobite cu flori si le pun pe frunze de palmier. Si grecii au traditia lor de a impleti cruci din tulpini ale unor arbusti si flori.

Insemnatatea Floriilor este aceeasi peste tot, oamenii sarbatorind venirea lui Iisus la Ierusalim si primirea sa cu adulatie din partea multimii, precum si inceputul Saptamanii Patimilor ce va culmina cu  moartea lui Iisus si Invierea sa. Traditiile sunt nenumarate si frumoase, unele dintre ele fiind inca duse la indeplinire cu sfintenie de catre crestini. Cert este ca odata cu aceasta sarbatoare se da startul ultimei saptamani de dinaintea sarbatorii Invierii Domnului de catre crestinii ortodocsi din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.