Orice limbă este un sistem dinamic. În timp, dispar cuvinte, pe măsură ce realitățile pe care le denumesc nu mai există, și apar altele, împrumutate sau create în interiorul limbii respective. De asemenea, pot avea loc restrângeri sau lărgiri de sens, înnobilări sau degradări ale înțelesurilor, cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul unor cuvinte care, astăzi, au doar conotații negative, precum „prost” (care, inițial, avea sensul de om simplu, sărac), „mișel” (sensul vechi, etimologic fiind de sărman, nenorocit), „mitocan” (etimologic – locuitor al unui mitoc, adică al unei chilii/case aparținând unei mănăstiri) etc.

O degradare de sens a avut loc și în cazul cuvântului „ticălos”, care poate fi folosit cu valoare adjectivală (om ticălos) sau substantivală (un ticălos), termen care și-a consolidat locul în limba curentă, de vreme ce poate fi auzit atât de des, în cele mai diverse contexte – indivizi ticăloși, politicieni ticăloși, sistem/regim ticălos/ticăloșit etc.

Potrivit DEX, termenul „ticălos”, care, ca substantiv, are, în limbajul actual, sensul de (persoană) care comite fapte reprobabile; nemernic, iar ca adjectiv este sinonim cu „abject”, „infam”, „josnic”, „mișel”, „mizerabil”, „mârșav”, „nedemn”, „nelegiuit”, „netrebnic” etc., provine din „ticală” (cuvânt vechi, ieșit din uz, însemnând mizerie), a cărui origine este necunoscută, la care s-a adăugat sufixul -os.

O altă etimologie posibilă ar fi din structura greceascăTi kalos!” (Ce frumos!), pe care o strigau, în timpurile vechi, pentru a-și atrage cumpărători, negustorii greci de postavuri, veniți cu mărfurile lor în țările romane. Românii au adaptat, „după ureche”, strigarea respectivă, numindu-i „ticăloși”, pe negustorii respectivi, cuvânt care exprima și un sens peiorativ, de nemulțumire față de marfa vândută.

Cuvântul ticălos nu este doar un simplu termen, ci o reflectare a istoriei și evoluției limbii române. Acesta provine dintr-un context istoric bogat și adesea reflectă caracterul sau comportamentul unei persoane. De-a lungul timpului, utilizarea și percepția acestui cuvânt s-au modificat, adaptându-se la contextele sociale și culturale.

  • Utilizarea în literatură: Ticalosul a fost adesea utilizat în operele literare pentru a descrie personaje cu trăsături morale discutabile, ceea ce oferă o perspectivă interesantă asupra standardelor și valorilor societale de-a lungul timpului.
  • Impactul cultural: Înțelegerea contextelor în care cuvântul ticalos este folosit poate oferi indicii valoroase despre schimbările în percepția morală și etică în societatea românească.

Pentru o mai bună înțelegere a evoluției limbii și utilizării cuvintelor, recomandăm citirea articolului nostru Cum este corect: niciun sau nici un? Aici veți găsi analize și exemple care clarifică utilizarea corectă a diferitelor forme lingvistice, contribuind la o mai bună apreciere a limbii române și a bogăției sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.