Expresia latinească Noli me tangere, care înseamnă Nu mă atinge!, îşi are originea în Evanghelia lui Ioan (dar apare şi într-o traducere, în latina vulgară, a textului ebraic al Bibliei, din secolul al IV-lea, aparţinând Sfântului Ieronim) şi se referă la cuvintele pe care Iisus i le-ar fi adresat Mariei Magdalena, în duminica Paştelui, după Înviere: “Nu mă atinge, căci încă nu m-am înălţat la Tatăl, dar mergi şi găseşte-i pe fraţii mei şi spune-le că eu urc la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru”.

Din textul biblic, pe calea literaturii, expresia Noli me tangere a intrat şi în limbajul comun, având, în principal, două sensuri: 1. La modul propriu, este un îndemn de a nu te atinge de un lucru preţios, care are o aură de sacralitate; 2. În sens figurat, înseamnă că nu poţi leza o persoană recunoscută ca fiind intangibilă sau că nu poţi încălca o regulă, un principiu, o ordine stabilită, deoarece acest fapt ar putea avea consecinţe grave.

Citește și:  Cum este corect – « clasa întâia » sau « clasa întâi » ?

În marile muzee, de exemplu, adesea, lângă exponatele valoroase se află câte o inscripţie pe care scrie Noli me tangere, ceea ce înseamnă că obiectele respective nu pot fi atinse.

Expresia se poate folosi, însă, şi în alte contexte, cum ar fi: Noli me tangere, eu cred doar în binele, frumuseţea şi armonia acestei lumi.

2 COMENTARII

  1. A mai zis cineva asta, un biet nemuritor de rând, Arhimede, ”noli turbare circulos meos”, e o poveste frumoasă, cu tot atât de înalte sensuri. Plutarh zice că nu ar fi zis, dar ce contează?

  2. Da, ca o fi zis sau nu Arhimede vorbele astea… „Nu imi strica cercurile!”… e o metafora frumoasa, cum metaforic este si sensul expresiei „Noli me tangere”!… Nu pot sa nu imi amintesc, in acest context „Lectia despre cerc” a lui Nichita Stanescu: „Se desenează pe nisip un cerc/după care se taie in două,/cu acelasi băt de alun se taie in două./După aceea se cade in genunchi,/după aceea se cade in branci./După aceea se izbeste cu fruntea nisipul/si i se cere iertare cercului./Atât.”… Matematicienii ce vor spune oare? Asa se construieste un cerc?… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.