În interiorul unei limbi, în funcţie de gradul de cultură al unui individ, se poate apela, ţinând seama si de situaţia de comunicare, la diverse registre stilistice (varietăţi ale limbii, determinate social şi cultural, manifestate în procesul vorbirii, care se diferenţiază lexical şi sintactic, de la un vorbitor la altul), cum ar fi: registrul stilistic neutru/standard, familiar, regioanl, popular, elevat etc. Registrul elevat este unul pretenţios, rafinat, nuanţat, subtil şi, în general, cei care folosesc un astfel de limbaj ar trebui să stăpânească un vocabular bogat şi să utilizeze termeni mai puţin cunoscuţi, în cunoştinţă de cauză, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Altfel spus, este bine să se apeleze la neologisme pretenţioase, dar numai atunci când situaţia de comunicare este adecvată acestui fapt şi, obligatoriu, stăpânind sensurile cuvintelor. Altfel, efectele în comunicare sunt dezastruoase.

Este şi cazul adjectivului eclectic, pe care l-am auzit/citit, în nenumărate rânduri, în contexte total inadecvate. Potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), adjectivul eclectic înseamnă: referitor la eclectism, care dă dovadă de eclectism, care promovează eclectismul, iar eclectism, substantivul corespunzător, are sensul: 1. îmbinare mecanică a unor idei, concepții, puncte de vedere eterogene și opuse; lipsă de consecvență în convingeri, în teorii. 2. sistem de concepții care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire ceea ce pare mai adecvat; (arhit., arte) îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artiști consacrați. (din fr. éclectisme).

Citește și:  Cum este corect – să aibe, să aivă sau să aibă?

Greşeala pe care o fac cei mai mulţi în utilizarea acestor cuvinte – eclectic/eclectism – este aceea de a le conferi un sens pozitiv, când, de fapt, este vorba, de o conotaţie negativă a acestora – îmbinare neselectivă, necritică, a unor idei, concepţii, opinii etc.

Se poate spune corect, de exemplu: Gândirea lui eclectică trădează un nivel scăzut de inteligentă şi originalitate sau Acesta nu este un artist autentic, lucrările lui mi se par eclectice etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.