Sufixoidele, spre deosebire de sufixe (grupruri de sunete care se adaugă la rădăcina unui cuvânt, pentru a crea cuvinte noi), reprezintă elemente de compunere savantă, care, de asemenea, se adaugă unor cuvinte existente intr-o limbă, dar, la origine (cele mai multe provenind din latină si greacă), sunt cuvinte independente (purtătoare de sens), cunoaşterea sensului lor ajută la înţelegerea neologismelor şi au o circulaţie internaţională. De exemplu: -cid (ucigător) – insecticid, -fag (mâncător) – antropofag (canibal), -ped (educator) – logoped (persoana care studiaza, trateaza si corecteaza defectele de vorbire) etc.

În mod similar, si sufixoidele -fob şi -fil au înţeles de sine stătător: -fob (din grecescul phobos) = care are aversiune/teamă (patologică) faţă de ceva/cineva, -fil (din grecescul philos) = iubitor de/amator de /prieten.

Prin urmare, claustrofob = care are teamă de spaţii închise, agorafob = teamă patologică, obsesivă și nemotivată de spațiile largi, de locurile deschise, de piețe etc. (agora, în limba greacă, însemnând piaţă publică, oraş), francofob = care urăște Franța și tot ceea ce este francez.

Citește și:  Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae şi semnificaţia simbolică a vizitei pe care Papa Francisc o face la Blaj

Cuvintele compuse cu -fil, din titlul articolului, au sensul: cinefil = persoană amatoare de filme, care frecventează mult spectacolele cinematografice, germanofil = care are simpatie deosebită pentru germani, pentru cultura și civilizația germană, calofil = preocupat de scrisul frumos, caligrafic, fără substanță, dar cu virtuți formale în opera de artă.

Cunoscând sensul prefixoidelor, putem decodifica sensul unor neologisme formate cu ajutorul lor, chiar dacă nu avem un dicţionar la dispoziţie, de exemplu: cinefob = care urăşte filmele, fotofob = care are fotofobie, sensibilitate exagerată a ochiului la lumină, melofob = care urăşte muzica, xenofob = care manifestă aversiune faţă de persoane de altă naţionalitate sau faţă de alte popoare etc.; columbofil = care iubeşte porumbeii şi se ocupă cu creşterea lor, bibliofil = iubitor şi colecţionar de cărţi rare şi preţioase, talasofil = care trăieşte în mari şi oceane etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.