In articol prezentam specii de pasari din tara noastra foarte cunoscute dar care populeaza in numar mare si alte regiuni din Europa. Cu unele din ele ne-am obisnuit foarte mult deoarece zboara in mediul cotidian, in parcuri si gradini, altele insa le putem observa odata cu venirea primaverii in paduri, lunci, zavoaie, campuri, poieni, dumbravi si balti, sau la munte la altitudini mai ridicate.

Vezi ce specii de pasari cunoscute in Romania

Hirundo rustica
Hirundo rustica

RandunicaHirundo rustica este cea mai cunoscuta pasare din Romania dar si din intreaga lume. Este considerata vestitorul primaverii, numita popular randunica comuna sau randunica domestica.

Streptopelia decaocto
Streptopelia decaocto

GugustiuculStreptopelia decaocto este o pasare originara din Asia, care a fost introdusa in Europa de catre turci. In tara noastra gugustiucul a venit din Balcani si a devenit o pasare sedentara.

Passer domesticus

Vrabia de casaPasser domesticus este foarte raspandita la noi in tara dar si in alte tari europene. Este o pasare galagioasa, apare aproape peste tot, nu se sperie de oameni, ba mai mult traieste in legatura cu acestia. Acest lucru insa nu o face sa aiba incredere in ei, de aceea este atenta si zboara rapid in caz de pericol.

Paser montanus
Paser montanus

Vrabia de camp sau vrabia de padurePaser montanus traieste pe lunci si campii, este o cantareata obositoare la fel ca si vrabia de casa. De obicei nu apare in aproprierea asezarilor umane, decat in iernile foarte grele pentru a gasi hrana. Poate fi observata mai ales in zavoaiele din Lunca Dunarii.

Cuculus canorus
Cuculus canorus

CuculCuculus canorus este o pasare care apare in padurile din tara noastra si are particularitatea ca nu-si cloceste ouale si nici nu-si creste puii, ii lasa in grija altor specii de pasari.

Turdus merula
Turdus merula

MierlaTurdus merula este o pasare sedentara care traieste in padurile de munte din tara noastra dar si in cele de la ses. Se hraneste cu fructe, seminte si nevertebrate mici.

Corvus monedula
Corvus monedula

Stancuta – Corvus monedula este cea mai mica specie de corvide din tara noastra, poate fi recunoscuta dupa penajul negru si ceafa cenusie. Are obiceiul sa zboare in apropierea altor corvide (grauri, ciori, corbi).

Sturnus vulgaris
Sturnus vulgaris

GraurulSturnus vulgaris este o pasare care cloceste mai ales in regiunile din Transilvania, Banat si Dobrogea. Aceasta specie de corvida are obiceiul sa imite glasul altor specii de pasari din jur.

Alauda arvensis
Alauda arvensis

Ciocarlia de campAlauda arvensis apare in peisajul mediteranean si in multe tari din Europa. La noi in tara vine la inceputul primaverii si poate fi recunoscuta usor dupa cantecul ei foarte frumos care cuprinde triluri si ciripituri.

Dryocopus martius
Dryocopus martius

Ciocanitoare neagraDryocopus martius zboara in padurile de foioase si de rasinoase din Europa de Est si Asia. Este o mare consumatoare de insecte pe care le prinde cu limba lipicioasa, dar mai ales prefera furnicile.

Galerida cristata
Galerida cristata

Ciocarlanul sau ciocarlia motataGalerida cristata este o pasare care are un mot pe cap si penajul predominant cafeniu. Traieste in tara noastra dar si in Asia, India, China si restul Europei.

Columba livia
Columba livia

Porumbelul domesticColumba livia prefera sa zboare in zonele montane. Pasarile din apropierea asezarilor umane isi fac cuibul in poduri, mansarde, sub acoperisul cladirilor.

Passer hispaniolensis
Passer hispaniolensis

Vrabia negricioasa – Passer hispaniolensis are penjaul in alb si negru, iar pe cap pare sa aiba un capison brun-maroniu. Este o pasare mica, cantatoare.

Luscinia luscinia
Luscinia luscinia

Privighetoarea de zavoi – Luscinia luscinia are un repertoriu foarte variat, canta foarte mult si tare, imita sunetele pasarilor din jur si chiar oracaitul broastelor.

Corvus corone
Corvus corone

Cioara neagra – Corvus corone este o pasare foarte populara la noi in tara. Este considerata o pasare de prada deoarece consuma cu lacomie melci, scoici, oua, pui de pasari, seminte, fructe si hoituri.

Regulus regulus

Auselul cu capul galben – Regulus regulus este o pasare mica, are corpul lung de 9 cm. Canta foarte tare, scoate de obicei sunete ascutite.

Fringilla coelebs
Fringilla coelebs

CintezaFringilla coelebs poate fi observata in padurile de fagi si conifere, dar si pe terenurile arabile.

Pica pica
Pica pica

CotofanaPica pica este considerata in tarile din Europa ca fiind ,,micuta pasare aducatoare de noroc”.

Corvus frugilegus
Corvus frugilegus

Cioara de semanaturaCorvus frugilegus este foarte cunoscuta in tara noastra.

Picus viridis
Picus viridis

Ghionoaia verdePicus viridis traieste in livezi, parcuri, paduri de foioase, unde se hraneste cu larve de insecte si furnici.

Parus major
Parus major

Pitigoiul mare – Parus major are o pata vernil-maslinie pe umeri.

Podiceps cristatus
Podiceps cristatus

Corcodelul marePodiceps cristatus este o pasare acvatica foarte cunoscuta in tara noastra.

Turdus philomelos
Turdus philomelos

Sturzul cantatorTurdus philomelos emite sunete foarte frumoase si variate, se haneste cu insecte, larve, melci, rame si fructe de padure. Traieste in zonele in care apare si mierla.

Rata mareAnas platyrhynchos populeaza raurile cu debit lent, lacurile si iazurile cu plante acvatice. Femela are penajul maroniu, masculul are capul verde-stralucitor.

Carduelis carduelis
Carduelis carduelis

SticleteleCarduelis carduelis are lungimea corpului de 14 cm. Traieste pe campii, pajisti, in parcuri, gradini si se hraneste cu seminte.

Erithacus rubecula
Erithacus rubecula

MacaleandrulErithacus rubecula populeaza gradinile si padurile de la ses dar si de la munte din tara noastra.

Dendrocopos leucotos
Dendrocopos leucotos

Ciocanitoarea cu spate alb – Dendrocopos leucotos are un talent deosebit de a jupui copacii de scoarta si de a bate cu ciocul in lemnul acestora.

Parus ater
Parus ater

Pitigoiul de bradet – Parus ater este o pasare cantatoare, vioaie.

Certhia familiaris
Certhia familiaris

Cojoaica de padureCerthia familiaris are penajul asemanator cu nuantele de culori ale scoartei copacilor.

Motacilla citreola
Motacilla citreola

Codobatura cu cap galben – Motacilla citreola este o pasare cantatoare din tara noastra.

Luscinia megarhynchos

Privighetoarea roscata – Luscinia megarhynchos are cantecul minunat.

Parus palustris
Parus palustris

Pitigoiul sur – Parus palustris este o pasare mica, vioaie si galagioasa.

Acrocephalus schoenobaenus
Acrocephalus schoenobaenus

Lacarul mic – Acrocephalus schoenobaenus isi face cuibul pe ramurile arbustilor.

Maracinarul mareSaxicola rubetra este o pasare insectivora care traieste la marginile padurilor.

Corvus corax
Corvus corax

CorbulCorvus corax este una din cele mai populare specii de corvide de la noi din tara.

Acrocephalus melanopogon
Acrocephalus melanopogon

Privighetoarea de balta – Acrocephalus melanopogon are cantecul variat, alcatuit din triluri minunate.

Parus caerules

Pitigoiul albastruParus caerules este o pasare insectivora din padurile de foioase din tara noastra. Apare frecvent in Lunca Dunarii.  

Locustella luscinioides

Greluselul de stuf – Locustella luscinioides este o pasare galagioasa care prefera zonele din apropierea apelor cu stufaris.

Ficedula parva

Muscarul mic Ficedula parva are obiceiul sa isi balanseze coada in sus si in jos cand sta pe o ramurica de copac sa se odihneasca.

Parus montanus
Parus montanus

Pitigoiul de munte – Parus montanus emite sunete melodioase.

Motacilla alba
Motacilla alba

Codobadura alba – Motacilla alba apare la noi in tara in martie si pleaca in tarile calde, in Africa, in luna septembrie.

Carduelis cannabina

CaneparulCarduelis cannabina este considerata pasarea din zonele deluroase si de la poalele muntilor care emite sunetele cele mai frumoase.

Nucifraga caryocatactes

AlunarulNucifraga caryocatactes sau ,,gaita de munte” traieste in padurile de pin.

Vanellus vanellus
Vanellus vanellus

NagatulVanellus vanellus are obiceiul sa zboare in timpul zilei, iar masculii sa cante cand sunt in aer.

Anas strepera
Anas strepera

Rata pestritaAnas strepera apare frecvent in tara noastra in zonele cu apa statatoare de adancime mica si multa vegetatie de mal in care sa se ascunda.

Sitta europaea
Sitta europaea

TicleanulSitta europaea este considerat cea mai buna pasare cataratoare din tara noastra.

Phylloscopus collybita

Pitulicea de munte – Phylloscopus collybita are cantecul minunat.

Troglodytes troglodytes
Troglodytes troglodytes

PatarusulTroglodytes troglodytes este o pasare mica care traieste in padurile din Muntii Carpati. Are lungimea corpului de 10 cm.

Saxicola torquatus
Saxicola torquatus

Maracinarul negru – Saxicola torquatus are penajul dorsal predominant negru, pieptul roscat, abdomenul gri, iar la gat un guler alb.

Emberiza schoeniclus
Emberiza schoeniclus

Presura de stuf – Emberiza schoeniclus traieste in vegetatia de pe malul baltilor, in stufaris, chiar si iarna sta aici, isi acopera corpul cu un strat gros de puf, astfel incat seamana cu o vrabie mai grasuta.

Citește și:  Păianjenul, descoperă totul despre această specie
Sylvia communis
Sylvia communis

Silvie de camp – Sylvia communis are penjaul cafeniu si poate fi intalnita in zonele joase de deal si campie, dar si la poalele muntilor.

Ficedula albicollis
Ficedula albicollis

Muscarul gulerat – Ficedula albicollis este o pasare de 13 cm care zboara in padurile de foioase sau cu frunze cazatoare si poate fi observata in parcurile si gradinile din zonele urbane.

Delichon urbicum
Delichon urbicum

Lastunul de casaDelichon urbicum traieste in zonele unde apare si randunica.

Turdus torquatus
Turdus torquatus

Mierla gulerata – Turdus torquatus prefera zonele montane, are penajul maroniu si se hraneste cu insecte, fructe, seminte si viermi.

Muscicapa striata
Muscicapa striata

Muscarul sur – Muscicapa striata este o pasare cantatoare din padurile din tara noastra.

Dendrocopos medius

Ciocanitoarea de stejar – Dendrocopos medius apare in padurile de stejar din Romania.

Aegithalos caudatus
Aegithalos caudatus

Pitigoiul codatAegithalos caudatus este o pasare frecvent intalnita in padurile de foioase din tara noastra.

Coturnix coturnix
Coturnix coturnix

Pitpalacul – Coturnix coturnix se aseamana cu un sturz si este cunoscut si cu numele de prepelita. Poate fi observata la poalele Muntilor Carpati din aprilie si pana in septembrie (cand pleaca in Africa tropicala).

Anthus spinoletta

Fasa de munte – Anthus spinoletta are penajul in nuante cenusii de aceea este dificil de observat in Muntii Carpati.

Asio otus
Asio otus

Ciuful de padureAsio otus este o pasare sedentara la noi in tara.

Turdus pilaris
Turdus pilaris

CocosarulTurdus pilaris cuibareste in paduri mixte, dar mai ales in cele de conifere. 

Carduelis chloris
Carduelis chloris

FlorinteCarduelis chloris este o pasare care are zborul ondulat. Se hraneste cu seminte oleaginoase si cuibareste pe ramurile copacilor.

Athene noctua
Athene noctua

CucuveauaAthene noctua canta dimineata devreme si este cunoscuta si cu numele de huhurezul de stanca.

Melanocorypha calandra
Melanocorypha calandra

Ciocarlia de BaraganMelanocorypha calandra nu ierneaza in tara noastra, ramane doar in sezonul cald.

Panurus biarmicus
Panurus biarmicus

Pitigoi de stufPanurus biarmicus prefera zonele din apropierea apelor mlastinoase cu stuf si trestie unde prinde insecte si paianjeni.

Fulica atra
Fulica atra

LisitaFulica atra vine in baltile din Romania in februarie si pleaca in tarile calde in octombrie.

Parus cristatus
Parus cristatus

Pitigoiul motat – Parus cristatus are un ciuf de pene pe cap si un guler negru la gat.

Acrocephalus agricola
Acrocephalus agricola

Lacarul rasaritean – Acrocephalus agricola zboara peste stuful de pe malul baltilor.

Motacilla cinerea
Motacilla cinerea

Codobadura de munteMotacilla cinerea este numita si codabadura vanata si populeaza vaile raurilor din Carpati.

Sylvia nisoria

Silvie porumbaca – Sylvia nisoria este o pasare cantatoare din tara noastra.

Dendrocopos syriacus
Dendrocopos syriacus

Ciocanitoarea de gradini – Dendrocopos syriacus apare in livezi, paduri si dumbravi, distruge insectele daunatoare.

Gallinula chloropus
Gallinula chloropus

Gainusa de baltaGallinula chloropus este o pasare foarte populara in tara noastra, in lunci, balti si iazuri, unde se scufunda mereu in apa ca sa prinda pesti mici, insecte acvatice, crustacee si moluste.  

Strix aluco
Strix aluco

Huhurezul micStrix aluco isi face cuibul in scorbura unui copac si vaneaza mici pasari si mamifere.

Hippolais icterina
Hippolais icterina

Frunzarita galbenaHippolais icterina traieste in padurile de mesteacan, brad si foioase.

Crex crex
Crex crex

Carsteiul de campCrex crex alearga si zboara rapid in regiunile cu balti si iazuri. Puii de carstei sunt vanati de berze si ciori.

Upupa epops
Upupa epops

PupazaUpupa epops canta primavara ,,pup-pup-pup”. Isi cauta hrana pe sol – viermi, rame, insecte.

Carduleis spinus
Carduleis spinus

Scatiul – Carduleis spinus zboara in regiunile montane.

Otus scops
Otus scops

Ciuful piticOtus scops este o pasare migratoare care apare in padurile din tara noastra in luna martie si pleaca in Africa de Nord in luna septembrie.

Phoenicurus ochruros
Phoenicurus ochruros

Codrosul de munte – Phoenicurus ochruros zboara in parcurile si gradinile din zonele urbane, iar in luna octombrie migreaza in Africa.

Perdix perdix

PotarnicheaPerdix perdix prefera zonele cu vegetatie groasa ierboasa de pe campii si dealuri.

Buteo buteo
Buteo buteo

Sorecarul comun – Buteo buteo este cea mai populara pasare de prada din tara noastra dar si din Europa.

Miliaria calandra
Miliaria calandra

Presura suraMiliaria calandra isi face cuibul in tufisuri, direct pe sol si se hraneste cu cereale, mici nevertebrate si insecte.

Sylvia curruca
Sylvia curruca

Silvia mica – Sylvia curruca apare la noi in tara primavara in crangurile de la campie si munte.

Garrulus glandarius
Garrulus glandarius

GaitaGarrulus glandarius isi aduna in scorburile copacilor 10 kg de ghinda pentru ca sa aiba provizii pentru iarna.

Cinclus cinclus
Cinclus cinclus

Pescarelul negru sau mierla de apaCinclus cinclus traieste in zonele montane din apropierea apelor si este cunoscuta si cu numele de vrabia de apa.

Lullula arborea
Lullula arborea

Ciocarlie de padureLullula arborea ierneaza in tarile cu clima blanda.

Prunella collaris
Prunella collaris

Brumarita de stancaPrunella collaris este intalnita mai ales in Masivul Bucegi.

Actitis hypoleucos
Actitis hypoleucos

Fluierarul de munte – Actitis hypoleucos traieste in regiunile cu balti si maluri pietroase, unde isi cauta hrana formata din insecte, moluste si viermi.

Oenanthe oenanthe
Oenanthe oenanthe

Pietrarul surOenanthe oenanthe este o pasare insectivora intalnita la noi in tara din luna martie pana in septembrie.

Phasianus colchicus
Phasianus colchicus

FazanPhasianus colchicus mananca soareci si rozatoare mici, dar si insecte doaunatoare culturilor (gandaci de Colorado, omizi, fluturi).

Grelusel de zavoi pe o crenguta, specia Locustella fluviliatis
Grelusel de zavoi pe o crenguta de arbust, specia Locustella fluviliatis

Greluselul de zavoi – Locustella fluviliatis este o pasare cantatoare din tara noastra care apare in poieni, dumbravi, pe dealuri si campii.

Phalacrocorax carbo
Phalacrocorax carbo

Cormoran marePhalacrocorax carbo este cunoscut si cu numele de batlanul mare sau corbul de mare. Populeaza Lunca Dunarii si coastele Marii Negre.

Sylvia atricapilla
Sylvia atricapilla

Silvie cu cap negru – Sylvia atricapilla apare la noi in tara in aprilie si sta pana in noiembrie. Zboara in cranguri, parcuri, gradini, paduri cu copaci inalti si zone cu subarboret.

Pyrrhula pyrrhula
Pyrrhula pyrrhula

Mugurar – Pyrrhula pyrrhula populeaza padurile montane, se hraneste cu insecte, larve, fructe de padure.

Serinus serinus
Serinus serinus

Canaras – Serinus serinus este un oaspete de vara in tara noastra, numit si inarita verde sau inarita galbena.

Dendrocopos major

Ciocanitoarea pestrita mareDendrocopos major este considerata de cercetatorul canadian Louis Lefevre ca fiind una din pasarile cele mai inteligente.

Phylloscopus sibilatrix
Phylloscopus sibilatrix

Pitulicea sfaraitoare – Phylloscopus sibilatrix este prezenta la noi in tara in sezonul cald, in parcuri si paduri cu arbori inalti.

Emberiza citrinella
Emberiza citrinella

Presura galbenaEmberiza citrinella isi face cuibul pe sol in zonele de ses si munte, se hraneste cu seminte, cereale, insecte si nevertebrate mici.

Prunella modularis
Prunella modularis

Brumarita de padurePrunella modularis apare in padurile din Muntii Carpati, se strecoara printre tufisurile de pe sol ca un soricel pentru a prinde insecte, paianjeni si nevertebrate mici.

Phoenicurus phoenicurus
Phoenicurus phoenicurus

Codrosul de padurePhoenicurus phoenicurus prefera padurile cu salcii din Delta Dunarii.

Anthus campestris
Anthus campestris

Fasa de camp – Anthus campestris populeaza zonele de campie, isi face cuibul pe sol in tufisuri si are obiceiul sa-si balanseze coada cand sta pe ramura unui copac.

Phylloscopus trochilus
Phylloscopus trochilus

Pitulice fluieratoarePhylloscopus trochilus apare in padurile mixte si de foioase, are obiceiul sa-si ridice aripile in evantai.

Aythya nyroca
Aythya nyroca

Rata rosie – Aythya nyroca este o rata salbatica, cea mai rara din Europa.

Riparia riparia
Riparia riparia

Lastunul de mal – Riparia riparia este considerata cea mai mica specie de randunici.

Turdus viscivorus
Turdus viscivorus

Sturzul de vascTurdus viscivorus prefera padurile intinse si se hraneste cu fructe de vasc.

Acrocephalus arundinaceus
Acrocephalus arundinaceus

Lacarul mareAcrocephalus arundinaceus este o pasare insectivora din zonele cu ape cu stufaris. Scoate sunete ca un scrasnit sau un oracait.

Loxia curvirostra
Loxia curvirostra

ForfecutaLoxia curvirostra prefera padurile de conifere, scoate sunete care se aseamana cu un scartait.

Anthus trivialis
Anthus trivialis

Fasa de padureAnthus trivialis se aseamana cu ciocarlia, traieste in padurile de foioase de la ses si munte.

Emberiza citrinella

Presura de gradina – Emberiza hortulana este o pasare foarte populara in tara noastra, numarul de exemplare este mare, peste 125 mii de perechi.

Acrocephalus palustris
Acrocephalus palustris

Lacarul de mlastina – Acrocephalus palustris are cantecul melodios si se aseamana cu lacarul de stuf.

1 COMENTARIU

  1. Foaarte frumoasa prezentare!Felicitari!Doar o mica sugestie as face:pescarusul albastru a devenit foarte cunoscut in ultima vreme daadorita numeroaselor fotografii de pe net si poate ar merita introdus pe lista .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.