De-a lungul timpului nu puţini au fost cei care s-au întrebat care este cea mai vândută carte din lume. Chiar dacă la o primă vedere pare ceva foarte uşor de aflat, nu este chiar aşa. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu există o centralizare a tuturor vânzărilor, iar editurile tind să mai înflorească numerele sau să nu fie dispuse să le împărtăşească. Cele mai mari probleme sunt întâmpinate când vine vorba de cărţile vechi care fac parte din domeniul public.

Asemenea probleme sunt întâmpinate de cărţi precum Biblia, Coranul, cartea Mormonilor şi chiar citaţiile din Mao Zedong. Nu numai că aceste vânzări sunt imposibil de verificat, dar de multe ori acestea sunt dăruite adepţilor. Din acest motiv, aceste cărţi sunt excluse din listă. Cu toate acestea, cărţile excluse au vândut sute de milioane de exemplare; în cazul Bibliei, chiar câteva miliarde de exemplare.

Care sunt cele mai vândute 5 cărţi din lume la momentul actual:

  • Poveste despre două oraşe, Charles Dickens
Poveste despre două oraşe, Charles Dickens
Poveste despre două oraşe, Charles Dickens sursa: musingsofmargaretblog.wordpress.com/2016/02/14/a-tale-of-two-cities-by-charles-dickens/

Acest roman al lui Charles Dickens a fost publicat pentru prima dată în anul 1859. În paginile sale autorul examinează luptele dintre clasele sociale care au condus la Revoluţia Franceză şi analizează adevărul incomod al situaţiei în care, uneori, revoluţionarii sunt mai răi decât cei pe care îi înlocuiesc.

Din cauza faptului că această carte face parte din domeniul public şi a fost publicată în foarte multe ediţii, de sute de edituri în ultimii 150 de ani, este aproape imposibil să se stabilească cu exactitate numărul real de exemplare vândute. Numărul cel mai des vehiculat este de 200 de milioane de exemplare. Cu toate acestea, este un număr destul de controversat dar cu totul plauzibil din moment ce romanul se află pe listele de lectură obligatorie ale elevilor din multe ţări.

  • Stăpânul Inelelor, J.R.R. Tolkien
Stăpânul Inelelor, J.R.R. Tolkien
Stăpânul Inelelor, J.R.R. Tolkien

„Stăpânul Inelelor” este un roman scris de filologul şi profesorul englez al Universităţii Oxford, J.R.R. Tolkien. Povestea fantastică a elfilor, hobiţilor, vrăjitorilor şi oamenilor a început ca o continuare a romanului pentru copii „Hobitul” dar a terminat prin a se dezvolta într-o lucrare mult mai mare. Romanul a fost scris în etape, între 1937 şi 1949, mare parte din el fiind lucrată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vânzările celor 3 volume s-au ridicat undeva la 150 de milioane de exemplare, clasându-l pe locul al doilea în topul nostru.

  • Harry Potter şi piatra filozofală, J.K. Rowling
Harry Potter şi piatra filozofală, J.K. Rowling
Harry Potter şi piatra filozofală, J.K. Rowling sursa: www.kobo.com/ca/en/ebook/harry-potter-and-the-philosopher-s-stone-3

Acesta este primul volum al unei serii ce a înregistrat vânzări uriaşe. Chiar dacă şi celelalte volume au fost vândute în foarte multe exemplare, primul este şi cel mai bine vândut. Seria urmăreşte viaţa unui tânăr vrăjitor care trăieşte într-o lume modernă dar magică. Chiar dacă iniţial, la prima sa publicare din 1997, s-a ţinut o numărătoare strictă a vânzărilor, odată cu publicarea în multe ţări, de foarte multe edituri, un număr exact nu se poate da, doar o aproximare. Astfel, se crede că s-au vândut undeva la 107 milioane de exemplare, posibil puţin mai multe sau mai puţine.

  • Zece negri mititei, Agatha Christie
Zece negri mititei, Agatha Christie
Zece negri mititei, Agatha Christie sursa: www.theaustralian.com.au/nation/inquirer/agatha-christies-body-of-work-comforting-mysteries-we-cant-put-down/news-story/9096a5399bdb608ac68afd72c1dcd30d

Aceasta este cea mai bine vândută carte a legendei britanice Agatha Christie; a fost prima dată publicată în 1939. Povestea detaliază o serie de crime ce se petrec pe o insulă. Fiecare crimă coincide cu un vers dintr-un cântec de leagăn vechi. Şirul de crime aproape imposibil de explicat este dezvăluit în epilogul ingenios al cărţii.

Numărul exact nu există, ci doar o estimare. În condiţiile în care Guinness Book of Records o declara cândva cel mai bine vândut autor cu 1 miliard de exemplare vândute, iar „Zece negri mititei” este cea mai bine vândută carte a sa, o estimare de 100 de milioane ar putea fi exactă.

  • Visul din pavilionul roşu, Cao Xueqin
Visul din pavilionul roşu, Cao Xueqin
Visul din pavilionul roşu, Cao Xueqin sursa: id.carousell.com/p/🚚-dream-of-the-red-chamber-by-cao-xueqin-234235475?t-referrer_browse_type=item_item_rec&t-referrer_product_id=234235475&t-referrer_source=listing_page&t-tap_index=3

Romanul prezintă ridicarea şi mai apoi căderea unei familii în timpul dinastiei Qing. Acesta a fost publicat pentru prima dată în anul 1791 şi este considerat una dintre lucrările clasice ale literaturii chineze. Importanţa sa poate fi recunoscută prin existenţa unui domeniu de studiu literar care îi este dedicat în întregime. Romanul rămâne la fel de popular şi în ziua de astăzi, odată cu apariţia unor noi teorii şi idei ce reaprind interesul pentru el. Din nou, numărul de volume vândute este o estimare, 100 de milioane de exemplare. Cu toate acestea, estimarea ar putea fi una în defavoarea cărţii, având în vedere faptul că este publicată încontinuu de foarte mulţi ani, într-o naţiune cu aproximativ 1,3 miliarde de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.