Fiecare opera de arta in sine, indiferent de tipul sau, este conceputa pe baza mai multor elemente si principii esentiale pentru ca opera de arta sa fie caracterizata prin armonie si echilibru. Asadar, elementele artei pot fi denumite drept elementele cheie care stau la baza oricarui concept artistic si pot fi observate si percepute de catre oameni prin intermediul simturilor, bineinteles in functie de tipul fiecarei arte in parte.
Elementele artei reactioneaza in mod diferit iar maiestria si talentul artistilor consta tocmai in modul in care aceste elemente sunt combinate si pentru ca o opera de arta sa fie cu adevarat originala, elementele care o definesc trebuie sa fie combinate in cel mai creativ mod cu putinta si in acelasi timp acestea trebuie sa respecte anumite principii.
Care sunt elementele artei?
Dupa cum am mentionat si anterior, avand in vedere ca exista mai multe moduri de manifestare artistica si elementele artei sunt distribuite diferit, insa in randurile urmatoare va vom prezenta care sunt cele mai importante elemente ale artei.
Forma este unul dintre cele mai importante elemente ale artei si caracterizeaza in special artele vizuale, dar mai ales pictura, sculptura, arhitectura, alte mijloace ale artei decorative, dar si teatrul, acestea fiind puternic caracterizate de prezenta acestui element. Forma este caracterizata la randul sau prin prezenta a trei dimensiuni: latime, lungime si inaltime.
Textura reprezinta un alt element important al artei si caracterizeaza in mod special aspectul unei suprafete, acest aspect important putand fi perceput prin intermediul simtului tactil.
Linia reprezinta elementul artei definit chiar si in mod stiintific ca distanta dintre doua puncte. Fiecare opera de arta este caracterizata prin prezenta acestui element deoarece este elementul cheie cu ajutorul caruia creierul privitorului poate descifra opera de arta in sine. La randul lor, fiecare linie in parte caracterizeaza intr-un mod diferit opera de arta.
Spatiul este elementul artei care face referire la parametrii destinati dezvoltarii in scop artistic. Spatiul, ca element al artei, poate fi impartit in doua categorii: spatiu pozitiv si spatiu nevativ, primul facand referire stricta la parametrii pe care opera de arta in sine ii ocupa, pe cand cea de a doua categorie reprezinta spatiul din jurul operei de arta. Spatiul pozitiv reprezinta si viziunea artistica a creatorului iar modul in care aceste doua tipuri de spatiu sunt combinate reprezinta modalitatea prin care artistul ofera adancime intregii compozitii artistice.
Culoarea este un alt element important, mai ales pentru artele vizuale. Culoarea este caracterizata prin nuanta, ton si intensitate, toate acestea reprezentand esenta creatiei.
Desi nu toate aceste elemente se regasesc in formula completa in cadrul unei creatii artistice, cel putin unul dintre acestea va caracteriza o opera de arta. Probabil va intrebati cum ramane cu muzica sau literatura si care sunt elementele caracteristice acestor mijloace de exprimare artistica.
Atat literatura, cat si muzica sunt caracterizate de prezenta elementului forma. In acest fel, in ambele cazuri, forma este elementul care defineste un anumit gen muzical sau o anumita specie literara.
Textura caracterizeaza, de asemenea, si domeniul muzical, textura in muzica fiind definita ca un grup de note muzicale caracterizate printr-un ritm unic. Ritmul este un alt element al muzicii, la fel si dinamica.
Cat de importante sunt elementele artei?
Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, elementele artei sunt importante, inainte de toate, deoarece ele reprezinta baza oricarei opere de arta, iar artistul nu isi poate desavarsi opera fara sa foloseasca cel putin doua dintre elementele specifice fiecarei arte in parte.
Pe langa faptul ca artistul isi poate desavarsi opera prin intermediul elementelor artei, cele din urma sunt utile si in cazul in care se doreste analizarea operei in sine de catre criticii si iubitorii de arta. Cunoscand elementele artei, o persoana poate descifra mesajul pe care artistul a dorit sa il transmita.