Probabil că cei mai mulți vorbitori de limba română cunosc unul dintre sensurile cuvântului „criţă” din expresia „beat criţă”, specifică limbajului colocvial, care înseamnă „foarte beat”, „din cale afară de beat”, „beat turtă”. În acest context, termenul se folosește cu valoare adverbială, iar originea lui este în limba ucraineană (atenție! ucraineană, cu -e-, nu ucrainiană) – ucr. kryc’a.
Diversele fațete ale cuvântului CRIȚĂ ne arată bogăția limbii române și modul în care un singur cuvânt poate reflecta multe aspecte diferite ale vieții și naturii. De la conotații agricole până la cele metaforice, CRIȚĂ se împletește cu cultura și tradițiile locale, oferindu-ne o fereastră către trecut și prezent. Prin înțelegerea acestor sensuri, ne putem îmbogăți vocabularul și modul în care percepem lumea înconjurătoare.
Criţă se folosește și în limbajul regional, în Moldova, ca substantiv, cu sensul „oțel”, „metal dur”. De asemenea, în aceeași regiune, ca și în Bucovina, există și alte expresii care au în structura lor acest cuvânt, precum: „a fi criţă la minte” (a fi foarte ager, foarte deștept), „a avea inima de criţă” (a fi curajos, îndrăzneț), „a fi mânios criţă” (a fi furios din cale-afară).
În antologia de folclor a lui Vasile Alecsandri – „Poezii poporale. Balade (Cântice bătrâneşti) adunate şi îndreptate de Vasile Alecsandri” – apare, de exemplu, într-un fragment, următorul enunț: “La noi, bătrân, muiere, bărbat, copil… Nepăsători de moarte, au inimă de criță”.
E adevărat că între „a fi beat criţă” și „a fi criţă la minte”/„a avea inima de criţă” diferența de sens este imensă, dar, în ambele contexte, cuvântul criţă conferă structurii lingvistice respective un înțeles superlativ („extrem de”, „foarte”).
Pentru a aprofunda și mai mult înțelegerea limbii române și a nuanțelor sale, este util să explorăm și alte cuvinte cu multiple sensuri sau cu reguli de scriere complexe. Un exemplu excelent în acest sens este cuvântul niciun sau nici un. Prin compararea și înțelegerea diferențelor dintre aceste forme, ne putem îmbunătăți atât scrierea cât și exprimarea orală.