Caricaturistul Toulouse Lautrec, pe numele său adevărat Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa, s-a făcut remarcat prin originalitatea debordantă de care a dat dovadă în operele sale şi prin stilul său unic.
Pictorul şi caricaturistul francez s-a născut pe data de 24 mai 1864 şi a trăit până pe 9 septembrie 1901.
Toulouse-Lautrec s-a născut într-o regiune muntoasă a Franţei, fiind primul copil al Contelui Alphonse de Toulouse-Lautrec-Monfa şi al doamnei Adele Tapie de Celeyran. Familia sa făcea parte din înaltele clase sociale, fiind o familie înstărită de aristocraţi, descendenţi ai conţilor regiunilor Toulouse şi Lautrec şi a viconţilor de Montfa, o regiune din sudul Franţei. La scurt timp după naşterea sa, un alt băieţel a venit pe lume, însă acesta a decedat. După acest nefericit eveniment, părinţii săi se despart, Henri fiind lăsat în grija unei bone.
Pe când avea doar 8 ani, s-a mutat cu mama sa în Paris, unde a început să deseneze pentru prima oară. Familia sa a început să observe treptat că Henri este foarte talentat, picturile şi desenele sale fiind chiar de atunci excepţionale.
Văzând că fiul său are mici probleme de sănătate, mama lui Henri a hotărât să revină în oraşul natal în anul 1875. Aici, el a avut parte de un tratament care să îi îmbunătăţească starea de sănătate. După foarte multe investigaţii, medicii au afirmat că micuţul Henri suferea de mai multe probleme ereditare.
La vârsta de 13 ani suferă o fractură de femur la piciorul drept, iar la vârsta de 14 ani va avea aceeaşi problemă la piciorul stâng. Boala lui Henri a luat mai târziu numele de sindromul Toulouse-Lautrec (termenul medical fiind picnodisostoză). Boala se caracterizează prin sensibilitatea oaselor, imperfecţiunea acestora, imposibilitatea pacientului de a se dezvolta armonios.
Din cauza acestor probleme grave de sănătate, Toulouse-Lautrec nu putea participa la activităţi pe care adolescenţii de vârsta sa le practicau, astel că s-a regăsit în artă. În acest fel a devenit unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului post-impresionist manifestat în pictură.
În operele sale, Toulouse-Lautrec a reuşit să surprindă foarte multe detalii şi elemente referitoare la stilul de viaţă boem care caracterizează Parisul secolului al XIX-lea. Folosindu-se de numele răsunător al familiei sale, mama lui Henri a făcut tot posibilul pentru ca acesta să reuşească să îşi termine studiile de specialitate, în ciuda problemelor de sănătate care i-au pus atâtea piedici; a început să studieze în studioul lui Bonnat.
Toulouse-Lautrec a fost fascinat de zona Montmartre, considerată cea mai boemă zonă a Parisului, fiind locul unde locuiau majoritatea artiştilor, fie ei scriitori, pictori sau sculptori. În această regiune locuieşte şi el pentru următorii 20 de ani.
După terminarea studiilor, Toulouse-Lautrec participă la o expoziţie sub pseudonimul Tréclau, pentru ca mai târziu operele sale să fie expuse la Paris alături de cele ale lui Van Gogh si Louis Anquetin.
Între anii 1889-1894, Toulouse-Lautrec a făcut parte din “Asociaţia Artiştilor Independenţi”, realizând numeroase peisaje ale regiunii Montmartre. Una dintre picturile cele mai interesante din această perioadă este La Blanchisseuse.
În momentul în care cabaretul Moulin-Rouge a fost deschis, artistul a fost rugat să realizeze câteva afişe sugestive. Una dintre operele reprezentative este La Goulue.
Însă nu doar pentru Moulin Rouge a realizat postere, ci şi pentru alte cluburi de noapte din Paris, ajungând chiar până în Anglia cu această afacere. Ajuns în Londra, se împrieteneşte cu Oscar Wilde, căruia îi face un portret excepţional.
De foarte multe ori, artistul Toulouse-Lautrec a fost batjocorit şi neglijat din cauza staturii sale foarte mici, fără ca talentul să îi fie apreciat la adevărata sa valoare. Atitudinea celor din jurul său l-a determinat să îşi înece de foarte multe ori amarul în alcool.
Dacă la început ieşirile de acest gen nu ridicau probleme grave, treptat artistul a început să se adâncească din ce în ce mai mult în patima alcoolului. Mai mult decât atât, se considera că el este cel care a “inventat” o faimoasă reţetă de cocktail, numită Tremblement de Terre (în traducere “cutremur”), un amestec alcătuit dintr-o jumătate de măsură de absint şi o jumătate de coniac, servit întotdeauna cu gheaţă. Starea sa era din ce în mai gravă.
În întreaga sa viaţă, Toulouse-Lautrec a realizat un număr impresionant de opere de artă, printre care se numără 737 de picturi pe pânză, 363 de postere, 5084 de desene. Se consideră că artistul Toulouse-Lautrec este cel mai important caricaturist francez din toate timpurile.
Sfârşitul artistului a fost unul cât se poate de tragic. Din cauza alcoolismului de care suferea, Toulouse-Lautrec a fost internat într-un sanatoriu. Cauza morţii sale a fost alcoolismul, dar şi sifilisul.
După moartea artistului de 36 de ani, mama sa, contesa Adèle Toulouse-Lautrec şi Maurice Joyan au reuşit să promoveze întreaga operă a lui Toulouse-Lautrec; mai mult decât atât, mama sa a deschis un muzeu de artă în memoria fiului său. În acest moment, majoritatea operelor artistului de viţă nobilă se află expuse în acest muzeu.