Tema Craciunului a fost abordata in toate domeniile, iar literatura nu putea fi o exceptie. Iata cateva carti care abordeaza tema Craciunului si care incearca (sau nu) sa redea acea atmosfera pe care o intalnim an de an la sfarsitul lunii decembrie:

  1. Colind de Craciun (A Christmas Carol) de Charles Dickens este una dintre cele mai cunoscute carti care abordeaza tema Craciunului. Personajul principal al povestirii este Ebenezer Scrooge, un om foarte zgarcit cu cei din jurul lui si care nu isi ajuta niciodata semenii, deoarece crede ca toti sunt lenesi si de fapt nu vor sa munceasca, vor doar sa primeasca. Insa toate aceste lucruri se schimba atunci cand in Ajunul Craciunului este vizitat de trei spirite – Fantoma Craciunului trecut, Fantoma Craciunului prezent si Fantoma Craciunului viitor, care ii vor arata o fata a lumii nestiuta de el, iar aceste lucruri il vor face sa se schimbe radical.

  1. Viata si aventurile lui Mos Craciun de Frank L. Baum prezinta o poveste foarte frumoasa si incantatoare a lui Mos Craciun – de cand s-a nascut si pana a ajuns sa fie cel mai iubit batran al lumii. Este o poveste fantastica, in care sunt prezente fiinte ca nimfe, duhuri si spiridusi si miracole. Scriitorul ofera cititorilor propria sa versiune a vietii Mosului: se pare ca a fost gasit si crescut de nimfe, iar toata viata este ajutat in demersurile lui de fiinte supranaturale, care il fac sa descopere valorile vietii si il determina sa isi doreasca sa isi dedice viata fericirii copiilor.

  1. Scrisori de la Mos Craciun de J.R.R. Tolkien este o alta carte care abordeaza tema Craciunului. Autorul povesteste cum cei trei copii ai sai asteptau cu nerabdare aceasta minunata sarbatoare, dar mai ales raspunsurile lui Mos Craciun la scrisorile lor cu dorinte. Asteptarea lor a dat roade si, intr-o zi, cei trei au primit mult asteptatele scrisori, care erau scrise de insusi Mos Craciun si care contineau cateva povesti de la Polul Nord, cum ar fi necazurile pe care le au Mosul si ajutoarele lor din cauza goblinilor sau cum luna s-a sfaramat, iar omul ce se afla in luna a aterizat tocmai in spatele casei Mosului.

  1. Soptindu-le vrajitoarelor de Anna Dale este o carte fantezista, care combina Craciunul cu lumea vrajitoarelor. Prezinta povestea lui Joe, un baietel care este nevoit sa plece intr-o excursie de Craciun, desi i se pare foarte plictisitoare si ar fi preferat sa stea acasa. In trenul care il ducea la destinatie, descopera ca persoanele de langa el nu sunt chiar obisnuite, iar acestea il vor introduce intr-o lume a vrajitoarelor, unde un complot este in plina desfasurare. Joe se vede nevoit sa dezlege un mister pentru a putea ajunge inapoi acasa, insa trebuie sa se grabeasca pana nu e prea tarziu.

    Carti pe tema Craciunului, Foto: tysonanddeniseremy.blogspot.com
    Carti pe tema Craciunului, Foto: tysonanddeniseremy.blogspot.com
  1. The Polar Express de Chris van Allsburg este o carte care abordeaza tema Craciunului si care, desi este destinata in primul rand celor mici, poate fi la fel de bine savurata si de cei mari. Spune povestea unui baietel care, in nopatea de Ajun, se trezeste cu un tren in fata casei, iar conductorul il invita intr-o calatorie magica spre Polul Nord. Curios, baiatul accepta, iar asta ii va aduce o aventura pe cinste. La Polul Nord il intalneste pe Mos Craciun si ii spune ca si-ar dori drept cadou un clopotel de la sania lui, clopotel pe care il baga in buzunarul pantalonilor de pijama. In timp ce se intorcea acasa, descopera ca avea o gaura in pantaloni, dar a doua zi dimineata gaseste clopotelul sub brad. Atunci cand il foloseste, numai el si sora lui aud sunetele, pentru ca se zice ca doar cei care cred in existenta Mosului le pot auzi.

  1. Autobiografia lui Mos Craciun de Jeff Guinn este o naratiune la persoana I, Mosul fiind cel care le ofera cititorilor o perspectiva asupra vietii si activitatii sale. Autorul isi propune ca povestea sa sa contina si note realiste, asa ca paginile sunt presarate cu diverse perioade istorice, din anul 280 d.Hr., anul nasterii Mosului, pana la vremurile lui Attila sau Benjamin Fanklin, toate aceste perioade contribuind la traditiile pe care le stim astazi de Craciun.

  1. Un altfel de Craciun de John Grisham este o alta carte ce abordeaza tema Craciunului. Cartea chiar a avut parte si de o ecranizare, Christmas with the Kranks, si este o carte plina de umor si situatii neprevazute. Luther Krank si sotia sa, Nora, sunt doi oameni care au ajuns la varsta la care nu mai suporta Craciunul si tot ce are legatura cu el – traditiile, decoratiunile, agitatia din magazine, si se gandesc sa plece intr-o vacanta in Caraibe. Autorul prezinta cu mult umor indignarea vecinilor, pentru ca familia Krank este singura care nu are casa decorata si le cam strica fata cartierului, dar si multe alte situatii.

  1. Craciunul lui Poirot de Agatha Christie este o carte in care intreaga actiune se desfasoara in perioada Craciunului si este perfecta pentru cei carora le plac romanele politiste. Celebrul detectiv belgian Hercule Poirot are de rezolvat o crima care s-a petrecut chiar de aceasta sarbatoare de iarna: Simeon Lee, un milionar care se detasase complet de familie, se hotaraste deodata sa organizeze un fel de reuniune cu rudele sale, reuniune in care el va fi omorat. Poirot se vede nevoit sa petreaca Craciunul incercand sa descopere faptasul.

  1. O alta carte care abordeaza tema Craciunului este Pazea, se-ntoarce Mos Craciun de Pascal Bruckner, o carte in care autorul prezinta cosmarul lui Mos Craciun: se trezeste intr-o buna zi si isi da seama ca toata lumea il uraste si niciun copil nu il mai asteapta cu nerabdare. Foarte suparat si intrigat, Mosul se gandeste sa demisioneze, pentru a arata lumii intregi ca viata fara Mos Craciun nu este posibila. Si ce se va intampla apoi? Ramane de vazut cum vor reactiona oamenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.