Cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 – câteva dintre cele mai apreciate volume, cele mai multe traduse si publicate şi în româneşte, anul acesta, pot fi “privilegiul” pe care să ni-l acordăm în liniştea zilelor de concediu, acasă, la plajă sau în orice alt loc. Chiar şi numai 30 – 60 de minute de lectură pe zi vor însemna nu numai relaxare, ci vor da timpului o semnificaţie mai profundă, vor deschide drumuri noi spre lume şi spre noi înşine.
Când este vorba de alegerea unor cărţi de citit, în funcţie de “istoria”, gustul şi reperele personale, putem opta pentru mari scriitori din literatura universală, ale căror opere au fost confirmate de timp (atâtea opţiuni încât o viaţă nu ar fi de ajuns, pentru a fi parcurse) sau pentru cărţi din literatura contemporană, inspirate de o realitate care ne este familiară, de experienţe general umane sau care construiesc universuri imaginare provocatoare, în abordări şi stiluri extrem de diverse.
Bookfest 2022 – a XV-a ediție a Salonului Internațional de Carte – organizat de Asociaţia Editorilor din România şi care s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 1 – 5 iunie, a adus în atenţia publicului român un număr impresionant de volume (beletristică, ştiinţă, dezvoltare personală, literatură pentru copii etc.), deopotrivă traduceri şi autori români.
De altfel, trebuie remarcată promptitudinea cu care editurile de la noi oferă publicului autohton traducerile a nenumarte cărţi apărute recent în librăriile occidentale, aparţinând unor scriitori remarcabili ai zilelor noastre, alături de literatură românească. Iată câteva sugestii pentru cărţi de citit în vacanţa de vară 2022:
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 – “Viciu ascuns”, de Thomas Pynchon
Thomas Pynchon (n.1937) este un scriitor american, considerat vârful de lance al generaţiei postmoderniste, unul dintre cei mai mari romancieri contemporani (pentru unii, “cel mai mare”), un scriitor “mitic”, se spune adesea, ale cărui romane îmbină magistral absurdul cu erudiţia, iar traducerea în româneşte a celui mai recent roman al său, “Viciu ascuns” (“Inherent Vice”), este considertă un eveniment editorial de excepţie.
Se ştiu foarte puţine lucruri despre viaţa lui Thomas Pynchon (a urmat doi ani cursuri de inginerie, alţi doi ani a lucrat în marină, obţinând ulterior o diplomă în Literatura engleză). Nu se ştie unde locuieşte, nu se lasă fotografiat (există doar câteva fotografii din timpul liceului şi facultăţii), nu dă interviuri, rupând tăcerea doar prin publicarea câte unei noi şi surprinzătoare cărţi. În 1997, la scurtă vreme după apariţia romanului “Mason&Dixon”, a fost urmărit şi fotografiat de un jurnalist de la CNN.
În schimbul fotografiilor, Pynchon a acceptat să dea un scurt interviu, în care, întrebat despre modul său retras de a trăi, ca un “pustnic”, a spus că “pustnic” este, probabil, un “cod” folosit de jurnalişti pentru a-i desemna pe cei care nu stau de vorbă cu reporterii.
Romane precum “V”, “Strigarea lotului 49”, “Curcubeul gravitaţiei”, “Mason&Dixon” şi, anul acesta, “Viciu ascuns” abordează teme complexe, lumi haotice, dileme moderne şi personaje alienate, măcinate de obsesii, de amintiri dureroase.
“Viciu ascuns”, publicat în traducerea românească anul acesta, surprinde anii 1970, în Los Angeles, o poveste poliţistă, cu arme, droguri, violenţă, aventuri amoroase, construită intr-un ritm dinamic, un “thriller metafizic”, cum este descris romanul într-o recenzie dintr-o revistă occidentală. Titlul face referire nu la un “viciu” în sens moral sau religios, ci la ceva ce “lipseşte” din viaţă, la realităţi incomplete, la destine care nu au cum să fie “fără cusur”.
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 – “Sezonul uraganelor”, de Fernanda Melchor
În cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 putem include şi “Sezonul uraganelor” (în spaniolă, “Temporada de huracanes”), al doilea roman al scriitoarei mexicane Fernanda Melchor, foarte bine primit de critica de specialitate şi răsplătit cu Premiul Internaţional de Literatură. Într-un top “Cele mai bune romane ale secolului XXI”, al revistei spaniole “El Pais”, acest roman a fost clasat pe locul 28.
Cartea oferă o magine a Mexicului contemporan, cu oameni apăsaţi de sărăcie, de superstiţii, prejudecăţi, într-o naraţiune densă, cu unele accente lirice – o proză de atmosferă, influenţată de stilul lui Gabriel Garcia Marquez. După cum însăşi autoarea mărturisea, este despre “a fi tânăr şi a nu avea viitor şi a simţi dorinţa incredibilă de evadare prin orice mijloace posibile”.
“Iernile sufletului”, de Katherine May
Cartea “Iernile sufletului”, a scriitoarei engleze Katherine May, este despre “iernile” pe care fiecare om le traversează în viaţă, când este nefericit, revoltat, neliniştit, când face alegeri greşite – momente pe care trebuie să le înfrunte, pentru a găsi din nou calea spre “vară”.
Este o carte autobiografică, în care autoarea prezintă, într-o naraţiune fără ostentaţie, felul în care a trebuit să accepte provocările vieţii – soţul s-a îmbolnăvit, fiul ei a încetat să mai meargă la școală și propriile probleme medicale au determinat-o să renunțe la un loc de muncă solicitant etc. – găsind puterea de a merge mai departe, aşa cum natura supravieţuieşte frigului iernii.
Iată un scurt fragment, relevant pentru mesajul pe care Katherine May vrea să-l transmită prin cartea sa: “În lumea noastră contemporană, mereu prinsă cu multe treburi, încercăm întruna să amânăm instalarea iernii sufleteşti. Nu-i îngăduim niciodată să se facă simţită pe deplin şi nici nu avem curajul de a recunoaşte că ne-a răvăşit. O trăire a unei aspre ierni sufleteşti ne-ar face bine câteodată. Trebuie să încetăm să mai credem că aceste perioade din viaţa noastră sunt cumva prosteşti, un eşec al nervilor, o lipsă de voinţă. Trebuie să ne oprim din încercarea de a le ignora sau de a le da deoparte. Sunt reale şi cer ceva de la noi. Trebuie să învăţăm să poftim iarna în vieţile noastre. E posibil să nu avem libertatea de a alege dacă să ne trăim iarna sufletească, dar putem alege cum să o trăim“.
“Lebăda neagră – Impactul foarte puţin probabilului”, de Nassim Nicholas Taleb
Nassim Nicholas Taleb, profesor de ingineria riscurilor la Institutul Politehnic al Universităţii din New York, SUA, este o personalitate complexă, nonconformistă, foarte interesantă, specialist în matematică financiară, în teoria probabilităţilor, poliglot, scriitor.
În cartea “Lebăda neagră”, cea de-a doua din trilogia “Incerto” şi considerată a fi “una dintre cele mai influente 12 cărţi de după cel de-al Doilea Război Mondial” (The Sunday Times), autorul analizează felul în care oamenii încearcă să explice neprevăzutul, altfel spus, “ceea ce știm despre ceea ce nu știm”.
Metaforic, “Lebăda neagră” este un eveniment rar, imprevizibil, care, dacă se produce (fie la nivel colectiv, fie la cel individual), poate avea consecinţe excepţionale, în bine sau în rău, iar premisa de la care porneşte autorul este că încrederea noastră în raţionamente este, mai degrabă, o iluzie, aşa cum artificial şi înşelător este şi modul în care ne este prezentată lumea.
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 – “Viaţa mincinoasă a adulţilor”, de Elena Ferrante
Elena Ferrante (n.1943) este una dintre cele mai apreciate prozatoare ale literaturii italiene contemporane, ale cărei cărţi (mai ales “Tetralogia napoletană”) au fost traduse în peste 40 de limbi. Elena Ferrante este un pseudonim şi nimeni nu a reuşit, până în prezent, să-i afle adevărata identitate, deşi, de exemplu, în 2016, Revista “Time”, a nominalizat-o în lista “cei mai influenţi 100 de oameni”, graţie scrierilor sale. Convingerea autoarei este că: “Odată scrise, cărţile nu mai au nevoie de autorii lor”.
“Viaţa mincinoasă a adulţilor” valorifică temele preferate ale prozei lui Ferrante – căutarea identităţii, prietenia, iubirea, diferenţele sociale, adulterul, abandonul etc. Romanul porneşte de la o împrejurare, din pragul adolescenţei protagonistei, menţionată încă din primele rânduri: “Cu doi ani înainte să plece de acasă, tata i-a spus mamei că sunt foarte urâtă. Fraza a fost rostită în şoaptă, în apartamentul pe care, proaspăt căsătoriţi, părinţii mei îl cumpăraseră în Rione Alto, la capătul străzii San Giacomo dei Capri.
Totul – locurile din Napoli, lumina albastră dintr-un februarie geros, acele cuvinte – a rămas pe loc. În schimb, eu m-am prelins și continui să mă preling chiar și acum înăuntrul acestor rânduri care vor să-mi dăruiască o poveste în timp ce, în realitate, nu înseamnă nimic, nimic al meu, nimic care să fi început cu adevărat sau să fi ajuns cu adevărat la sfârșit...”.
Evoluţia personajului feminin principal este un prilej de a fi aduse în prim plan toate faţetele “minciunii”, un labirint în care oamenii se zbat continuu, fără a mai conştientiza dramatica lor lipsă de sinceritate – minciuna prin omisiune, minciuna “nevinovată”, minciuna-promisiune, minciuna ca formă de încurajare sau de disimulare etc.
Cărţi de citit în vacanţa de vară 2022 – “Abandon” şi “Paradis”, de Abdulrazak Gurnah
Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar, dar trăind, astăzi, în Regatul Unit, este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2021, acordat “Pentru opera sa remarcabilă, pentru înţelegerea fără compromisuri şi plină de compasiune, a efectelor colonialismului şi a situaţiei refugiaţilor, la prăpastia dintre culturi şi continente”, după cum sublinia juriul care a făcut această alegere.
Despre romanul “Paradis”, critica literară a spus că pare a fi un fel de rescriere a cărţii “Inima întunericului”, din 1902, a lui Joseph Conrad, o scriere “cu multe planuri, violentă, frumoasă şi ciudată”.
“Abandon” este cel mai recent roman al lui Abdulrazak Gurnah, o carte densă, “despre părăsire şi pierdere” (Daily Telegraph), despre iubiri interzise, despre lumi şi culturi diferite, despre statutul femeii, despre resemnare, într-un stil captivant, inconfundabil şi în care este evident că scriitorul a valorificat multe experienţe din propria viaţă.
“Internat”, de Serhii Jadan
De un deosebit succes, la Bookfest 2022, s-a bucurat şi cartea scriitorului ucrainean Serhii Jadan, “Internat”, evenimentul care polarizează acţiunea şi personajele romanului fiind războiul din Donbas – o realitate surprinsă cu minuţiozitate, convingător.
De fapt, cartea relatează trei zile din viaţa a două personaje, în atmosfera apăsătoare a războiului, mai exact drumul de întoarcere spre casă al acestora. Iată un scurt fragment din roman: “Un om nu ar trebui să ţină în minte atâta frică și furie. Cum ar putea trăi cu ele mai departe? Le va uita pe toate, cu el totul va fi bine, va uita de internat, de faptul de a fi orfan, de sentimentul de a fi închis, cu care te trezești în subsolul întunecat. Mai bine să-și aducă aminte de ceva bun, care nu stârneşte ură și disperare. De miros de casă sau mirosul copacilor din curte, sau mirosul dezgheţului de ianuarie, persistent, care miroase a râu. Își va aminti dezgheţul, se asigură Pașa, fără îndoială o va face. Nu sânge, nu metal”.
Serhii Jadan, care se află acum pe frontul din Harkiv şi pe care polonezii l-au propus pentru Premiul Nobel, este foarte cunoscut ca poet (a publicat 12 volume de poezie, traduse in nenumărate limbi), eseist, traducător şi ca membru al unei trupe rock.
“Arta de a-ţi crea amintiri”, de Meik Wiking
Meik Wiking este fondatorul “Institutului de Cercetare a Fericirii”, din Danemarca, a fost declarat “cel mai fericit om din lume”, iar conferinţele şi cărţile sale sunt centrate pe felul în care ar trebui să ne gestionăm emoţiile şi experienţele.
“Arta de a-ţi crea amintiri” nu este un roman, este o carte bazată pe cercetări ştiinţifice, care arată cât de important este felul în care se structurează amintirile şi care oferă o serie de tehnici şi sfaturi pentru ca fiecare să-şi “educe” creierul, astfel încât experienţele trăite să consolideze personalitatea şi starea de bine. Iar vacanta 2022, inclusiv lecturile din această vară, pot fi ocazii minunate pentru a exersa metodele lui Meik Wiking şi să ne creăm amintiri “memorabile”.
Iată câteva fragmente din volumul “Arta de a-ţi crea amintiri”: “Din ce sunt făcute amintirile? De ce oare o melodie, un miros, un gust ne pot transporta înapoi spre ceva ce uitaserăm? Şi cum putem învăţa să creăm amintiri fericite şi să fim mai buni în a le păstra? Fiecare an are un număr fix de zile. Unele zile trec fără să lase nici o urmă, de alte zile ne amintim o viaţă […] Pentru mine, viaţa bună – o viaţă plină, o viaţă bogată – este o viaţă plină de scopuri şi de bucurii. Este atunci când viaţa îţi oferă o satisfacţie a prezentului, speranţe şi împăcare cu trecutul. Fericirea nu este o mâncare dintr-un singur ingredient„.
Alte sugestii de lectură
Nenumărate alte cărţi de citit în vacanţa de vară 2022, poate din categoria “Cele mai citite cărţi din toate timpurile” sau “Cele mai valoroase cărţi ale secolului XXI” sau unele publicate/ traduse recent, ar putea fi incluse în aceste sugestii de lectură, precum: “A fost odată la Hollywood”, de Quentin Tarantino (despre actori, filme, aventuri, secrete, anecdote, ostentaţie, tot ce a rămas nespus despre “fabrica de visuri” de la Hollywood), “Ciberiada”, de Stanislaw Lem (o lume a roboţilor, dar în care scriitorul polonez explorează, alegoric, marile teme ale umanităţii), “Umbrela”, de Will Self (despre timp, memoria subiectivă, pluriperspectivism), “Sufletul lumii”, de Frederic Lenoir (despre atitudinea corectă, pe care omul trebuie să o aibă în viaţă, pentru a reuşi), “Omul în căutarea sensului vieţii”, de Viktor Frankl (o carte autobiografică, despre libertate şi rostul omului în lume), “Strania bibliotecă”, de Haruki Murakami (o interesantă carte pentru copii şi adolescenţi) etc.
Literatura română contemporană poate fi, de asemenea, o sursă de cărţi de citit în vacanţa de vară 2022, având în vedere diversitatea tematică şi stilistică a acesteia. Iată câteva dintre cele mai recente romane: “Şi toate zilele de azi”, de George Dumitru, “Era dimineaţă, era vânt”, de Mariana Codruţ, “Abraxas”, de Bogdan Alexandru Stănescu, “Despre simţul vieţii”, de Ştefan Afloroaei, “Toate greşelile care se pot face”, de Cătălin Pavel etc.