Ajungem cu toti in punctul in care ne terminam studiile si cel mai trist lucru este faptul ca avem impresia ca am scapat cu totul de carti si nu ne mai intereseaza sa punem mana pe carte.
Multi absolventi de studii superioare pornesc de la premisa ca vor reusi sa se angajeze doar daca au excelat pe la scoala, au invatat tot timpul. Aceasta idee este total eronata, cu atat mai mult in situatia in care foarte putini dintre noi ajung sa lucreze in domeniul in care au studiat.
Ce am putea face daca vedem ca nu ne descurcam cu informatiile pe care le-am acumulat pe durata studiilor, iar experienta profesionala nu avem deloc? O idee ar fi cartile de dezvoltare personala.
Avem nevoie sa citim in continuare, indiferent ca e beletristica sau carti motivationale. De mici ne spun ai nostri:” ai carte, ai parte”. Asta e ideea de baza. Scoala ne formeaza doar pentru un nivel mediu. Cine vrea sa fie de fapt locomotiva si nu un alt vagon trebuie sa iasa cu ceva in fata. Poate ca unele dintre aceste carti de dezvoltare personala par a fi scrise de sectanti, insa majoritatea sunt scrise de oameni de succes care au castigat de-a lungul vietii foarte multi bani.
Desi nu ne dam seama, unele cunostinte pe care le-am dobandit in timpul studiilor ne limiteaza dezvoltarea personala. Este adevarat ca nu o sa ne pice banii din cer daca incepem sa citim carti de dezvoltare personala, insa ne putem imbunatati tehnicile de comunicare, invatam sa planificam, sa negociem, sa nu pierdem timpul aiurea.
Pe langa aceste carti de dezvoltare personala, exista sedinte organizate in cadrul mai multor facultati, workshopuri, traininguri. Chiar daca majoritatea internshipurilor nu sunt platite, sunt bine venite.
Cartile, chiar daca sunt din domenii diferite, se leaga intre ele. De exemplu, daca sunteti manager de vanzari si va apucati sa cititi carti istorice, despre razboaie, veti ajunge cu siguranta la concluzia ca intotdeauna trebuie sa va feriti de inamic, de concurenta, iar adversarul mai mult ca sigur se simte incoltit in momentul in care este si el la randul lui incoltit. Managerul nostru de vanzari trebuie sa citeasca pe langa carti de dezvoltare personala si carti de psihologie, pentru a evita angajatii depresivi.
Intotdeauna trebuie sa corelam informatiile intre ele, sa evitam ambiguitatile. Lumea e plina de oameni “ vagon”, de oameni care se conformeaza si nu cred ca si-ar putea imbunatati viata citind carti de dezvoltare personala.
O alta idee gresita pe care si-o formeaza multa lume este faptul ca economisesc timp daca citesc carti doar din domeniul lor. Dar exista persoana care sa aiba doar un singur domeniu? Nu te poti dezvolta personal daca nu esti flexibil, creativ, proactiv.
V-ati intrebat vreodata care este rolul cartilor de dezvoltare personala? In general, lectura dar si alte modalitati de dezvoltare personala se combina pentru a structura informatiile acumulate. Nu exista granite nici in dezvoltarea profesionala, desi multi considera ca economistii citesc doar carti de economie.
Aceste carti de dezvoltare personala ne ajuta sa iesim din zona de confort in care ne aflam. Cum am putea oare sa incercam sa ne dezvoltam daca nu ne informam continuu?!
Dorim sa incepem sa ne dezvoltam profesional in momentul in care incepem sa constientizam ca ne putem ridica la un nivel mai inalt talentele si potentialul. Aceste carti de dezvoltare personala vin in scopul de a ne imbunatati chiar si viata sociala, profesionala. Conceptul in sine nu se refera doar la cariera, ci are o sfera mult mai larga de cuprindere. La nivel de individ, dezvoltarea consta in indeplinirea obiectivelor pe termen lung, imbunatatirea stilului de viata, a sanatatii, constientizarea calitatilor. Mai simplu, lecturand carti de dezvoltare personala incepem sa ne auto-cunoastem.
Puteti incepe cu “ Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton” scrisa de Donald Clifton si Marcus Buckingham. Punctele forte sunt unice, la fel ca personalitatea. Talentele noastre daca nu sunt valorificate, treptat se usuca, mor. De ce sa nu profitam de ceea ce stim sa facem?! Totodata aceasta carte de dezvoltare personala va va ajuta sa puteti trata corect fiecare tip de personalitate in parte, in functie de punctele forte ale fiecarui angajat, coleg, etc.
Identificand ceea ce stiti sa faceti cel mai bine si facand exact ceea ce stiti sa faceti cel mai bine, va va da o stare psihica pozitiva. Este extrem de important sa facem ceea ce stim cel mai bine.
Organizatia Gallup a publicat mai multe carti de dezvoltare personala, pe langa cea mentinonata mai sus, puteti lectura si “ First Break All The Rules” in traducere “ Manager contra curentului”. Ambele carti se bazeaza pe studii facute in cadrul organizatiei.
In concluzie, trebuie sa cautam sa ne dezvoltam continuu, pentru a nu ramane in acelasi loc, in zona de confort. Dezvoltarea are loc intotdeauna in momentul in care ne dam seama ca trebuie sa aiba loc o schimbare in mai bine in viata noastra.