Cârtița cu pungă (Notoryctes typhlops) este o specie fascinantă și rară, adaptată la viața din deșerturile australiene.
Cartita cu punga (Notoryctes typhlops) sau cartita marsupiala traieste in zonele deluroase sau nisipoase din sudul si vestul Australiei si se remarca prin marsupiul care se deschide posterior si care este prevazut cu doua mameloane. Oasele marsupiale sunt relativ mici, iar intregul corp are o structura adaptata in intregime la modul de viata de sapator.
Caracteristici unice ale cârtiței cu pungă
Corpul este greoi, alungit si robust, cu lungimea de 12-18 cm si greutatea de 40-70 g. Gatul este scurt si gros, botul putin alungit, narile mici prevazute cu o pernita carnoasa care are rol sa indeparteze particulele de nisip. Urechile sunt mici si ascunse in blana, iar ochii minusculi si rotunzi cu diametrul de 1 mm.
Blana sa scurta si catifelata are un colorit ce variaza de la alb-galbui si roz la cafeniu-deschis si galben-rosu. Uneori blana are pete ruginii de la mineralele fieroase din nisip si este foarte lucioasa de la frecarea din timpul sapatului. Coada este conica, lunga de 2-2,5 cm, iar picioarele puternice, scurte, foarte bine adaptate pentru sapat galerii in nisipul afanat.
Habitatul și distribuția geografică
Cartita cu punga are capacitatea de a sapa tuneluri adanci de pana la 2,5 m in solurile afante si locurile cu tufisuri, in zonele nisipoase si cu pasuni. Tunelurile nu sunt permanente, cartita ,,inoata” mereu prin nisipul usor iar acesta se prabuseste in urma sa.
Solul si nisipul sunt sondate cu pernita cornoasa a nasului, sapate si colectate cu membrele anterioare si impinse inapoi si in sus cu cele trei gheare mari si plate de la membrele posterioare.
Alimentația și metodele de hrănire
Hrana sa este formata din insecte, tuberculi, ciuperci, viermi, miriapode, larve care traiesc in sol, iar uneori completata cu soparle si alte reptile mici. Are obiceiul de a-si urmari parada pornind de la tunelurile facute de aceasta, folosindu-se de miros si pipait. De multe ori isi cauta hrana si la suprafata solului, dupa ploaie.
Este un mamifer timid si solitar, activ atat ziua cat si noaptea, care misuna in sol, cat si la suprafata lui. Femela naste de regula 1-2 pui pe care ii tine in marsupiu si ii alapteaza, acesta deschizandu-se posterior ca sa nu se umple cu sol.
Cartita cu punga face parte din ordinul Notoryctemorphia, familia Notoryctidae. Este singura cartita marsupiala de pe pamant care traieste mai ales in nisip, in deserturile din Australia, singura specie a familiei Notoryctidae. Aceasta specie este in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind mic si in scadere.
Importanța ecologică a cârtiței cu pungă
Deși puțin studiată, cârtița cu pungă joacă un rol important în ecosistemele nisipoase, aerând solul și controlând populațiile de insecte subterane. Aceste activități contribuie indirect la sănătatea solurilor din regiunile aride. Conservarea acestui mamifer este esențială pentru menținerea echilibrului ecologic în deșerturile australiene.