Situată în Piaţa Mică din Sibiu, Casa Artelor este considerată cea mai veche „casă de breaslă” din Transilvania.
Edificiul a aparţinut iniţial breslei măcelarilor şi purta numele de „Hala Măcelarilor”, fapt menţionat pentru prima oară în anul 1370 în documentele bisericii parohiale. Ulterior, aceasta a ajuns în proprietatea breslei postăvarilor, în secolul al XVIII-lea a fost utilizată ca depozit de cereale, iar pentru scurt timp chiar ca sală de spectacole.
În secolul al XIX-lea, arcadele de la parter au fost zidite, aici înfiinţându-se mici magazine. La finalul secolului al XX-lea, clădirea a intrat în posesia Muzeului Brukenthal şi a găzduit depozite de artă contemporană la parter, în timp ce sala de la etaj a fost utilizată ca spaţiu expoziţional pentru diferite manifestări artistice. De aici, a primit numele de Casa Artelor.
Casa Artelor este construită într-un plan dreptunghiular, fiind formată din subsol, parter şi etaj. La început, imobilul avea doar parter, care a funcţionat exclusiv ca spaţiu comercial, fiind împărţit în 11 camere pentru tranşarea şi desfacerea cărnii. Din acesta se păstrează, în prezent, cele opt arcade semicirculare. Edificiul s-a extins ulterior prin realizarea unui etaj, format dintr-o singură sală largă, folosită ca magazie.
Clădirea a fost restaurată în anul 1789, ocazie cu care, pe faţadă, s-a amplasat stema oraşului, încadrată într-un medalion circular. O altă renovare a avut loc în perioada 1962 – 1967, după care a intrat în circuitul cultural, fiind inaugurată la 19 octombrie 1969. În anul 2002, Casa Artelor a intrat în administrarea Complexului Naţional Muzeal „Astra”.
Clădirea a trecut printr-un amplu proces de restructurare, lucrările fiind finanţate cu fonduri alocate de BERD şi de Ministerul Culturii, iar din vara anului 2007 a devenit sediul Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”.
Interiorul Casei Artelor este la fel de impresionant ca și exteriorul său, cu săli largi, decorate cu fresce restaurate și elemente de lemn sculptat, care creează o atmosferă aproape sacrală, propice meditației artistice și inspirației.
Dincolo de galeriile de artă, Casa Artelor organizează workshop-uri, simpozioane și conferințe dedicate diverselor forme de artă, de la pictură și sculptură, până la fotografie și design, încurajând dialogul intercultural și dezvoltarea profesională a artiștilor.