Situată în Piaţa Mică din Sibiu, Casa Artelor este considerată cea mai veche „casă de breaslă” din Transilvania.

Casa_artelor_-_Sibiu1

Edificiul a aparţinut iniţial breslei măcelarilor şi purta numele de „Hala Măcelarilor”, fapt menţionat pentru prima oară în anul 1370 în documentele bisericii parohiale. Ulterior, aceasta a ajuns în proprietatea breslei postăvarilor, în secolul al XVIII-lea a fost utilizată ca depozit de cereale, iar pentru scurt timp chiar ca sală de spectacole.

Casa_artelor_-_Sibiu11

În secolul al XIX-lea, arcadele de la parter au fost zidite, aici înfiinţându-se mici magazine. La finalul secolului al XX-lea, clădirea a intrat în posesia Muzeului Brukenthal şi a găzduit depozite de artă contemporană la parter, în timp ce sala de la etaj a fost utilizată ca spaţiu expoziţional pentru diferite manifestări artistice. De aici, a primit numele de Casa Artelor.

Casa_artelor_-_Sibiu111

Casa Artelor este construită într-un plan dreptunghiular, fiind formată din subsol, parter şi etaj. La început, imobilul avea doar parter, care a funcţionat exclusiv ca spaţiu comercial, fiind împărţit în 11 camere pentru tranşarea şi desfacerea cărnii. Din acesta se păstrează, în prezent, cele opt arcade semicirculare. Edificiul s-a extins ulterior prin realizarea unui etaj, format dintr-o singură sală largă, folosită ca magazie.

Citește și:  Stațiunea Târgu Ocna: Obiective turistice Bacău

Casa_artelor_-_Sibiu1111

Clădirea a fost restaurată în anul 1789, ocazie cu care, pe faţadă, s-a amplasat stema oraşului, încadrată într-un medalion circular. O altă renovare a avut loc în perioada 1962 – 1967, după care a intrat în circuitul cultural, fiind inaugurată la 19 octombrie 1969. În anul 2002, Casa Artelor a intrat în administrarea Complexului Naţional Muzeal „Astra”.

casa-artelor-din-sibiu.jpg

Clădirea a trecut printr-un amplu proces de restructurare, lucrările fiind finanţate cu fonduri alocate de BERD şi de Ministerul Culturii, iar din vara anului 2007 a devenit sediul Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.