Casa Cornea Brăiloiu se află în cartierul Vădeni al oraşului Târgu-Jiu şi este cea mai veche casă civilă din Oltenia. Cornea Brăiloiu a fost o figură istorică importantă în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, cei doi fiind chiar înrudiţi prin alianţă.
Cornea Brăiloiu s-a născut în localitatea Vădeni, devenită acum un cartier din Târgu-Jiu. Provenea dintr-o familie boierească, fiecare generaţie având cel puţin un membru implicat în politica ţării.
Cornea a devenit, în anul 1965, banul Olteniei, iar documentele vremii îi creează un portret de om diplomat, care conducea negocieri atât cu Imperiul Habrburgic, cât şi cu Imperiul Otoman. Legătura strânsă pe care a avut-o cu Constantin Brâncoveanu este demonstrată şi de căsătoria fiului său cu una dintre nepoatele domnitorului.
Casa Cornea Brăiloiu a fost construită undeva în jurul anului 1700. Au fost ridicate şi o biserică paraclis şi un zid de incintă, care să protejeze ansamblul în cazul unui eventual asediu. Biserica iese în evidenţă, pe lângă arhitectură, şi datorită picturii interioare în frescă, executată de elevi ai Şcolii Brâncoveneşti de Pictură de la Hurez.
Deşi nu se ştie exact cine au fost meşterii care au ridicat Casa Cornea Brăiloiu, specialiştii au comparat edificiul cu Palatul Brâncovenesc de la Potlogi şi au ajuns la concluzia că este foarte posibil să fie vorba de aceiaşi meşteri în ambele cazuri. Deşi, după moartea banului, casa a ajuns în posesia moştenitorilor săi, aceştia nu au adus modificări importante monumentului.
Primele lucrări de restaurare şi reparaţie au avut loc în anul 1866 când edificiul a fost luat de Dumitru Pleniceanu. Acesta a adus câteva modificări şi în ceea ce priveşte structura casei, iar atunci când a murit a lăsat testament ca monumentul să ajungă în posesia Eforiei Şcoalelor, ca să fie înfiinţată o şcoală de meserii.
Din anul 1911 şi până în anul 1975, în casă, au fost organizate trei şcoli: una de meserii, una agricolă şi una pentru copiii cu dizabilităţi. În 1975, a fost luată de Muzeul Judeţean, care a vrut să o restaureze, însă nu a reuşit, din diverse motive.
În anul 1987, Casa Cornea Brăiloiu a fost aleasă pentru a fi transformată în casa de oaspeţi a Partidului Comunist Român. Comuniştii au început, în acel an, să o restaureze, pentru a o face pe placul conducătorilor, însă, până să fie gata, a venit Revoluţia, iar lucrările au fost oprite.
După 1990, edificiul a trecut de la o instituţie la alta, până când a fost luat de primăria oraşului Târgu-Jiu. Din păcate, nici primăria nu s-a ocupat de monument, căruia i-au fost furate toate materialele ce se puteau transporta.
Casa Cornea Brăiloiu pare un monument istoric ghinionist în ceea ce priveşte lucrările de restaurare, pentru că niciuna nu a fost finalizată. Între anii 2007 şi 2010 au fost efectuate lucrări serioase, în cadrul cărora au fost refăcute zidăria, decoraţiunile şi tot ce mai era necesar, însă când edificiul trebuia inclus în obiectivele turistice, lucrările au fost suspendate – motivul a fost lipsa banilor.
Din păcate, dacă nu vor fi reluate, Casa Cornea Brăiloiu va ajunge să fie încă o ruină pe harta turistică a României, deşi este o adevărată bijuterie arhitecturală.
Arhitectura casei reflectă stilul tradițional oltenesc, cu influențe specifice perioadei brâncovenești. Detaliile de construcție și conservarea lor până în prezent sunt esențiale pentru înțelegerea modului în care au fost concepute și realizate locuințele în acea epocă. Eforturile de restaurare și conservare au permis păstrarea multor elemente originale, ceea ce face din Casa Cornea Brăiloiu un exemplu valoros de patrimoniu cultural.