În inima Timișoarei, la intersecția dintre Strada Proclamația de la Timișoara și Strada Francesco Griselini, se află un monument arhitectural cu o poveste fascinantă: Casa cu Pomul Breslelor. Această clădire istorică, care datează din secolul al XIX-lea, a devenit cunoscută pentru elementul său distinctiv: o copie a Pomului Breslelor, originalul aflându-se la Muzeul Național al Banatului​.

casa-cu-pomul-breslelor-din-timisoara-judetul-timis-componenta-a-muzeului-banatului.jpg

Pomul Breslelor, sau copacul de fier, este un simbol legendar al meseriașilor și calfelor. Cu o istorie care se întinde până în Evul Mediu vienez, acesta a fost un punct de reper pentru ucenicii călători, care băteau un cui în trunchi pentru a marca trecerea lor prin oraș. Pomul, care este susținut de o centură de fier și căptușit cu tablă subțire, a fost ornamentat cu cuie forjate manual, decorate artistic cu inițiale și simboluri.

pomul-de-la-casa-cu-pomul-breslelor-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Există mai multe legende legate de Pomul Breslelor. Una dintre ele vorbește despre calfele de lăcătuși care erau puse să deschidă lacătul care lega pomul de perete, o sarcină imposibilă, deoarece lacătul nu avea orificiu pentru cheie. O altă versiune a legendei implică un pact faustian al unui lăcătuș cu forțe supranaturale pentru a crea lacăte impenetrabile, care l-au adus faimă și avere, dar l-au costat sufletul​.

Citește și:  Orașul Budești: Iinima culturală a Călărașiului

casa-cu-pomul-breslelor-din-timisoara-judetul-timis-monument-istoric.jpg

Casa cu Pomul Breslelor rămâne unul dintre cele mai enigmatice și fascinante obiective turistice din Timișoara, oferind o fereastră spre trecutul bogat al orașului și al meseriașilor săi. Cu fiecare cui bătut în trunchiul său de fier, pomul a strâns povești și a devenit martorul a sute de ani de istorie și cultură locală. Vizitarea acestui monument oferă o experiență unică, conectând vizitatorii cu tradițiile și legende ale Timișoarei.

casa-cu-pomul-breslelor-din-timisoara-judetul-timis.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.